Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ένα βοτανικό φαρμακείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας

 
Το βοτανικό μας φαρμακείο
Στον πλανήτης μας ο αριθμός των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βοτανική ιατρική είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Μόνο στον δυτικό κόσμο υπολογίζονται πάνω από δύο χιλιάδες.
Ποια βότανα λοιπόν θα ήταν λογικό να έχουμε στο σπίτι μας;
Το πιο φρόνιμο και απαραίτητο είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας τα πιο αντιπροσωπευτικά από όλες τις κύριες ιδιότητες , δράσεις και χρήσεις αλλά
και ορισμένα με ειδική χρήση.
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο φαρμακείο θα πρέπει σιγά-σιγά να εξοικειωθούμε με αυτά τα βότανα και
να τα χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.
Τα βότανα που θα αποτελέσουν το βοτανικό μας φαρμακείο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είτε σαν ξηρά βότανα είτε σαν βάμματα ή λάδια και είναι τα εξής:
γλυκάνισος – Pimpinella anisum , σε αποξηραμένο βότανο
αρτεμισία ή  εστραγκόν – Artemisia dracunculus , σε αποξηραμένο βότανο
αχιλλέα – Achillea millefolium , σε αποξηραμένο βότανο
βαλεριάνα – Valeriana officinalis , σε σταγόνες ή χαπάκια
μέντα – Mentha spicata , σε αποξηραμένο βότανο...
read more:https://botanologia.gr/ena-votaniko-farmakeio-sto-ntoylapi-tis-koyzinas-mas/

8 σχόλια:

  1. θαλεια καλημέρα,
    ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις καποιο ομοιοπαθητικό φαρμακείο ή κατάστημα που εμπορεύεται βότανα(ή και παρασκευάζει αλειφές) και μπορεί να φτειάξει κατα παραγγελία αυτό το βοτανολογικό φαρμακείο που περιέγραψες ποιο πανω(θα ήταν πληρέστερο αν έλεγες την χρήση για το καθε βότανο ώστε να μην ψαχνουμε εμείς οι ταλαίπωροι αναγνώστες σου!!)
    εύχομαι πάντοτε υγεία-διάυγεια-ενέργεια
    δον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μήπως κάποιο απο τα παραπάνω κάνει και για της πανάδες???? θα σου ήμουν ευγνώμων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητέ φίλε don καλημέρα!!!
    όχι συγκεκριμένα καταστήματα δεν γνωρίζω και δεν μου αρέσει να προτείνω....δεν το θεωρώ ηθικό...σίγουρα όμως ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σου μπορεί να βοηθήσει ή κάποιο σωστό κατάστημα βοτάνων που υπάρχει κοντά σου...τώρα για έναν κατάλογο χρήσεις των βοτάνων το σκέπτομαι εδώ και καιρό...απλά προσπαθώ να βρω τον τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. christina....σε επόμενη ανάρτησή μου θα αναφερθώ στις πανάδες λεπτομερώς...
    την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θάλεια,συγχώρεσε με που δεν ήμουνα σαφής.ρώτησα την ειδικό-βοτανολόγο να μου προτείνει-υποδείξει το ορθόν-ενδεδειγμένο κατάστημα(που πίστευα ότι γνωρίζει) και όχι για να επωφεληθώ κατι που έχει σχέση με το στενό ατομικό μου συμφέρον(όχι δεν έχω ποτέ κίνητρο-πρόθεση να επωφελούμαι ακόμη και όταν αυτό ενέχει την σφραγίδα της νομιμότητος.
    σου είμαι ευγνώμων για κάθε δωρεάν προσφορά σου.
    α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φίλε μου ίσως και εγώ εκφράστηκα λάθος...συγνώμη...γνωρίζεις πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να θεωρηθεί ότι διαφημίζω κάτι...και δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο...βέβαια δεν θεωρώ ΜΗ ΠΡΕΠΟΝ κάποιος να θέλει να μάθει κάτι για το ατομικό συμφέρον...ίσα-ίσα που πρέπει να ενημερωνόμαστε σωστά για όλα τα θέματα που μας αφορούν...μέσα από αυτή την λογική προσπαθώ -όσο μπορώ-να μεταδώσω σωστή και έγκυρη γνώση και πληροφορία σε όσα άτομα ενδιαφέρονται και να γίνω το έναυσμα να ψάξουν πάρα-πέρα...
    τους χαιρετισμούς μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θάλεια γειά σου . Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το Blog σου . Καλό κουράγιο στην αναζήτησή σου . Με τα βότανα ασχολούμε και εγώ από άλλο μετερίζη , αυτό της καταγραφής τους από το ακριτικό Κιλκίς . Καλή συνέχεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα φίλε Βασίλη και καλώς ήρθες...χαίρομαι που συναντιόμαστε μέσα σε αυτούς τους άυλους δρόμους του net...η καταγραφή των βοτάνων του τόπους μας είναι άκρως απαραίτητη και ενδιαφέρουσα...καλή συνέχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή