Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα

μισό κιλό κιμά (προτιμώ τον μοσχαρίσιο)
ένα ξερό κρεμμύδι ή τρία με τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλικομμένα
ένα αυγό
μία κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισή κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
μισή κούπα περίπου αγνό λάδι ελιάς
μισή κούπα ρύζι
αλάτι πιπέρι και  μην ξεχνάτε να ψιλοκόβετε τα βότανα και τα λαχανικά με ψαλίδι κουζίνας και όχι με μαχαίρι.
για το αυγολέμονο
δύο αυγά και δύο ή ένα λεμόνια και πάμε:

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μίγμα μας να ομογενοποιηθεί μία ώρα περίπου.Αφού το ξαναζημώσουμε πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου  ενάμιση λίτρο νερό και λίγο πρίν να βράσει,τοποθετούμε ένα-ένα τα γιουβαρελάκια (ποτ'ε σε κρύο νερό θα διαλυθούν) και τα βράζουμε περίπου για είκοσι με τριάντα λεπτά.Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία δύο βράσεις μόνο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το λάδι με το υπόλοιπο φαγητό.Σβήνουμε την φωτιά και τραβάμε το φαγητό μας.Σε μία γαβάθα βγάζουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα προσθέτοντας το λεμόνι και ενώ την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.Κτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε  τους κρόκους, χτυπάμε λίγο μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί που έχουμε στην γαβάθα.Δεν ρίχνουμε ποτέ απότομα το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα αλλά σιγά-σιγά μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία και των δύο.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε σιγά-σιγά να γίνει η ομογενοποίηση των υλικών για δύο-τρία δευτερόλεπτα.Την ξεσκεπάζουμε και καλή μας όρεξη!!!!
thalia

βότανα και υγεία - Herbs and Health

Μια Κρητική μαντινάδα λέει:
Σώπασε,συ αγάπη μου,μα ο κόσμος δεν εχάθη
και με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη!!!!!!!!!!!!!!
Τα βότανα στην ιστορία γενικά της ιατρικής και της φαρμακολογίας διαδραμάτισαν έναν κορυφαίο ρόλο.
Η εμπειρία τόσων αιώνων και οι παρατηρήσεις μας έχουν δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις σε προβλήματα υγείας που είχαν- και έχουν- απασχολήσει τους ανθρώπους.
Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά βότανα έχουν τόσο ιδιαίτερες ιδιότητες  όπως: τονωτικές,αντισηπτικές,ηρεμιστικές,παυσίπονες,αναζωογονητικές,επουλωτικές και πολλές-πολλές άλλες.
Σε διάφορα εργαστήρια του κόσμου εξετάζονται εκατοντάδες φυτά και βότανα και αναζητούνται καινούργια φάρμακα.Γιατί τότε όλοι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε εξοβελίση από την διατροφή μας όλον αυτό τον πλούτο των χόρτων των λαχανικών και των βοτάνων;
Θα μου πείται χίλιες δυό δικαιολογίες,ναι τις γνωρίζω,όταν είμαι κουρασμένη και εξαντλημένη από τον εξουθενωτικό τρόπο ζωής μας μερικές φορές τις χρησιμοποιώ και εγώ. 
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Τα φρούτα τα λαχανικά και τα βότανα πρέπει-για να μην πω επιβάλλεται να βρίσκονται κάθε μέρα στο τραπέζι μας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΤΟ.
Τα βότανα είναι εκτός των άλλων πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών που κατά κανόνα προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιακές παθήσεις και πλήθος άλλων ασθενειών.
Επειδή λοιπόν γνωρίζω πόσο ευεργετική επίδραση έχουν τα βότανα γενικά στην υγεία μας -εκτός από το να σας γνωρίσω έναν μεγάλο αριθμό βοτάνων-θα σας παραθέτω κατά καιρούς και συνταγές μαγειρικής με βάση τα βότανα και τα λαχανικά.