Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία

να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την κανέλα από την κασσία;
ναι;
πάμε λοιπόν....
~~~~~~~~~~
άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα και
άλλο η  κασσία
πολύ-πολύ συχνά τα δυό μπαχαρικά συγχέονται και
όταν είναι σε σκόνη είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε
η κασσία προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ και
είναι ένα πολύ πιο παχύ και χονδροειδές προϊόν 
ενώ
η κανέλα από την Κεϋλάνη και
είναι έλα ντελικάτο λεπτό προϊόν
η cassia είναι πολύ πιο φτηνή από την κανέλα και πωλείται συχνά αντί αυτής
εμείς όμως πως μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε;
ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα ξυλάκια της κανέλας από της κασσίας είναι να παρατηρήσουμε πολύ - πολύ καλά τους δύο φλοιούς 
ας δούμε την κασσία 
α) cassia augustifolia
αρωματικό φυτό
ο φλοιός της -τα ξυλάκια που αγοράζουμε-είναι 
συμπαγής και δεν αποτελείται από λεπτές στρώσεις όπως της κανέλας 
είναι
εξαιρετικά σκληρός
πιο σκούρος
πιο χοντρός
πιο παχύς 
πιο τραχύς από της κανέλας
η εξωτερική πλευρά του είναι
τραχιά
γκριζωπό-κοκκινοκαφέ και φελώδης ενώ
η εσωτερική είναι ομαλότερη και καφεκόκκινη
τα ξυλάκια της cassia σαν
εξαιρετικά σκληρά και
αποτελούμενα από ένα παχύ συμπαγές στρώμα αν
προσπαθήσουμε να τα κάνουμε σκόνη μπορεί και να σπάσουμε τον ηλεκτρικό μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών αν
πριν προσπαθήσουμε να τα κονιορτοποιήσουμε δεν τα σπάσουμε πρώτα σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια
ας δούμε την κανέλα
β) Cinnamomum verum
η πραγματική ή αληθινή κανέλα
η κανέλα Κεϋλάνης διότι
αυτή είναι η πατρίδα της
ο φλοιός της-τα ξυλάκια που αγοράζουμε- είναι
πολύ λεπτός
λείος με ένα ελαφρύ-καφέ κιτρινωπό χρώμα και πολύ αρωματική ντελικάτη γεύση 
αποτελείται από λεπτά στρώματα και μπορεί εύκολα να γίνει σκόνη με ένα μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών ακόμα και στο γουδί
και δεν ξεχνάμε:
όταν τη βάζουμε στα φαγητά μας αυξάνει και το χρόνο της συντήρησής τους
και 
τώρα κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες για να ξεχωρίζουμε τα δυό μπαχαρικά που
σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε και τις διαφορετικές του ιδιότητες 

στον παρακάτω σύνδεσμο είναι μια ακόμα φωτογραφία που να απεικονίζει τη διαφορά μεταξύ κανέλα και cassia  ας την παρατηρήσουμε:
http://www.jeyjoo.com/gallery/img-cinnamon-and-cassia-721.htm 
thalia

7 σχόλια:

  1. μπραβω σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το τόσο κατατοπιστικό άρθρο,
    μπράβο για την λεπτομερή ανάλυση.
    ευχαριστώ πολύ, μου είναι πολύ χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ!!!
      και
      χαίρομαι ιδιαίτερα....

      Διαγραφή
  3. Κατάλαβα... Κανέλα πραγματικά δεν έχω δοκιμάσει ΠΟΤΕ τελικά!!! :-\

    ΑπάντησηΔιαγραφή