Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ώρα για χαλάρωση και τέσσερα λάδια για το πρόσωπό μας

~~~~~~~~~~~~~~~~

Joanna Kustra

ώρα για χαλάρωση...
και
ας ασχοληθούνε να φτιάξουμε τέσσερα λάδια για το δέρμα μας γεμάτα αρώματα
#~ένα για νυχτερινή ενυδάτωση
#~ένα λάδι νύχτας για θρέψη
#~ένα για λάδι ημέρας για ενυδάτωση και
#~ένα λάδι για την ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος
και τα τέσσερα τα απλώνουμε καθημερινά στο δέρμα μας το οποίο
θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
το πρώτο μας λάδι το απλώνουμε στο καθαρό και στεγνό μας πρόσωπο κάθε πρωί είναι
για βαθιά ενυδάτωση αλλά και για ενεργοποίηση των μηχανισμών άμυνας της επιδερμίδας μας 
  με την καθημερινή χρήση οι λεπτές γραμμές του προσώπου μας αρχίζουν να λειαίνονται
η φυσική βιταμίνης C που περιέχουν το τριαντάφυλλο και το πατσουλί δίνουν λάμψη και φωτεινότητα στη θαμπή επιδερμίδα
ενώ παράλληλα  προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική προστασία
σε 20ml λαδιού jojoba ρίχνουμε και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά
δύο ( 2 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο πατσουλί
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο
η ποσότητα είναι πρότυπη
μπορούμε βάση αυτής να κάνουμε όση ποσότητα θέλουμε και να αποθηκεύσουμε το λάδι μας σε
ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με δοσομετρητή
μπορούμε να το διατηρήσουμε μέχρι δύο μήνες
το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα λάδια μας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
το δεύτερο λάδι μας είναι ένα λάδι νύχτας κατάλληλο για
ώριμες ξηρές επιδερμίδες
το απλώνουμε στο καθαρό και στεγνό μας πρόσωπο το βράδυ λίγη ώρα πριν να πέσουμε για ύπνο είναι
κατάλληλο για την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών ενυδάτωσης  της επιδερμίδας μας για τη θρέψη και τόνωσή της
σε 20ml λαδιού jojoba ρίχνουμε και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο lemon tea tree
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο petitgrain
δύο ( 2 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
το τρίτο λάδι μας είναι λάδι μέρας το οποίο το απλώνουμε κάθε πρωί στο καθαρό και στεγνό μας πρόσωπο και είναι κατάλληλο για τον έλεγχο της σμηγματόρροιας
σε 20ml αμυγδαλέλαιο ρίχνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο ylang-ylang
δύο ( 2 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο rosewood
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι 
και
το τέταρτο λάδι μας είναι ένα λάδι νύχτας
το απλώνουμε στο καθαρό και στεγνό μας πρόσωπο το βράδυ λίγη ώρα πριν να πέσουμε για ύπνο
θα "ηρεμήσει" και θα "αναζωογονήσει"το δέρμα μας
και
 θα διαγράψει τα σημάδια της κούρασης μετά από μια κουραστική μέρα
σε 20ml αμυγδαλέλαιο ή λάδι σταφυλιού ρίχνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά
δύο ( 2 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο περγαμόντο
μία ( 1 ) σταγόνα αιθέριο έλαιο χαμόμηλο
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
τα λάδια μας αυτά εκτός από το πρόσωπό μας μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και σε όλο μας το σώμα
thalia

η βιταμίνη Κ και η πήξη του αίματος

να γνωρίσουμε μιά λίγο άγνωστή μας βιταμίνη;
ναι; 
βιταμίνη Κ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
η βιταμίνη Κ ανήκει και αυτή στις λιποδιαλυτές βιταμίνες άρα και
αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού μας...
τη  βιταμίνη Κ τη συναντάμε σε δύο μορφές:
1) τη βιταμίνη Κ1: την οποία περιέχουν:
τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά-που έχουν βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα- όπως
-το σπανάκι - 266 mgr ανά 100 gr τροφής
-τα σέσκουλα
-το λάχανο - 150-275 mgr ανά 100 gr τροφής ανάλογα με το είδος του λάχανου
-τα γογγύλια
-οι κράμβες
-το κουνουπίδι - 191 mgr ανά 100 gr τροφής
-το μπρόκολο - 154 mgr ανά 100 gr τροφής
-το μαρούλι - 113 mgr ανά 100 gr τροφής 
-τα λάχανα Βρυξελλών
-τα σπαράγγια
-το σέλινο
-το τριφύλλι
-ο μαϊντανός
δύο κουταλιές της σούπας μαϊντανός περιέχει 153% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσεως της βιταμίνης Κ
-στις ντομάτες - 48 mgr ανά 100 gr τροφής
-τα φύλλα του  παντζαριού
-τα πράσινα φασολάκια - 39 mgr ανά 100 gr τροφής
 ας θυμόμαστε ότι
στα μαγειρεμένα λαχανικά  η ποσότητα
βιταμίνης Κ που προσφέρεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερη...
από τα βότανα την περιέχουν:
-το πράσινο τσάι
-το κάρδαμο
-η ματζουράνα
-το θυμάρι
-η ρίγανη
-ο βασιλικό
από τα φρούτα βιταμίνη Κ περιέχουν:
-τα δαμάσκηνα
-το αβοκάντο
-τα ακτινίδια
-οι φράουλες - 14 mgr ανά 100 gr τροφής
-τα βατόμουρα
σε φυτικά έλαια όπως
-το ελαιόλαδο - 58 mgr ανά 100 gr τροφής και
-το σογιέλαιο - 200 mgr ανά 100 gr τροφής
τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά όπως
-η βρώμη
-η σίκαλη
-ο φλοιός σιταριού - 83 mgr ανά 100 gr τροφής
-τα ρεβίθια - 48 mgr ανά 100 gr τροφής 
και
2) τη βιταμίνη Κ2: την οποία  περιέχουν:
-το κρέας
-τα γαλακτοκομικά και
-τα αυγά 
~~~~~~~~~~~~~~~~
όλοι σχεδόν οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Κ -όπως και σε όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία -είναι άκρως σημαντικές και πρέπει να καλύπτονται από την καθημερινή μας διατροφή...
αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι:
οι ποσότητες βιταμίνης Κ που αποθηκεύονται είναι μικρές και
αρκούν για λίγο χρονικό διάστημα έτσι είναι
απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά λαχανικά και φρούτα για να εξοπλιζόμαστε με τις απαραίτητες ποσότητες της βιταμίνης Κ
εξάλλου
μια ισορροπημένη διατροφή πάντα καλύπτει τις ανάγκες μας στις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία...
#~ έλλειψη της βιταμίνης Κ συναντάμε σπάνια και
μπορεί να συμβεί
-σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης των λιπών όπως
-στον αποφρακτικό ίκτερο
-όταν διαταράσσεται η φυσιολογική εντερική χλωρίδα -π.χ. από κατάχρηση αντιβιοτικών
-όταν υπάρχουν διάρροιες
-ασθένειες του ήπατος
-σε υπερήλικες
-σε νεογνά και
-σε πρόωρα βρέφη
# ~ενδείξεις ανεπάρκειας μπορεί να είναι και οι αιμορραγίες της μύτης καθώς και ο μεγάλος χρόνος πήξης του αίματος
# ~ενώ συμπτώματά της είναι και οστικά προβλήματα όπως η  οστεοπενία δηλαδή απώλεια οστικής μάζας και
η οστεοπόρωση δηλαδή μείωση της οστικής πυκνότητας καθώς και
η τάση πολλών ατόμων για κατάγματα...
πολλές φορές
# ~η έλλειψη της βιταμίνης Κ είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγικές επιπλοκές...
επίσης
έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία όπως και από
κοιλιοκάτη έχουν και έλλειψη βιταμίνης Κ
ας παρατηρήσουμε τώρα τους ρόλους που κατέχει στον οργανισμό μας η βιταμίνη Κ:
η βιταμίνη Κ έχει πολλούς σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό μας
α) είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος
β) ισχυροποιεί τα οστά
γ) είναι κατά της αρθρίτιδας
δ) του διαβήτη και
ε) των ρυτίδων
α) η βιταμίνη Κ και η πήξη του αίματος
η βιταμίνη Κ έχει πρωταρχικό ρόλο στους μηχανισμούς πήξης του αίματος...
χωρίς βιταμίνη Κ το αίμα δεν μπορεί να πήξει μια διαδικασία-όπως πολύ καλά καταλαβαίνουμε- ζωτικής σημασίας
ας σκεφτούμε λίγο τι θα γινόταν κάθε που θα είχαμε μιά μικρή πληγή -ένα απλό κόψιμο αν δεν έπηξε το αίμα μας 
άρα
καταλαβαίνουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η πήξη του αίματος ώστε να κλείσει η πληγή μας και να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία
και τι κάνει η βιταμίνη Κ;
δρα στο συκώτι και συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνθεση πολλών βασικών παραγόντων των μηχανισμών πήξης του αίματος... 
από την άλλη πάλι δε θα  θέλαμε με τίποτα η πηκτικότητα του αίματός μας  να είναι αυξημένη διότι τότε το καρδιαγγειακό μας σύστημα θα δημιουργούσε θρόμβους και
αυτό θα παρεμπόδιζε τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι  η δράση και η σπουδαιότητα της βιταμίνης Κ είναι καθοριστική για τη διατήρηση της πήξης του αίματος στο σωστό επίπεδο...
β) η βιταμίνη Κ και τα οστά μας
σε έρευνες που έχουν γίνει παρατηρήθηκε ότι χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ από τη διατροφή μας σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα
βρέθηκε ότι
ψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Κ σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα της οστεοκαλσίνης
δηλαδή
η βιταμίνη βοηθά το οργανισμό να παράγει την οστεοκαλσίνη και
η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων...
παρατηρούμε λοιπόν ότι η βιταμίνη Κ έχει σημαντικότατο  ρόλο στην ενδυνάμωση του σκελετού μας και στην προστασία μας από τα καταγμάτων...
γ) η βιταμίνη Κ και ο διαβήτης
η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου-2 αναφέρει μια ολλανδική μελέτη σε σχεδόν 40.000 άτομα από άνδρες και γυναίκες 
οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ είχαν και
20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
επίσης 
τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η οστεοκαλσίνη έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης και μάλιστα
οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει και την αντίσταση στην ινσουλίνη
πηγή:http://care.diabetesjournals.org/content/33/8/1699.full
δ) η βιταμίνη Κ και η αρθρίτιδα
η βιταμίνη Κ προστατεύει τους χόνδρους των αρθρώσεων
προστατεύει...
μειώνει και
ανακουφίζει από τις  φλεγμονές  που παρατηρούνται στις αρθρίτιδες και
η έλλειψη της από τον οργανισμό συντελεί στη δημιουργία οστεοαρθρίτιδας λόγω βλαβών που προκαλούνται στους χόνδρους
ε) η βιταμίνη Κ και η ρυτίδες
σε έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι
η βιταμίνη Κ
προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση άρα
προστατεύει την  ελαστικότητά του και
προστατεύει από τις ρυτίδες
επίσης
σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί τελευταία έχει επισημανθεί η ευεργετική δράση της βιταμίνης Κ στην αντιγήρανση  της περιοφθαλμικής περιοχής
δηλαδή
η βιταμίνη Κ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των μαύρων κύκλων ανεξάρτητα από τα αίτια που τους προκαλούν...
οι μαύροι κύκλοι μειώνονται και
σε ένταση και
σε έκταση τα δε διαπλατυσμένα αγγεία συρρικνώνονται περιορίζοντας έτσι τις ευρυαγγείες...
ακόμα
η βιταμίνη Κ βοηθά σε μεταβολικές διαδικασίες του σώματος...
βοηθά στην απορρόφηση και στη μεταφορά του ασβεστίου όπως επίσης 
εμποδίζει το σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
αυτή είναι λοιπόν η βιταμίνη Κ η οποία συμμετέχει στη σύνθεση και στη ενεργοποίηση των βασικών παραγόντων πήξης του αίματος καθώς και
των πρωτεϊνών της πήξης...
μιά βιταμίνη όχι πολύ γνωστή μας αλλά άκρως σημαντική για την υγεία μας αφού
σε αυτή έγκειται -κατά πολύ - η διατήρηση της πήξης του αίματός μας στα σωστά επίπεδα...
thalia