Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

2013!!!

δυό χιλιάδες δεκατρείς ευχές για το 2013 που μόλις μας επισκέφτηκε!!!
μέρες γιορτής...
μέρες που φίλοι...
συγγενείς και
αγαπημένοι βρίσκονται μαζί...
και...
τι καλύτερο από το κέρασμα ενός τονωτικού ζεστού ποτού!!!!!
ενός ποτού που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για αυτούς που αγαπάμε...
και ας θυμηθούμε από παλαιότερη ανάρτησή μου:
σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε 
α) τη ρακή
ή το κρασί
ή και
το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) ζάχαρη ή μέλι
εμείς ας ετοιμάσουμε τη δική μας παραλλαγή
και θα χρειαστούμε:
250gr μέλι ή
250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου
τέσσερα μανταρίνια
ένα πορτοκάλι
ένα λάιμ ( μοσχολέμονο ) 
όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους 
το χυμό από ένα νεράτζι
έξι ολόκληρα γαρίφαλα
δύο ξυλάκια κανέλας
ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
τρία φύλλα δάφνης
πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
δύο βερύκοκα αποξηραμένα
μισό λοβό βανίλιας
δύο αστεράκια γλυκάνισο και
δύο μπουκάλια κρασί κόκκινο -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
ας ξεκινήσουμε...
σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με
την ζάχαρη-ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου-ή 
το μέλι...
προσθέτουμε όλα μας τα υλικά...
ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας... ανεβάζουμε την θερμοκρασία...
συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και
να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι...
-μέχρι εδώ επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας,τα
μπαχαρικά να εμποτιστούν πολύ καλά με το κρασί και το μέλι...
αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί-
όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας
να ανακατεύουμε και όταν πια 
ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με
το γλυκάνισο...
ανακατεύουμε το κρασί να
αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς -και 
να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του...
μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά-αλλά χωρίς να έχει βράσει-και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι
απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και 
σερβίρουμε με μία κουτάλα σουρώνοντας ταυτόχρονα σε πυράντοχα  ποτήρια μπύρας αν 
θέλουμε  ρίχνουμε μέσα στο ποτό μας αμύγδαλα και σταφίδες τα οποία  τρώμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού!!!
στην υγειά μας!!!!!!!
~~~~~~~~~~~~~
εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα
αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού...
πολλοί προσθέτουν κονιάκ ή βότκα...
άλλοι
αντί για κρασί χρησιμοποιούν μπύρα...
άλλοι
προτιμούν περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά...
άλλοι βάζουν όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουν για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και σερβίρουν με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες...
ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και
ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι!!!!
χρόνια πολλά!!!