Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

αν θέλουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν τα φαγητά που τους ετοιμάζουμε ας τα αφήνουμε να παίρνουν μέρος στην παρασκευή τους

όλοι μας ξέρουμε πόσο πολύ θα θέλαμε τα παιδιά μας να τρώνε αδιαμαρτύρητα τα τρόφιμα που τους επιλέγουμε σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής όμως
πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι
άλλο επιτάσσουν οι κανόνες της υγιεινής διατροφής και η δική μας επιθυμία
και
άλλο θέλουν τα παιδιά μας
οι ερευνητές γνωρίζοντας και αυτοί αυτή την ιδιαιτερότητα ασχολήθηκαν με το θέμα και το μελέτησαν...
και ενώ
τους είναι απόλυτα κατανοητό οι γονείς να μην θέλουν τα παιδιά στην κουζίνα κατά την προετοιμασία ενός γεύματος ή ενός δείπνου με τόσους κινδύνους γύρω όπως:
με καυτά μάτια  κουζίνας
με καυτούς φούρνους
με νερό που βράζει
με αιχμηρά μαχαίρια
ωστόσο
οι μελέτες τους δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του γεύματός τους είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αρχίσουν τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα...
ερευνητές στο Teachers College στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μελέτησαν πώς το μαγείρεμα με ένα παιδί επηρεάζει τις διατροφικές του συνήθειες
έτσι ξεκίνησαν μια μελέτη
στη μελέτη αυτή
σχεδόν 600 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως και την έκτη τάξη του δημοτικού πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα σπουδών κατά το οποίο
τα παιδιά έκαναν μαθήματα υγιεινής διατροφής και θα έπρεπε στη διατροφή τους να τρώνε περισσότερα λαχανικά και
δημητριακά ολικής αλέσεως
ενώ
μερικά από αυτά πέραν του ότι είχαν τα μαθήματά τους της υγιεινής διατροφής
πήραν μέρος και σε εργαστήρια μαγειρικής...
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μαγειρέψει τα ίδια το φαγητό τους ήταν πιο πιθανό να τρώνε τα τρόφιμα στο εστιατόριο του σχολείου μέχρι που
μερικά παιδιά από αυτά ζητούσαν και δεύτερη μερίδα συγκριτικά με
τα παιδιά που δεν είχαν το μάθημα της μαγειρικής!!!
όταν τα παιδιά ασχολούνται με την παρασκευή των γευμάτων τους "ή προσπαθούν τουλάχιστον να βοηθήσουν στην παρασκευή του» δήλωσε ο Isobel Contento καθηγητής της διατροφικής εκπαίδευσης στο Teachers College και συν-συγγραφέας της μελέτης ¨δοκιμάζουν τα φαγητά αυτά" και
συνεχίζει
"τα παιδιά συνήθως δεν αγαπούν καθόλου τα ραπανάκια αλλά
θα διαπιστώσουμε ότι όταν
τα παιδιά κόψουν μόνα τους τα ραπανάκια και τα βάλουν στη σαλάτα τους τότε τα αγαπούν και αρχίζουν να τα δοκιμάζουν"
με λίγα λόγια οι ερευνητές μας προτρέπουν:
αν θέλουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν και στη συνέχεια να τρώνε τα φαγητά που τους ετοιμάζουμε ας τα αφήνουμε να παίρνουν μέρος στην παρασκευή τους
........................
πηγή πληροφόρησης και: http://www.tc.columbia.edu/news.htm?articleId=6665
thalia