Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

τα φρούτα
τα λαχανικά και
τα λουλούδια  με μπλε
μωβ και
κόκκινο χρώμα  περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες "ανθοκυανίνες"
οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα υγιεινών ενώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών - αυτών των τόσο θρεπτικών συστατικών των φυτών -
και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την απορρόφηση τους στο ανθρώπινο αίμα...
μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:
- μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει
a) εγκεφαλικά επεισόδια
b) πνευμονική εμβολή
c) περιφερειακή αγγειακή νόσο και
d) καρδιακή προσβολή
- ρυθμίζουν τη χοληστερίνη
- εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες 
- αποτρέπουν τις  φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν αρχή για άλλες παθήσεις...
οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περίπου 400 είδη ανθοκυανινών
και
τριανταέξι (36) από αυτές τις ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο συμπεριλαμβανομένων και
οκτώ (8) που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εντοπιστεί στο κόκκινο λάχανο...
η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο ARS Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC) in Beltsville, Md. όπου
οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές  μεθόδους  για τον εντοπισμό και τη μέτρηση των διαφόρων φυτοθρεπτικών συστατικών  στα φρούτα και τα λαχανικά...
η φυσιολόγος Janet Novotny
η διατροφολόγος Beverly Clevidence
ο φυσιολόγος Steven Britz και
ο επιστημονικός συνεργάτης Craig Charron δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στη Journal of Agricultural and Food Chemistry...
και
τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν όντως
να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
να προωθούν τη σωστή λειτουργία και υγεία της καρδιάς και 
να παρέχουν προστασία από τον καρκίνο...
άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες ανθοκυάνες έχουν διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από την ίδια ποσότητα  βιταμίνης C σε δοκιμαστικούς σωλήνες αν και
η ποσότητα που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα δεν είχε ακόμα διερευνηθεί...
σε μία από αυτές τις μελέτες  δώδεκα (12) εθελοντές κατανάλωναν τρεις διαφορετικές ποσότητες μαγειρεμένου κόκκινου λάχανου μαζί με μια πλήρη δίαιτα προσεκτικά ελεγχόμενων τροφίμων...
κάθε εθελοντής συμπλήρωνε τρία διήμερα γεύμα τα οποία
περιελάμβαναν
α) 2/3 του φλιτζανιού κόκκινου λάχανου
β) 1 και 1/3 του  φλιτζανιού  κόκκινου λάχανου και
γ) 2 φλιτζάνια κόκκινου λάχανου
και
παρατήρησαν ότι
στους εθελοντές που έτρωγαν την μεγαλύτερη μερίδα μαγειρεμένου κόκκινου λάχανου υπήρχε και
η μεγαλύτερη απορρόφηση ανθοκυανινών
δηλαδή
"όσο περισσότερο τόσο καλύτερα"
εμείς απλά δεν ξεχνάμε και αυτό το νόστιμο λαχανικό το οποίο μπορούμε να γευτούμε με διάφορους τρόπους...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 http://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080307081409.htm
thalia