Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

τα φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

 Χόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά
Ο όρος "χόρτα"
χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει τα 
βρώσιμα χόρτα
Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται είτε μπορούμε να τα μαζέψουμε από 
ακαλλιέργητες εκτάσεις στις οποίες φυτρώνουν
Άλλα από αυτά είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο
όπως
τα ραδίκια
τα άγρια ραδίκια
τα αντίδια ή ήμερα ραδίκια
τα βλίτα
η γλιστρίδα
οι βρούβες
τα ζοχιά
το μάραθο
και λέγονται χορταρικά
άλλα 
μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία  χόρτα νομής
και άλλα είναι απλώς ζιζάνια
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα
μια εξαιρετική τροφή η οποία
άλλωστε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής.
Τι μας προσφέρουν
Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο
 Στη χώρα μας χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης σε αντίθεση με
πολλές άλλες όπου αγνοούν την αξία τους
και
ειδικά τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια
σε βιταμίνη C
σε βιταμίνη Ε
σε φλαβονοειδή 
 σε πολυφαινόλες
σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ
όλα
 συστατικά τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και
συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας
Το γεγονός μάλιστα ότι η κρητική διατροφή είναι πλούσια σε χόρτα που είναι τόσο θρεπτικά ερμηνεύει ως ένα βαθμό και τη μακροβιότητα των Κρητικών.
Αυτή την εποχή στο φόρτε τους είναι
τα βλίτα
τα αντίδια
τα ραδίκια
τα σέσκουλα
οι βρούβες
η αντράκλα
η ρόκα
Αντράκλα
 Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.
 Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς.
 Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά - είναι το φυτό με τα περισσότερα ω3 λιπαρά -
Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. 
Τρώγεται ωμή σαλάτα με λαδόξιδο και κρεμμύδια ή προσθέτετ ε στη ντοματοσαλάτα. 
Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό. Μαγειρεύεται γιαχνί κατσαρόλας.
Ραδίκια
Υπάρχουν πολλά είδη ραδικιού, στην πλειοψηφία τους όμως τα ραδίκια είναι πικρά άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Φυτρώνουν μόνα τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. 
Όταν είναι τρυφερά τρώγονται και ωμά σαλάτα
Βράζονται και τρώγονται με λεμόνι και λάδι σαλάτα ή μαγειρεμένα με κρέας.
Ρόκα
 Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός.
Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. 
Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. 
Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή 
με μαρούλι
λάχανο και
ντομάτα.
  Αντίδια
Πρόκειται για τα καλλιεργούμενα ραδίκια και είναι και αυτά πικρά.
Βρούβες
Το νοστιμότερο μέρος των χόρτων αυτών θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, που συλλέγονται την άνοιξη.
Ζοχοί
Συνήθως βγαίνουν σε καλλιεργημένα και πλούσια εδάφη, όπως είναι οι λαχανόκηποι και τα περιβόλια. 
Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό ενώ είναι ιδιαίτερα νόστιμα. 
 Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
Τα φύλλα τους
Βλίτα
 Τα βλίτα φυτρώνουν μόνα τους ή φυτεύονται ανάμεσα στα κηπευτικά των περιβολιών.
Μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες.
Φτιάχνονται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιούνται και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.
  Έχουν γλυκιά γεύση.
 Σέσκουλα
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και
τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό.
Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαλάτα - σαν μαρούλι - μαζί με κρεμμυδάκι ή
πράσο με λάδι και ξύδι ή λεμόνι
Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά, μαζί με ρύζι - γίνονται σαν το σπανακόρυζο - ενώ γίνονται και ντολμαδάκια.
Φυσικά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
 Όταν βρισκόμαστε στην αγορά
  Δεν αγοράζουμε χόρτα που είναι μαραμένα ξεθωριασμένα ή έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους.
  Δεν υποτιμάμε τα χόρτα που είναι μικρά και δεν έχουν τέλειο σχήμα γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουν καλλιεργηθεί με πολλά λιπάσματα.
Τα μυστικά τους
- Καλό είναι να τρώμε τα χόρτα που μαζέψαμε ή προμηθευτήκαμε την ίδια μέρα. Εάν όμως θέλουμε να τα διατηρήσουμε αφαιρούμε τα κίτρινα φύλλα , αν υπάρχουν, τα βάζουμε σε σακούλες τροφίμων, χωρίς να τα πλύνουμε, και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Τα άγρια χόρτα διατηρούνται περισσότερο από τα καλλιεργημένα.
  - Όταν τα πλένουμε δεν πρέπει να τα μουλιάζουμε στο νερό, αλλά να τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό για να μη χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.
  - Όταν τα μαζεύουμε μόνοι μας είναι προτιμότερο να τα κόβουμε το απόγευμα και να αποφεύγουμε αυτά που είναι σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε σημεία που πηγαίνουν σκύλοι και αιγοπρόβατα.
Στην κουζίνα
  Σχεδόν τα περισσότερα χόρτα καταναλώνονται ωμά σαλάτες
άλλα γίνονται βραστά και τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι
άλλα μπαίνουν σε πίτες
ενώ
κάποια μπορούμε να τα απολαύσουμε φρικασέ μαζί με κρέας. 

βότανα για εντερικά παράσιτα-σκουλήκια

  1)    Είναι γνωστό, ότι το ωμό σκόρδο σκοτώνει τα εντερικά παράσιτα. Προπάντων, εκείνοι που έχουν οξυούρους, πρέπει να καταπίνουν το πρωί νηστικοί, μια σκελίδα αμάσητη, σαν χάπι. 
Η μυρωδιά του μας αποτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.
 Όμως, είναι τόσο αποτελεσματικό για πολλές παθήσεις, που θα πρέπει να παραβλέψουμε τη μυρωδιά. 
Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα παράσιτα με σκόρδο. Βράζουμε μέσα σε γάλα αρκετές σκελίδες, μέχρι να λιώσουν.
 Ύστερα, τις δουλεύουμε μ' ένα κουταλάκι, να γίνει πολτός. 
Απ' τον πολτό αυτό, παίρνουμε το πρωί νηστικοί, ένα κουταλάκι του γλυκού.
2)    Το ωμό κρεμμύδι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για τα εντερικά παράσιτα.
3)    Βράζουμε σε τρία ποτήρια νερό 30 γρ απ' τον φλοιό του κορμού της λευκής ιτιάς και πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί, νηστικοί κι από ένα μεσημέρι και βράδυ, μισή ώρα πριν το φαγητό.
4)    Βράζουμε τη φλούδα ενός ροδιού σε δυο ποτήρια νερό, ώσπου να μείνει ένα. Απ' το αφέψημα αυτό, πίνουμε ένα ποτηράκι του λικέρ το πρωί, νηστικοί κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. 
Είναι πολύ αποτελεσματικό για τα εντερικά παράσιτα, αλλά κυρίως για την ταινία.
5)    Σε τρία ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ απ' τα άνθη της αγριοτριανταφυλλιάς που λέγεται και αγριομοσκιά σε μερικά μέρη της Ελλάδας. Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί και το υπόλοιπο ως το βράδυ, από ένα φλιτζανάκι του καφέ σε κανονικά διαστήματα. 
Μπορούμε επίσης αντί για άνθη, να χρησιμοποιήσουμε τους μικρούς καρπούς του φυτού, που λειτουργούν ως παρασιτοκτόνα.
6)    Βράζουμε 3-4 γρ μέντας σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. Η μέντα δρα σαν παρασιτοκτόνο, ιδίως για τις αμοιβάδες και τα σκουλήκια. Τονίζουμε πάντως, ότι είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος.
7)    Βράζουμε 15 γρ χλωρούς βλαστούς φτέρης αρσενικής σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. 
Αν οι βλαστοί είναι ξεροί, θα χρησιμοποιήσουμε 2 γρ. 
Η κούρα δεν πρέπει να παραταθεί περισσότερο από πέντε μέρες.
 Είναι θαυμάσιο παρασιτοκτόνο για ης αμοιβάδες, αλλά και για την ταινία.
8)    Μπορούμε να κάνουμε ένα συνδυασμό από μέντα και φτέρη με τις σχετικές τους αναλογίες. 
Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί, νηστικοί.
9)    Ρίχνουμε σ' ένα ποτήρι καυτό νερό 1,5 γρ απ' τα φύλλα του απήγανου, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά και το πίνουμε νηστικοί, το πρωί. 
Μετά από θεραπεία πέντε μερών, σταματάμε. Πολλές φορές, ο απήγανος διώχνει και τις λεβίδες. 
Τονίζουμε, ότι ο απήγανος μπορεί να προκαλέσει αποβολή στις εγκύους. Σε μεγαλύτερη δόση είναι τοξικός.
10)    Για την ταινία, θα ετοιμάσουμε ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο με τον εξής τρόπο: παίρνουμε κολοκυθόσπορους(αυτούς που γίνονται πασατέμπος) και τους κοπανάμε καλά με τα φλούδια τους, μέχρι να λιώσουν. 
Τότε, αρχίζουμε να τους δουλεύουμε με άλλη τόση ποσότητα από μέλι ή σιρόπι, μέχρι να γίνουν πολτός. 
Για τα παιδιά, η δόση είναι 25 ως 50 γρ σπόροι, για τους μεγάλους 60 ως 80 γρ. Το φάρμακο πρέπει να το παίρνουμε σε τρεις ίσες δόσεις, κάθε ώρα. 
Αφού περάσουν δυο ώρες από την τελευταία δόση, παίρνουμε ένα καθαρτικό.
11)    Βράζουμε 2 γρ φύλλα και άνθη αψιθιάς σε δυο ποτήρια νερό και τα πίνουμε σε δυο δόσεις, στο διάστημα της μέρας. 
Είναι πολύ καλό παρασιτοκτόνο, κυρίως για τα σκουλήκια. 
Όσοι έχουν έλκος στομάχου, πρέπει ν' αποφεύγουν την αψιθιά.
12)    Σ' ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 7-8 γρ λεβιθόχορτο και δίνουμε να το πιει το πρωί, νηστικός, αυτός που έχει λεβίθες.

Επίσης μπορούμε να βράσουμε δεντρολίβανο και να πίνουμε δυο φλιτζάνια αφέψημα το πρωί, νηστικοί.
~~~~~~~~~~~~~~~~