Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

καλοκαίρι - ας δούμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό σωματικό μας βάρος,χωρίς άγχος για περιττά κιλά

κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε:
"ας χάσουμε ένα -δυό κιλάκια ακόμα"
ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε για να χάσουμε κάποια περιττά κιλά ώστε
να βελτιώσουμε το σώμα μας...
και
ξεκινάμε με την αλλαγή του διαιτολογίου μας και τη μείωση της ποσότητας του φαγητού μας
δεν μετράμε θερμίδες απλά μειώνουμε την ποσότητα που μέχρι τώρα τρώγαμε
και
το σημαντικότερο σε αυτόν τον πρώτο κανόνα -αν τον ονομάσουμε έτσι - είναι ο τρόπος της μείωσης και της αλλαγής
δηλαδή
αρχίζουμε 
να καταναλώνουμε περισσότερα μονοακόρεστα λίπη...
σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες θα πρέπει η διατροφή μας να βασίζεται σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
τα οποία
έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση του λίπους σε σύγκριση με τις δίαιτες που βασίζονται στους υδατάνθρακες
και αυτά τα πολύτιμα 
μονοακόρεστα λίπη θα τα βρούμε
- στο ελαιόλαδο
- στις ελιές
- στους ξηρούς καρπούς
- το αβοκάντο
και δεν ξεχνάμε το βασικότερο
όχι στα τρανς λιπαρά
και ας θυμηθούμε λίγο την ανάρτησή μου:
ας «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!
και διαβάζουμε εκεί τι έλεγε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος .
 «Η υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ.»
και συμπληρώνω εδώ:
τα τρανς λιπαρά είναι - επίσης - 
υπεύθυνα για την αύξηση του λιπώδους ιστού
άρα -επισημαίνω πάλι:
μένουμε μακρυά από
- τη μαργαρίνη
- τα χάμπουργκερ
- τα τσίζμπεργκερ
- τα ποπ κορν
- τις τηγανητές πατάτες
- το τηγανητό κρέας και 
- τα γλυκά...
και ο καθηγητής Καφάτος συνεχίζει
«στην Ελλάδα έχουμε πολλά και, ακόμη φθηνά, φρούτα και λαχανικά, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή και καλό καιρό για περίπατο και άσκηση
αυτά είναι “δώρα” και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε 
και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό
πρέπει να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη βιομηχανία των τροφίμων
ακόμη οφείλει να εντάξει στο σχολείο μαθήματα σωστής διατροφής και άσκησης»
και τώρα
ας δούμε μερικά από τα τρόφιμα που " καίνε το λίπος"
πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει πως  ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις τροφές συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους
άρα
αν εντάξουμε αυτές τις τροφές στη διατροφή μας θα έχουμε άλλη μιά βοήθεια στον έλεγχο του βάρους μας
παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι
1) η καψαϊκίνη - η γνωστή μας ουσία της ξερής κόκκινης πιπεριάς τσίλι -
της οποίας η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους...
σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τρώγοντας μια πολύ μικρή ποσότητα σάλτσας ή σκόνης κόκκινης πιπεριάς μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός μας έως και 15%, για περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα (1)
2) η κανέλα - ένα από τα σημαντικότερα μπαχαρικά - της οποίας η κατανάλωση μεταβολίζει πολύ γρήγορα τη ζάχαρη...
μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα κανέλας είναι αρκετό ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος - πάντα στα πλαίσια μιας σωστής διατροφή -
3) τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα -
είναι πιά γνωστό σε όλους μας ότι η σωστή διατροφή απαιτεί πολλά φρούτα και λαχανικά...
πρέπει να τρώμε δυό φρούτα την ημέρα και δυό σαλάτες λαχανικών με προτεραιότητα την γλιστρίδα το καλοκαίρι και το μπρόκολο το χειμώνα ...
και δυό πασίγνωστα ψάρια - όταν μπορούμε να τα βρούμε -
4) τόνος και σολομός - αυτά τα δυό ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά -όπως και η γλυστρίδα -τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση του λίπους...
5) αυγά  - διότι περιέχουν βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στη γρήγορη διάσπαση του λίπους...
6) τόφου - μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης η οποία διασπά μεγάλες ποσότητες λίπους...
7) ρεβίθια - άλλη μιά εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης η οποία και αυτή διασπά μεγάλες ποσότητες λίπους...
βέβαια
a) δεν ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας
χρειάζεται
35% πρωτεΐνη
45% υδατάνθρακες και
20% λιπαρά τα οποία πάντα πρέπει να τα παίρνουμε με την διατροφή σας
και βέβαια πρέπει να τηρούμε αυτές τις αναλογίες
οι οποίες ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους αν και με διάφορες μικρές αποκλίσεις...
αυτές οι αναλογίες εξασφαλίζουν
ότι
δεν θα χάσουμε μυϊκό ιστό
δεν θα αισθανόμαστε  κούραση και
το σώμα σας και το μυαλό μας θα δουλεύουν σωστά...(2)
b) δεν ξεχνάμε ότι δεν παραλείπουμε να τρώμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο διάστημα της ημέρας...
το μεγαλύτερο σφάλμα είναι η παράλειψη γευμάτων
όπως το πρωινό
δεν ξεχνάμε
να τρώμε πάντα πρωινό
έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε  πρωινό έχουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνους που παραλείπουν το πρωινό τους
πάντως πρέπει να γνωρίζουμε ότι
όταν πρόκειται για την επίδραση του πρωινού στο σωματικό μας βάρος
θα πρέπει - οπωσδήποτε - να είμαστε πολύ προσεχτικοί  με το είδος των τροφών που καταναλώνουμε διότι
καταλαβαίνουμε πως το να τρώμε το πρωί ένα πλήθος τρανς λιπαρών είναι τι ίδιο καταστροφικό από το να παραλείπουμε το γεύμα...
κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι:
η σωστή κατανάλωση υδατανθράκων για πρωινό οδηγεί στην πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδίως στις γυναίκες
ας θυμηθούμε εδώ:
η σημασία του πρωινού για τα παιδιά # μικρά και καθημερινά που πρέπει να γνωρίζουμε
και
μούσλι - το υγιεινότερο πρωινό
βέβαια
όπως όλοι γνωρίζουμε οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε τρεις φορές την ημέρα
καλό όμως θα ήταν αν
τρώγαμε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα αλλά πολύ λιγότερες ποσότητες και βέβαια πολύ περισσότερα φρούτα και φρέσκα λαχανικά με πρωτοστατούντα
- τα λεμόνια
- τα πορτοκάλια
- τα γκρέιπ φρουτ
- τις ντομάτες
- το καρπούζι
- τα σύκα
- τα αχλάδια
- τα βερύκοκα - όλα αυτά πάντα ανάλογα με την εποχή
ροφήματα όπως
- το πράσινο τσάι
- τη λουίζα
- το φασσκόμηλο
- το ταραξάκο
και
ας δούμε κάποιους τρόπους που μας  βοηθάνε να κάψουμε το περιττό λίπος  που μπορεί να μας παραξενέψουν αλλά είναι σημαντικοί...
λοιπόν
- 1)  πρέπει πάντα να έχουμε συναίσθηση τι τρώμε και τι πίνουμε...
- 2) η καθημερινή διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά...
- 3) είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε οκτώ με δέκα  ώρες την ημέρα και να έχουμε καλή ποιότητα ύπνου
διότι
το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση για να λειτουργήσει σωστά...
όταν δεν ξεκουραζόμαστε το σώμα μας περιέρχεται σε μια αγχωτική κατάσταση
η οποία αναστατώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας αναγκάζοντάς το να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για να προστατευτεί..
ένας οργανισμός σε κατάσταση stress πάντα υπολειτουργεί και άρα παίρνει κιλά..
- 4) πρέπει να ασκούμεθα και
ο καλύτερος τρόπος να κάψουμε το περιττό λίπος είναι η άσκηση με βάρη...
- 5) μετά από κάθε ισχυρή καταπόνηση - ακόμα και άσκησης - πρέπει να ξεκουραζόμαστε τελείως
διότι
το σώμα μας χρειάζεται να ξεκουράζετε μετά  από οποιαδήποτε καταπόνηση
-6) γενικά είναι πολύ πιο σωστό να αδυνατίζουμε αργά και σταθερά με - τις σωστές πάντα τροφές -παρά γρήγορα
γιατί τότε θα ξαναπάρουμε όσα κιλά χάσαμε
και
οι σωστές τροφές δεν μας χαρίζουν απλά όμορφη γραμμή
μας προσφέρουν και
ηρεμία
και
άφησα τελευταίο
-7) το νερό
την πηγή  της νεότητάς μας
της ομορφιάς μας
της ευεξίας
της υγείας μας
δεν ξεχνάμε κάθε μέρα να πίνουμε πολύ νερό διότι το σώμα μας το έχει απόλυτη ανάγκη άλλωστε
τα 2/3 του ανθρώπινου σώµατος αποτελείται από νερό
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(1)  http://www.healthbeatrx.com/wp/landing/eatskinny.pdf
(2)http://en.wikipedia.org/wiki/Nutrition
(2)http://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_Reference_Intake
(3)http://www.ashwell.uk.com/images/2010%20Ashwell%20Nutrition%20in%20Practice.pdf
(3)http://www.foodinsight.org/Content/76/IFIC%20Brkfast%20Review%20FINAL.pdf
(3)http://www.clinicalcorrelations.org/?p=1525
(3)http://channels.isp.netscape.com/homerealestate/package.jsp?name=fte/cereal/cereal
thalia