Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας με καρπούς κουφοξυλιάς

σαμπούκος, κουφοξυλιά ή αφροξυλάνθη και 
τους καρποί της οι οποίοι είναι πλουσιότατοι σε βιταμίνες ( ειδικά βιταμίνη C την οποία περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα) και μέταλλα με ισχυρότατη  αντιοξειδωτική δράση τους χρησιμοποιούμε τον χειμώνα σαν τονωτικό και ενισχυτικό του οργανισμού μας για να προλάβουμε
την εξασθένηση
τα κρυολογήματα
το βήχα και
τη γρίπη του χειμώνα...
τους καρπούς της κουφοξυλιάς ή τους μαζεύουμε μόνοι μας κατά τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου ή τους αγοράζουμε από τα καταστήματα βοτάνων...
με τους καρπούς της κουφοξυλιάς πρέπει πάντα να είμαστε προσεχτικοί διότι οι άγουροι είναι
δηλητηριώδεις οι δε ώριμοι διατηρούν σε μικρό βαθμό την τοξικότητά τους και
είναι ασφαλείς όταν βράζονται σε υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 100° C και
αν
θέλουμε να φάμε καρπούς κουφοξυλιάς πρέπει να είναι τελείως ώριμοι και να τρώμε μιά πολύ μικρή ποσότητα...
αυτοί οι μικροί μαύροι- λοιπόν - καρποί του σαμπούκου είναι
υπακτικοί
εφιδρωτικοί και συμβάλλουν στην τόνωση,ενίσχυση και αποτοξίνωση του οργανισμού μας ειδικά τους μήνες του χειμώνα για αυτό μπορούμε να κάνουμε ένα τονωτικό σιρόπι το οποίο μας προφυλάσσει από τις κακοτοπιές του χειμώνα με τα υψηλά του κρύα...
ας ετοιμάσουμε το σιρόπι μας
και
θα χρειαστούμε 
- μισό φλιτζάνι αποξηραμένους καρπούς κουφοξυλιάς
- τρία φλιτζάνια νερό
- ένα φλιτζάνι του τσαγιού τσάι Rooibos (Rooibos είναι το "κόκκινο τσάι" της Ν. Αφρικής και το βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων -  http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos)
- ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- μία κουταλιά του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- πέντε κουταλιές της σούπας μέλι
ας το ετοιμάσουμε:
- σε μιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το μέλι και το τσάι Rooibos
μόλις αρχίζει να βράζει σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για σαράντα πέντε (45) λεπτά
στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και
το αφήνουμε να κρυώσει
μόλις κρυώσει το ρίχνουμε μέσα σε ένα τουλπάνι ή σε ένα φίλτρο ή σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζουμε πολύ - πολύ καλά λιώνοντας όσο πιό πολύ
μπορούμε τους καρπούς της κουφοξυλιάς...
στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το τσάι Rooibos ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας
όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το σιρόπι μας σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το φυλάμε στο ψυγείο...
μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια του χειμώνα σχεδόν καθημερινά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα...
το χρησιμοποιούμε ως εξής: 
ένα κουταλάκι του γλυκού για τα παιδιά
μιά κουταλιά της σούπας για τους ενήλικες
σε περίπτωση γρίπης η προτεινόμενη δόση - ανάλογα αν είναι για παιδιά ή ενήλικες - κάθε 2-3 ώρες μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα....
................
σε επόμενη ανάρτηση όλες η πληροφορίες για την κουφοξυλιά...
.................
ας θυμηθούμε και:
και
στο σύνδεσμο: "Γλυκό κουταλιού σαμπούκος"  από τη "μικρή κουζίνα" μιά θαυμάσια ανάρτηση για το πως μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα με καρπούς κουφοξυλιάς
πηγή πληροφόρησης και: 
thalia