Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

το γκρέιπφρουτ μειώνει τη χοληστερόλη

"πορτοκάλι
λεμόνι
γλυκολέμονο
μανταρίνι
νεράντζι
κίτρο
φράπα
περγαμόντο
κουμκουάτ
και
γκρέιπφρουτ 
τα μήλα των Εσπερίδων που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία
ήταν
οι χρυσοί καρποί των δέντρων που βρίσκονταν στον κήπο των Εσπερίδων
και
είναι κυρίως γνωστά μέσω του μύθου του Ηρακλή
καθώς
η απόκτησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο του ενδέκατου άθλου του..."
διαβάζουμε στη wikipedia
...................
και το θαυμάσιο γκρέιπφρουτ με το πλήθος των ιδιοτήτων
ας δούμε μία...
το γκρέιπφρουτ μειώνει τη χοληστερόλη
και
κατ'επέκταση προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις!!!
ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα κρατάει τις καρδιακές παθήσεις μακρυά μας έχουν επισημάνει μελέτες ισραηλινών ερευνητών...
σε μια ελεγχόμενη ομάδα μελέτης ασθενών με καρδιακή νόσο οι επιστήμονες
πρόσθεσαν στην ημερήσια διατροφή τους ένα γκρέιπφρουτ
και διαπίστωσαν πως
οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν είτε κόκκινο είτε λευκό γκρέιπφρουτ έδειξαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους
ενώ οι ασθενείς που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ δεν έδειξε μεταβολές στα επίπεδα των λιπιδίων
επίσης παρατήρησαν πως
το κόκκινο γκρέιπφρουτ ήταν πιο αποτελεσματικό από το λευκό στη μείωση των λιπιδίων ιδιαίτερα
στα τριγλυκερίδια του αίματος 
και
της χοληστερόλης
και
είναι γνωστό πως
η χρόνια υψηλή χοληστερόλη του αίματος και τα αυξημένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων συνδέονται συχνά με καρδιακά προβλήματα...
εν τω μεταξύ η ομάδα της Dr Shela Gorinstein επισημαίνει
πως
η ημερήσια λήψη κόκκινου γκρέιπφρουτ αλλά και λευκού είναι ιδανική για την καρδιά - στα πλαίσια πάντα μιας διατροφής  χαμηλής σε λιπαρά - διότι κρατά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στα φυσιολογικά τους επίπεδα
αλλά όταν παίρνουμε φάρμακα τα δεδομένα αλλάζουν διότι το  γκρέιπφρουτ και τα φάρμακα είναι ασυμβίβαστα
έτσι οι ερευνητές επιστήμονες μας επισημαίνουν
πως
δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να ρωτάμε τον γιατρό μας για τη λήψη γκρέιπφρουτ εάν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο ακόμα και αν δεν είναι ένα φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης...
διότι
είναι γνωστό ότι  γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα - έτσι οι ερευνητές προειδοποιούν τα άτομα με ιατρική συνταγή φαρμάκων να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους για τυχόν αλληλεπίδραση...  
..............
και εδώ μια σημείωση
- δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χοληστερίνη δεν είναι κάτι άχρηστο και επιβλαβές για τον οργανισμό μας διότι έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων. Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών - 
αυτό που είναι επιβλαβές είναι οι τεράστιες ποσότητες χοληστερίνης που προσθέτουμε
στον οργανισμό μας με την μη σωστή διατροφή μας -
...............
σε επόμενη ανάρτηση περισσότερες πληροφορίες για το  γκρέιπφρουτ και τις στατίνες - οι στατίνες συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, ...
..............
πηγές πληροφόρησης και:
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060213091300.htm