Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

απλές συνήθειες κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορούν να βελτιώσουν την πέψη μας

το φαγητό μας - όπως όλοι γνωρίζουμε - είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά...
ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας...
υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας...
http://www.writework.com/  
ας τις γνωρίσουμε:
1) σωστό μάσημα της τροφής μας
η πέψη ξεκινά μόλις η τροφή εισέρχεται στο στόμα μας και
αρχίζει το μάσημα...
με το μάσημα της τροφής και με τα ένζυμα  που εκκρίνονται από τους σιελογόνους διασπώνται τα συστατικά της τροφής και ξεκινά η διαδικασία της πέψης...
οι περισσότεροι από εμάς όμως μασούν την τροφή από επτά (7) έως το πολύ δεκατέσσερις (14) φορές ανά μπουκιά κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το πρώτο στάδιο της πέψης γεγονός
που
καθιστά ακόμα πιο δύσκολο στο δεύτερο στάδιο να ολοκληρώσει τη δουλειά του αποτελεσματικά...
και τι προτείνουν οι ειδικοι για αυτό;
οι ειδικοί προτείνουν τριάντα (30) έως (50) φορές μάσημα ανά μπουκιά προκειμένου να αναμειγνύεται σωστά και αποτελεσματικά το φαγητό με το σάλιο που περιέχει τα ένζυμα
ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πέψη...
το σωστό μάσημα έχει άμεσο αποτέλεσμα και
αποτρέπει τους κινδύνους από το πρώτο στάδιο της πέψης
και
το σημαντικότερο το σωστό μάσημα μετατρέπει την τροφή σε λεπτά σωματίδια
με αποτέλεσμα
να εμποδίζεται ο τραυματισμός του γαστρικού σωλήνα και να ελαχιστοποιούνται οι φλεγμονές
να διευκολύνεται η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλο τον υπόλοιπο γαστρικό σωλήνα...
επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι
ότι όταν δε μασούμε καλά την τροφή μας τρώμε και πολύ γρήγορα άρα
δεν αισθανόμαστε εύκολα κορεσμό
με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού προκειμένου να χορτάσουμε
και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε το ένα φέρνει το άλλο
και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν γρήγορα το σωματικό μας βάρος με αποτέλεσμα
την παχυσαρκία
τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
την υπέρταση
την αθηροσκλήρωση
την κόπωση κ.τ.λ
αλλά και
καούρες
γαστρικό έλκος
δυσπεψία και
διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα
επίσης έχει επισημανθεί από μελετητές
πως
πολλές τροφικές αλλεργίες οφείλονται στον ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα κομμάτια μη σωστά μασημένης τροφής...
2) όχι
νερό...
χυμούς..
γάλα 
ή
αλκοόλ κατά τη διάρκεια του φαγητού
μια κοινή συνήθεια κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι να καταναλώνουμε κάποιο είδος ποτού συχνότατα νερό
άλλες φορές χυμούς
γάλα
ή αλκοόλ...
αυτό έχει γίνει μια συνήθης συνήθεια που έχει παρέμβει άμεσα στη διαδικασία της πέψης με
τα κρύα ποτά να είναι ακόμα χειρότερη επιλογή...
αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι
ότι
το νερό και τα περισσότερα άλλα ποτά πρέπει να καταναλώνονται τριάντα (30) λεπτά
ή και
περισσότερο πριν και μετά από τα γεύματα
και αυτό διότι
παρεμβαίνουν με τα οξέα του στομάχου και ως εκ τούτου εμποδίσουν τη δεύτερη φάση της πέψης...
αν θέλουμε να πίνουμε κάτι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος ένα μικρό ποτηράκι προβιοτικών - π.χ χυμοί ζυμωμένων λαχανικών - είναι ότι καλύτερο για την πέψη...
3) σωστοί συνδυασμοί των τροφών
όχι μόνο πρέπει να προσέχουμε τα είδη των τροφίμων που τρώμε
αλλά
να μάθουμε να γνωρίζουμε τους συνδυασμούς τους
κάτι
το οποίο είναι ένας από τους θεμελιώδης κανόνες για σωστή πέψη
μερικοί θεμελιώδεις κανόνες:
  • τρώμε φρούτα ή ζαχαρούχα τρόφιμα μόνα τους πάντα με άδειο στομάχι
  • δεν τρώμε ζωικές πρωτεΐνες με αμυλούχα λαχανικά π.χ δεν τρώμε κρέας με πατάτες και δη τηγανιτές
  • τρώμε δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα με μη αμυλούχα λαχανικά
  • τρώμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση - προβιοτικά - με κάθε γεύμα για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την πέψη μας
4) δεν τρώμε ποτέ περισσότερο από αυτό που πρέπει
βέβαια αυτό δεν είναι και το ευκολότερο επειδή μερικές φορές το φαγητό είναι πολύ καλό για να σταματήσουμε να τρώμε
και εδώ χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκράτηση διότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα
και
ένας καλός κανόνας είναι να τρώμε μέχρι να είμαστε περίπου 80% πλήρης αφήνοντας
διαθέσιμο ένα 20% ...
~~~~~~
σε επόμενη ανάρτηση περισσότερες πληροφορίες για την πέψη και το πεπτικό μας σύστημα...
~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και:
http://www.naturalhealthschool.com/foodallergies.html
http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/foodallergy/
http://www.drkaslow.com/html/leaky_gut.html
http://galleryhip.com/the-digestive-system-and-how-it-works.html
thalia
ας θυμηθούμε και:
Ελαιόλαδο το μαγικό και το πεπτικό μας σύστημα
Ο δυόσμος και τα οφέλη του στο στομάχι και στο πεπτικό μας σύστημα
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!