Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

τα μπαχαρικά,επιστημονικά αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταστέλλουν τον καρκίνο

για αιώνες,πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα  μπαχαρικά για τη βελτίωση της υγείας και για να αποκρούσουν πλήθος ασθενειών...
στις μέρες μας πολλές μελέτες - κυρίως εργαστηριακές - επιβεβαιώνουν το ρόλο συγκεκριμένων μπαχαρικών επισημαίνοντας  πως  όντως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου...
"υπάρχει όλο και περισσότερη τεκμηρίωση ότι αρκετές ενώσεις μπαχαρικών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες," λέει ο John Milner, PhD, διευθυντής του "Human Nutrition Research Center at the US Department of Agriculture και συν-συγγραφέας της επανεξέτασης των μπαχαρικών για την πρόληψη του καρκίνου... 
τα μπαχαρικά που έχουν επισημανθεί για την προστασία που προσφέρουν από τον καρκίνο σε εργαστηριακές μελέτες είναι πάρα πολλά όπως
βέβαια και οι μελέτες...
άλλες από αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενώ
άλλες έχουν προχωρήσει και κάποια μπαχαρικά όπως το κουρκούμι και το σκόρδο έχουν μελετηθεί διεξοδικά με δεδομένη πιά τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες...

τα μπαχαρικά λοιπόν με επιστημονικά αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες  και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι τα παρακάτω:

μάραθο
κύμινο
τζίντζερ
μαύρο πιπέρι
κρόκος ή σαφράν
τα μπαχαρικά τα οποία συνεχίζουν να εξετάζονται και στα οποία έχουν ήδη ανιχνευτεί ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι:
τα γαρίφαλα
ο γλυκάνισος
ο βασιλικός
η μουστάρδα
τα φύλλα δυόσμου
το φρέσκο ​​λεμόνι
το παρθένο ελαιόλαδο
και
το αβοκάντο
σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά συμπεραίνουμε πως ιδανικά για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας είναι:
1.η διατροφή που βασίζεται με μια ποικιλία
φρούτων
λαχανικών
ξηρών καρπών
δημητριακών και
οσπρίων 
2. οι επί πλέον φυτικές ίνες π.χ αντικαταθιστούμε το λευκό ρύζι με καστανό και προσθέτουμε περισσότερες νυφάδες βρώμης στη διατροφή μας
3. αντικαθιστούμε όλα τα λευκά ψωμιά με  ολικής αλέσεως ψωμί
4. παρασκευάζουμε δικά μας σνακ αντί για πατατάκια-π.χ "
μιά χούφτα αμύγδαλα",
"ένα snack που μας δροσίζει και που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα",
"αμύγδαλα και σταφίδες για την μνήμη μας"
5. τρώμε τα φρέσκα φρούτα μας με τη φλούδα -όσα τρώγονται 
6. προσέχουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας  πολλά ωμέγα-3 λιπαρά ώστε να καταπολεμούνται οι φλεγμονές
7. μαγειρεύουμε πάντα -μα πάντα-με ελαιόλαδο 
8. αποφεύγουμε συστηματικά τα συσκευασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς-λιπαρά - ας θυμηθούμε "
ας «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!"
9. αποφεύγουμε το επεξεργασμένο αλάτι
και
τώρα μιά σαλάτα με ισχυρές αντιοξιδωτικές,αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες:
-120 γρ περίπου χοντραλεσμένο σιτάρι 
-ένα (1) κουταλάκι του γλυκού  κουρκούμι
-θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
-μαύρο πιπέρι
-μία με δύο λιαστές ντομάτες
-τέσσερις πέντε ελιές - μαύρες ή πράσινες -ξεπικρισμένες φυσικά
-τέσσερα πέντε φρέσκα φύλλα δυόσμου ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα
-χυμό από ένα λεμόνι
-ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ή φρεσκοτριμμένη ρίζα
-μία μεγάλη πιπεριά φλωρίνης
-λάδι
-σαφράν
-ένα κρεμμύδια τουρσί - από ζύμωση
-φύλλα μαρουλιού
με τα υλικά μας αυτά φτιάχνουμε μικρά "ντολμαδάκια" τυλιγμένα στα φύλλα του μαρουλιού μας και να πως :
σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνουμε το πλιγούρι μας να μουλιάσει για πέντε -δέκα λεπτά
και
σε ένα τηγάνι προσθέτουμε
το αλάτι
το πιπέρι
το κουρκούμι
το σιτάρι μας - όπως είναι με το νερό,το οποίο έχει σχεδόν απορροφήσει 
το λάδι
το σαφράν και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας
τα γυρίζουμε για πέντε με δέκα λεπτά πολύ πολύ γρήγορα
τραβάμε από το μάτι της κουζίνας
και
προσθέστε το χυμό λεμονιού
την πιπεριά ψιλοκομμένη
τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους κομμένες στα δύο
τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
το κρεμμύδι μας επίσης ψιλοκομμένο
και το τζίντζερ
ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το δυόσμο
αφού ανακατέψουμε πάλι πολύ καλά τα υλικά μας
στη συνέχεια
πλάθουμε μικρές μπουκιές και τις τυλίγουμε στα φύλλα μαρουλιού...
τα τοποθετούμε σε γυάλινη πιατέλα που να σκεπάζει και τα βάζουμε στο ψυγείο...
μπορούμε να τα σερβίρουμε μετά από μία ώρα ώστε όλα μας τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους...
η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες διατηρημένη πάντα στο ψυγείο για μία με δύο μέρες...
σημείωση:η ποσότητες είναι ενδεικτικές,μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και: