Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το κρεμμύδι - μέρος πρώτο

λέγεται πως η διάσημη Αμερικανίδα μαγείρισσα Julia Carolyn Child έλεγε πως "δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς κρεμμύδια" 
αλήθεια θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς κρεμμύδια;
λίγο δύσκολο νομίζω!!!
αυτά τα πολύ αγαπημένα λαχανικά - τα κρεμμύδια - έχουν αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα μας
και είναι το κύριο συστατικό σε πάρα-πάρα πολλές σάλτσες και σαλάτες των περισσότερων εθνικών πιάτων...
εν ολίγοις τα κρεμμύδια όλων των τύπων τα συναντάμε κατ επανάληψη σε όλες τις κουζίνες ως πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα συστατικά των περισσότερων φαγητών τους
που
σχεδόν ξεχνάμε ότι τα κρεμμύδια πάνω από όλα είναι εργοστάσια παραγωγής θρεπτικών ουσιών και κατ επέκταση θεραπευτικών ιδιοτήτων άκρως απαραίτητων για τη διατήρηση της υγείας μας και της εύρυθμης λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού μας!!!
και το βασικότερο
το κρεμμύδι σε σύγκριση με υψηλού προφίλ τρόφιμα όπως
τα ρόδια
το κόκκινο κρασί και
το πράσινο τσάι
προσφέρει ανώτερης ισχύος οφέλη τόσο για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών κοινών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων
διαφόρων ειδών καρκίνου
στεφανιαίας νόσου
διαβήτου τύπου 2
καταρράκτης
γρίπης
αλλά και δρα
ως ισχυρό αντιβιοτικό για τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από μικροβιακή μόλυνση!!!
αν παρακολουθήσουμε και μελετήσουμε τα συστατικά και τις ιδιότητες του κρεμμυδιού θα καταλάβουμε πως
τρώγοντας ένα κρεμμύδι την ημέρα - είτε ωμό είτε ελαφρώς βρασμένο - αποκτάμε μιά αποτελεσματική και ανέξοδη συνήθεια προστασίας του οργανισμού μας ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ένα λαχανικό με τεράστια διατροφική αξία!!!
και ας παρακολουθήσουμε πρώτα από όλα παραδοσιακές τεχνικές θεραπείες με το κρεμμύδι σε διάφορα μέρη του κόσμου που χρονολογούνται από αρχαιοτάτων χρόνων
για τη γρίπη
σε πολλά μέρη όταν βλέπουν ότι υπάρχει προδιάθεση γρίπης
πριν πέσουν για ύπνο
κόβουν ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και το ακουμπάνε κάπου δίπλα στο κρεβάτι...
με αυτό τον τρόπο το κρεμμύδι σαν σφουγγάρι απορροφά ιούς και μικρόβια ενώ παράλληλα καθαρίζει το περιβάλλον...
σημείωση:αυτό είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να κόβουμε ένα κρεμμύδι και να το αφήνουμε εκτεθειμένο στο χώρο για ώρα πριν το βάλουμε στο φαγητό ή πριν το φάμε...
για τους δοθιήνες κοινώς "καλόγερους"
για τους "καλόγερους" καθαρίζουν ένα ξερό κρεμμύδι και το βάζουν για μισή ώρα να ζεσταθεί σε μέτριο φούρνο...
αφού το αφήσουν λίγο να κρυώσει το πολτοποιούν ελαφρά
και
το τοποθετούν πάνω στον καλόγερο
το δένουν σφίγγοντάς το ελαφρά με έναν επίδεσμο και το αφήνουν έτσι όλο το βράδυ...
οι βιταμίνες
τα ιχνοστοιχεία
τα μέταλλα
και οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού δρουν
και βοηθούν να αποκατασταθεί η ισορροπία...
επίσης το ζεστό κρεμμύδι ως κατάπλασμα πάνω σε σπυριά με πύον τα βοηθάει να ανοίξουν και να απομακρυνθεί το πύον...
για τσιμπήματα εντόμων
μία φέτα κρεμμυδιού κατευθείαν πάνω στο πονεμένο από το τσίμπημα του εντόμου σημείο και ο πόνος υποχωρεί
για το βήχα-βρογχίτιδα
τρίβουν στον τρίφτη ένα μεγάλο κρεμμύδι και με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού παίρνουν το χυμό του
τον οποίο ανακατεύουν με μιά κουταλιά της σούπας μέλι
από αυτό το σιρόπι παίρνουν
μιά κουταλιά της σούπας τρεις φορές τη μέρα
για τις ευρυαγγείες
από ένα κρεμμύδι σχεδόν κάθε μέρα στη διατροφή-π.χ σε σαλάτες-προλαμβάνει από την εμφάνιση των ευρυαγγειών
για τα χτυπήματα
πολτοποιούν ελαφρά ένα κρεμμύδι και το βάζουν κατάπλασμα αμέσως πάνω στο χτύπημα...
ο πόνος θα υποχωρήσει και δεν θα υπάρξει ούτε πρήξιμο ούτε μελανιά!!!
για την αποτοξίνωση
βράζουν κρεμμύδια και πίνουν το χυμό τους αλλά και τα προσθέτουν σε σούπες ή κάνουν σιρόπι με μέλι από το χυμό ξερών κρεμμυδιών το οποίο πίνουν τρεις φορές τη μέρα...
για την παρακράτηση ούρων
τα κρεμμύδια ως συστατικό της καθημερινής μας διατροφής  δρουν ως διουρητικά αυξάνοντας την παραγωγή ούρων
για την κυτταρίτιδα
το κρεμμύδι δρα και ως φυσικό διουρητικό και βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από το σώμα προστατεύοντάς το και από την κυτταρίτιδα!!!
για το διαβήτη τύπου 2
τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις σαλάτες και στις σούπες βοηθάνε στη σωστή διαχείρηση του ζαχάρου από το αίμα
όπως και ο χυμός από τα ωμά ξερά κρεμμύδια...
για την πίεση
από πολύ παλιά σε διάφορα μέρη για να αντιμετωπίσουν την υψηλή πίεση έπιναν χυμό από ξερά κρεμμύδια
αυτό επιβεβαίωσαν εκ των υστέρων πολλές μελέτες παρατηρώντας
πως
το κρεμμύδι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα
διότι έχει πολλές ιδιότητες που αποδεικνύονται χρήσιμες στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης...
τα αποτελέσματα των μελετών διαπίστωσαν ότι μόλις 2 ή 3 κουταλιές της σούπας χυμός κρεμμυδιού την ημέρα μπορεί να ρίξει την πίεση κατά μέσο όρο 25 μονάδες τη συστολική και 15 μονάδες τη διαστολική...
για το ουρικό οξύ
Σε πολλά μέρη θεραπεύουν το ουρικό οξύ με την απλή κρεμμυδόσουπα
βάζουν σε μιά κατσαρόλα ένα κιλό ολόκληρα κρεμμύδια τα σκεπάζουν με νερό
και τα βράζουν για μιά ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά...
και κάθε πρωί πίνουν από το θεραπευτικό ζωμό...
                      θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις 
και ερχόμαστε στο σήμερα όπου
τα συμπεράσματα των ερευνητών και των μελετών είναι πως
το κρεμμύδι είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον οργανισμό μας και ισχυρότατος σύμμαχος και ασπίδα έναντι πολλών παθήσεων...
- ενισχύει και προστατεύει τους πνεύμονες
- καθαρίζει τους βρόγχους
- βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία και προστατεύει από τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του αναπνευστικού όπως
- αλλεργικό φλεγμονώδες άσθμα
- βρογχίτιδα
και
- αναπνευστική συμφόρηση λόγω κοινού κρυολογήματος...
- προστατεύει αλλά και βοηθάει στη θεραπεία της γρίπης
ενώ
άτομα με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες ωφελούνται κατά πολύ όταν στην καθημερινή τους διατροφή τους εντάσσουν το κρεμμύδι και το σκόρδο και
παρατηρούν
- μείωση των συμπτωμάτων των φλεγμονών
όπως 
της οστεοαρθρίτιδας
και
της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
επίσης
η κατανάλωση κρεμμυδιού
- βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας
ιδιαίτερα των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και που βιώνουν απώλεια της οστικής τους πυκνότητας
επιπλέον
- υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου με τη συχνή κατανάλωση κρεμμυδιών...
- μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης
και
της υψηλής αρτηριακής πίεσης με
αποτέλεσμα να δρα προληπτικά και να
ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς
και
του κυκλοφορικού συστήματος
προλαμβάνοντας
στεφανιαίες νόσους
αθηροσκληρώσεις και
εμφράγματα...
αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό
και
έχει ισχυρές τονωτικές ιδιότητες...
συνέχεια στο επόμενο...