Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το κρεμμύδι - μέρος δεύτερο

το πρώτο μέρος:
................
στο δεύτερο μέρος ας γνωρίσουμε μερικά περιγραφικά και ιστορικά στοιχεία για το κρεμμύδι...
γενικά περιγραφικά στοιχεία
τo κρεμμύδι είναι λαχανικό το οποίο γνωρίζουμε και με το όνομα κρόμμυον
το δε βοτανικό του όνομα είναι  Άλλιον το κοινό - Allium cepa...
η πιθανή του προέλευσή είναι η νοτιοανατολική Ασία...
η άγρια μορφή  του κρεμμυδιού είναι άγνωστη αλλά η επιλεκτική καλλιέργειά του είναι γνωστή εδώ και σχεδόν 7.000 χρόνια...
αντιμετωπίζεται ως ετήσιο λαχανικό ενώ στην ουσία είναι διετές ή πολυετές φυτό
αλλά
συλλέγεται πάντα κατά την πρώτη καλλιεργητική του περίοδο...
έχει πράσινα φύλλα τα οποία μεγαλώνουν εναλλάξ σε σχήμα βεντάλιας
η δε βάση του κάθε φύλλου είναι πεπλατυσμένη καταλήγοντας σε ένα λευκό μανδύα..
καθώς λοιπόν αρχίζει να ωριμάζει το κρεμμύδι μας οι ουσίες του αρχίζουν να συσσωρεύονται στις βάσεις των φύλλων και ο βολβός του αρχίζει να μεγαλώνει...
μέχρι το φθινόπωρο τα φύλλα του κρεμμυδιού μας αρχίζουν να ξεραίνονται και τα εξωτερικά στρώματα του βολβού αρχίζουν να γίνονται ξηρά και εύθραυστα πλησιάζοντας σιγά-σιγά στην εποχή της συγκομιδή...
μετά τη συγκομιδή αρχίζει η ξήρανση και τα κρεμμύδια μας είναι έτοιμα για αποθήκευση και για χρήση...
εάν δεν συλλέξουμε τα κρεμμύδια και τα αφήσουμε όπως είναι στο χώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν
έρθει η άνοιξη αρχίζουν να αναπτύσσεται πάλι...
γενικά ιστορικά στοιχεία
σαν τροφή το κρεμμύδι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και
αυτό το μαρτυρούν λείψανα κρεμμυδιών που έχουν βρεθεί ακόμα και από την εποχή του χαλκού μαζί με
πράσα
ραπανάκια και
σκόρδα...
αρχαίοι Αιγύπτιοι
οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από τη πιπεράτη του γεύση το λάτρευαν και για άλλον ένα λόγο...
πίστευαν
πως το σφαιρικό του σχήμα με τους ομόκεντρους εσωτερικούς δακτυλίους συμβόλιζε την αιώνια ζωή
αυτός ήταν και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε από αυτούς στις ταφές...
αυτό 
αποδεικνύεται από τα ίχνη κρεμμυδιού που βρέθηκαν στις υποδοχές των ματιών του Ραμσή IV...
αρχαίοι Έλληνες
όλοι οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών
διότι
γνώριζαν τη δύναμη και τα μεγάλα ποσά ενέργειας που τους προσέφεραν...
αρχαίοι Ρωμαίοι
στην αρχαία Ρώμη οι μονομάχοι έτριβαν τους μύες του σώματός τους με κρεμμύδια διότι πίστευαν πως το κρεμμύδι είχε συσφικτικές ιδιότητες και βοηθούσε τους μύες τους να σφίξουν...
μεσαίωνας
στο Μεσαίωνα τα κρεμμύδια ήταν από τις σημαντικότερες τροφές των ανθρώπων ώστε
πολλοί να πληρώνουν το ενοίκιό τους με κρεμμύδια
αλλά
και να τα προσφέρουν δώρο!!!
και
το σπουδαιότερο οι γιατροί του μεσαίωνα το "συνταγογραφούσαν" 
για τη στειρότητα των γυναικών
για να διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου
να βοηθήσουν τη στύση
να ανακουφίσουν από τους πονοκεφάλους
το βήχα
το δάγκωμα των φιδιών
και να προστατέψουν από τη τριχόπτωση...
και ερχόμαστε στους αποίκους της Βορείου Αμερικής οι οποίοι έμαθαν και γνώρισαν το κρεμμύδι από τους Ιθαγενείς...
από τους Ιθαγενείς λοιπόν οι άποικοι άρχισαν να τρώνε το κρεμμύδι ωμό και μαγειρεμένο σε μιά ποικιλία πιάτων...
να κάνουν σιρόπια και καταπλάσματα για ένα πλήθος παθήσεων
αλλά και για παρασκευές βαφών...
σύμφωνα με τα ημερολόγια που τηρούσαν οι άποικοι τα κρεμμύδια ήταν από τα πρώτα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν...
~~~~~~~~~~
συνέχεια στο επόμενο...