Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Ένας υγιεινότατος χυμός μπρόκολου , ασπίδα κατά του καρκίνου και ρυθμιστής της πίεσης του αίματος...

πώς να προετοιμάσουμε το χυμό μας
θα χρειαστούμε:
  1. 100g φρέσκο ​​μπρόκολο
  2. 100ml νερό
  3. ένα  μήλο
  4. μια  κουταλιά της σούπας οργανικό-ακατέργαστο μέλι
  5. δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
και:
- πλένουμε  το μπρόκολο και το μήλο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια...
- βάζουμε  όλα τα κομμάτια ,το χυμό λεμονιού και  το νερό στο μπλέντερ...
- ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το χυμό μας σε ένα μεγάλο ποτήρι...
- προσθέστε το μέλι  και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και
απολαμβάνουμε το χυμό μας....
και μην ξεχνάμε ότι το μπρόκολο είναι ένα διατροφικό θαύμα με τεράστια οφέλη για την υγεία όπως:
1. επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης
η Diindolylmethane (DIM), μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και στα άλλα σταυρανθή λαχανικά, έχει βρεθεί πως επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και πως προωθεί την παράταση της ζωής...
2. προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καθώς
ένα φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, έτσι βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και  προωθεί την πέψη...
3. απαλλάσσει  το σώμα μας από τις τοξίνες
είναι γνωστό πως οι περισσότερες τοξίνες θέτουν σε κίνδυνο την κύτταρά μας , η αποτοξίνωση τώρα του σώματός μας περνά από μια διαδικασία δύο σταδίων
και
το  αξιοσημείωτο σχετικά με το μπρόκολο είναι ότι λαμβάνει μέρος και στα δύο στάδια
καθώς οι glucosinolates του  βοηθούν το πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης που ονομάζεται Φάση Ι , και η σουλφοραφάνη υποστηρίζει το δεύτερο στάδιο που ονομάζεται Φάση ΙΙ...
το μπρόκολο θεωρείται επίσης άριστο αποτοξινωτικό λόγω της παρουσίας της βιταμίνης C, του θείου και των αμινοξέων, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και των τοξινών από το σώμα μας...
4. κάνει καλό στην όρασή μας
το ικανοποιητικά ποσοστά  βήτα-καροτίνης  στο μπρόκολο προστατεύουν τα μάτια μας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μας βοηθούν να διατηρούμε  υγιή την όρασή μας...
5. προωθούν την απώλεια βάρους
το μπρόκολο βοηθά να κρατάμε λεπτή τη μέση μας , καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο περιέχει μόνο περίπου 40 θερμίδες...
6. προλαμβάνει την αναιμία  κατά την εγκυμοσύνη
το μπρόκολο προλαμβάνει την αναιμία χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε σίδηρο - περιέχει 1,2 mg. Σιδήρου ανά 100 γρ.- , 
καθώς και βιταμίνη C η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου...
~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε όλες τις πληροφορίες για το μπρόκολο στην ανάρτησή μου:
πηγή πληροφόρησης και:
ελεύθερη μετάφραση από εμένα

πως κάνουμε λάχανο τουρσί

ας δούμε έναν από τους διάφορους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε λάχανο τουρσί...

Για να κάνουμε μόνοι μας λάχανο τουρσί χρειάζεται κάποιος χρόνος, κάποιος κόπος, και αρκετή αφοσίωση.

Θα πρέπει πρώτα να ζητήσουμε από τον μάστορα, τον βαρελά, να μας κάνει ένα βαρέλι ειδικό για τουρσί (μη πάρουμε για κρασί - δεν κάνει).

Πρόκειται για βαρέλι που στέκεται όρθιο, είναι εντελώς ανοιχτό από πάνω και στον πάτο δεν έχει κάνουλα, αλλά μια τρύπα που κλείνει με ένα τσιβί:
Στη συνέχεια, πάμε μια βόλτα σε κάποιο (ει δυνατόν απομακρυσμένο) δάσος και μαζεύουμε φύλλα οποιουδήποτε δέντρου πλην καρυδιάς. Τόσα φύλλα ωστε σχεδόν να γεμίζουν το βαρέλι. Τα βάζουμε λοιπόν στο βαρέλι, το γεμίζουμε με νερό, το κλείνουμε με το καπάκι του και το ξεχνάμε για 4-5 μέρες.

Παίρνουμε όσα λάχανα θέλουμε (διψήφιο αριθμό κιλών...), βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα αν είναι χτυπημένα, λασπωμένα κλπ και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Τοποθετούμε το βαρέλι όχι στο πάτωμα, αλλά σε κάποιο ύψος, πάνω σε κάποιο τελάρο για παράδειγμα, ωστε να μπορούμε να αδειάζουμε άνετα από την τρύπα του το νερό.
Βάζουμε στο βαρέλι (από το οποίο έχουμε βγάλει τα φύλλα και το 'χουμε ξεπλύνει φυσικά) μια χούφτα ρεβύθια, μια χούφτα αλεύρι και από πάνω τα λάχανα:
Γεμίζουμε το βαρέλι με αλατόνερο, λίγο πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό που έχει 3% αλάτι - ας πούμε 3,5% που σημαίνει 350 γραμμάρια χοντρό αλάτι καλά διαλυμένο σε 10 κιλά νερό. Για το δικό μας τουρσί (περίπου 14 κιλά λάχανα), χρειάστηκαν 20 κιλά νερό δηλαδή 700 γραμμάρια αλάτι.
Πάνω από τα λάχανα χρειάζεται κάτι βαρύ για τα κρατάει μέσα στο νερό - ένα μεγάλο πιάτο είναι ό,τι πρέπει.

Χρειαζόμαστε τώρα μια σκάφη ή έναν κουβά, κάτι που να χωράει 5-10 κιλά νερό.
Αδειάζουμε από τη τρύπα του βαρελιού νερό και το ξαναρίχνουμε από πάνω. Για τη πρώτη φορά, θα πρέπει η ποσότητα του νερού που θα αλλαχτεί να υπερβαίνει αυτή που υπάρχει μέσα στο βαρέλι. Στο δικό μας για παράδειγμα, που είχε 20 κιλά νερό, η "ανακύκλωση" του νερού γινόταν με ένα κουβά που χωρούσε 5 κιλά - οπότε ανακατέψαμε 5 φορές.

Από κει και πέρα, θα πρέπει κάθε 12 ώρες περίπου (2 φορές τη μέρα δηλαδή) να "ανακυκλώνουμε" τουλάχιστον το μισό νερό. Κάθε μέρα για 2 βδομάδες.
Από τη τρίτη βδομάδα και μετά, φτάνει μία φορά τη μέρα (αρκεί να γίνεται περίπου την ίδια ώρα) μια ανακύκλώση των 2/3 του νερού.

Μετά από 20-25 μέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία, το τουρσί θα είναι έτοιμο!
το είδα στα deipnosofismata...