Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

λόγω των ημερών μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι!!! ένα αγαπημένο φαγητό!!

http://www.allaboutsushiguide.com/images/bigstock-Fresh-sashimi-38368963_250.jpg
photo
ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!!!
ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!!!
διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές,μία το πρωί,μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
ενώ το βράδυ ξύνω με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό αφού προσθέσω ένα κουταλάκια αλάτι-(μιά από τις πολλές μαγειρικές συμβουλές της μαμάς μου!!!)
τώρα πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου,θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα...
και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!!!
σε μιά κατσαρόλα αναλόγου μεγέθους τσιγαρίζω πολύ ελαφρά ένα μεγάλο κρεμμύδι,προσθέτω τα καρότα,τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο κομμένο όχι πολύ μικρό,τα γυρίζω λίγο στην κατσαρόλα και προσθέτω τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα...
προσθέτω ζεστό νεράκι ίσα που να σκεπάζει τα υλικά μου
και
κλείνω την κατσαρόλα αφήνοντας το φαγητό μου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα,να θέλουν δηλαδή περίπου δέκα λεπτά ακόμα για να είναι έτοιμα...
μόλις λοιπόν οι πατάτες και τα καρότα μου μαλακώσουν τοποθετώ πάνω τους τα κομμάτια του μπακαλιάρου,σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω το φαγητό μου να σιγοψηθεί για δέκα περίπου λεπτά - τόσο θέλει ο μπακαλιάρος για να είναι έτοιμος...
εν το μεταξύ έχω στύψει ένα λεμόνι,έχω προσθέσει στο χυμό μισό κουταλάκι κουρκούμι και μόλις το φαγητό μου είναι έτοιμο ανοίγω την κατσαρόλα και το περιχύνω με τον χυμό του λεμονιού...
κουνάω ελαφριά την κατσαρόλα μου κατά προτίμηση σκεπασμένη και σερβίρω!!!
σημειώσεις:
- αν συνοδεύω το φαγητό μου με αλιάδα δεν βάζω πατάτες
- ξαλμυρίζω τόσο τον βακαλάο μου ώστε το φαγητό μου να μην χρειάζεται αλάτι
- ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος  μου αρέσει πολύ και ωμός με λεμόνι,μαϊντανό και τριμμένο καρότο ή με ένα μυρωδάτο σπανακόρυζο
ή σε μιά σαλάτα με σπανάκι,μάραθο και φρέσκα κρεμμυδάκια!!!
είναι πεντανόστιμα πιάτα!!!
ο ωμός ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος δεν είναι κάτι καινούργιο,
θυμάμαι τη γιαγιά μου να συνοδεύει καλοκαιρινές σαλάτες με μαριναρισμένο μπακαλιάρο σε λεμόνι
ή
να κόβει μικρά κομματάκια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου και να συνοδεύει φρεσκοβρασμένα άγρια χόρτα!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.allaboutsushiguide.com/images/333xNxsalmon-and-tuna-nigiri-on-sushi-plate.jpg.pagespeed.ic.ATzCW-gAlF.jpg
photo
ο μπακαλιάρος εκτός από νοστιμότατος είναι και θρεπτικότατος
σύμφωνα με την matis.is στα 110γρ μπακαλιάρου θα βρούμε τις εξής θρεπτικές ουσίες:
Πρωτεΐνη 16,7 g
Ολικό Λίπος 0,9 g
Κορεσμένα Λίπη 0,2 g
Μονοακόρεστα Λίπη 0,1 g
Πολυακόρεστα Λίπη 0.4 g
ω-6 0,05 g
ω-3 μακράς αλυσού 0,32 g
Βιταμίνη Β12 0,5 μg
Ασβέστιο 33 mg
Σίδηρο 0,33 mg
Φώσφορο 33 mg
Μαγνήσιο 11 mg
Κάλιο 28 mg
Αλάτι 580 mg
Νιασίνη 1mg
Νερό 81,5 g
Ενέργεια Kcal 76
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~