Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

ριγκατόνι all' Arrabbiata

η συνταγή είναι από fxcuisine.com/
μου κέντρισε το ενδιαφέρον η απλότητα των υλικών και η προσθήκη της αντζούγιας
οι αλλαγές που έκανα όταν τη μαγείρεψα ήταν μηδαμινές και το αποτέλεσμα λαχταριστό!!!
σας τη μεταφέρω...
πρώτα - πρώτα το λάδι μας αγνό παρθένο
σκληρό πεκορίνο από πρόβειο γάλα.
πέννες ή ριγκατόνι εκλεκτής ποιότητας
φιλέτα αντσούγιας
καυτερή πιπεριά όπως η capsicum annum (african bird pepper) ιδανική για αrrabbiata ή ότι άλλο μας αρέσει
ρίγανη ή μαντζουράνα
κρεμμύδια
σκόρδο
με κυριαρχικό ρόλο: αποφλοιωμένες ντομάτες
και μετά από λίγη ώρα προετοιμασίας θα έχουμε μπροστά μας ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών all'αrrabbiata
pasta all'arrabbiata στα Ιταλικά σημαίνει θυμωμένα ζυμαρικά, διότι είναι κόκκινα και καυτερά όπως κόκκινο σαν θυμωμένο και καυτερό γίνεται το πρόσωπο με την πρώτη πιρουνιά πριν παραδοθεί, στην συνέχεια, στην απαράμιλλη και θεϊκή τους γεύση!!!
πρόκειται για μια σάλτσα ντομάτας με καυτερή κόκκινη πιπεριά που σερβίρεται με πεκορίνο
η πιπεριά μας μπορεί να είναι σε σκόνη αλλά η γεύση με φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά είναι σκέτη απόλαυση!!!*
και επειδή η καυτερές πιπεριές είναι πολύ ισχυρές η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και την εξοικείωσή μας με αυτές...
εάν χρησιμοποιήσουμε μιά πολύ ισχυρή πιπεριά φροντίζουμε όταν την καθαρίζουμε και την πλένουμε να τη χειριζόμαστε με προσοχή και ει δυνατόν με γάντια ή με πιρούνι και μαχαίρι
και
πλένουμε και κόβουμε την πιπεριά μας σε μικρούς κύβους
ξεφλουδίστε και πολτοποιούμε δυό μεγάλες, ή τριεις αν είναι μικρές, σκελίδες σκόρδο
ψιλοκόβουμε ένα μέτριο κρεμμύδι
σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το σκόρδο μας
προσθέτουμε το κρεμμύδι
την αντζούγια και
την πιπεριά
-την αντζούγια μπορούμε να μην την χρησιμοποιήσουμε,αλλά η γεύση που προσθέτει στα Arrabbiata μας είναι εξαιρετική-
- αν χρησιμοποιήσουμε την αντζούγια πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο αλάτισμα της σάλτσας μας -
και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μας σε δυνατή φωτιά μέχρι να καταλάβουμε πως η πιπεριά μας και τα κρεμμύδια έχουν φτάσει στο επιθυμητό για τα γούστα μας βράσιμο
στη συνέχεια σβήνουμε με μισό φλιτζανάκι κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει η σάλτσα μας...
και ήρθε η ώρα να προσθέσουμε τις ντομάτες μας και τη ρίγανη ή την μαντζουράνα - ότι προτιμάμε
και σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά. ακόμα
- η ντομάτα που προσθέτω στη σάλτσες μου είναι πάντα από πολύ ώριμες μεστές πολτοποιημένες ντομάτες  χωρίς σπόρια και φλούδες για να έχω μιά πλούσια και μεστή γεύση... 
όσο σιγοβράζει η σάλτσα μου σε μιά μεγάλη κατσαρόλα γεμίζω νερό και
προσθέτω λίγο αλάτι
μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας,πάντως ποτέ για πολύ ώρα...
μόλις είναι έτοιμα αφού τα στραγγίσουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι γιά ένα-δύο μόλις λεπτά τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι που μόλις έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα της σάλτσας μας
και
αναμιγνύουμε τα ζυμαρικά μας με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως
αφού τα πασπαλίσουμε με μπόλικο φρεσκοτριμένο λαχταριστό πεκορίνο...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
capsicum annuum (african bird pepper)
* "βρήκαμε ότι η κατανάλωση κόκκινης καυτερής πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της όρεξης και ειδικά τα άτομα που δεν την καταναλώνουν βοηθώντας  να κάψουν περισσότερες θερμίδες μετά από ένα γεύμα", λέει ο καθηγητής Richard Mattes.
χρήσιμη για τις αρτηρίες μας και το κυκλοφορικό μας σύστημα χάρη στις αγγειοδιασταλτικές της ιδιότητες,πολύτιμη ακόμα και για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Το μαγνήσιο ρυθμίζει την πίεση

Η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 34 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.028 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή αλλά σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης του ιχνοστοιχείου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το μαγνήσιο διαστέλλει τις αρτηρίες και βελτιώνει την ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, γράφουν στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου των εθελοντών τους κυμαινόταν από 240 έως 960 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg).

Κάθε πρόσληψη της τάξεως των 368 mgτην ημέρα και επί τρεις μήνες σχετίσθηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πιέσεως (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και της διαστολής πίεσης (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) κατά 1,78 mmHg.

Την ποσότητα αυτή μπορεί εύκολα να καταναλώσει κανείς μέσω μιας υγιεινής διατροφής, που θα βασίζεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και θα περιέχει επίσης αρακά, φασόλια, ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, ανάλατους ηλιόσπορους, σποράκια) και σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΑΗΑ δρ Πένυ Κρις-Έδερτον, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Γίκινγκ Σονγκ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, πιστεύουν ότι τα οφέλη του μαγνησίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως είναι ισχυρότερα σε όσους έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη του ιχνοστοιχείου.

Και εκτιμούν ότι ο έλεγχος των επιπέδων του μπορεί να αποτελέσει τμήμα του κλασικού τσεκ απ που όλοι πρέπει να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόληψη της υπέρτασης και της καρδιοπάθειας.