Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

πρωτεΐνη και οι μη ζωικές πηγές της

οι πρωτεΐνες είναι μικρομόρια...
τα πιο διαδεδομένα μικρομόρια του σώματός μας και τα πιο πολυδιάστατα τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους...
η λέξη είναι ελληνική από τη λέξη "πρώτα"
πρωτεΐνη
αυτό που είναι πρωταρχικής σημασίας...
η πρώτη πρωτεϊνική δομή  ανακαλύφτηκε το 1958 από τον Max Perutz ο οποίος για αυτή του την ανακάλυψη βραβεύτηκε με το βραβείο νόμπελ...
οι πρωτεΐνες λοιπόν είναι είτε δομικά συστατικά του κυττάρου είτε
συνεργούν σε κάποια από τις πάμπολλες λειτουργίες του είναι
δηλαδή
δομικά και λειτουργικά συστατικά των οργανισμών...
όποιες λειτουργίες παρατηρούμε στους οργανισμούς γίνονται χάρη σε αυτές
και
είναι απαραίτητες
-στη διακυτταρική επικοινωνία
-στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
-στον κυτταρικό κύκλο
-στο σχηματισμό των κυτταρικών ιστών
τα ζώα όπως και ο άνθρωπος δεν μπορούν να συνθέσουν αμινοξέα
και
για αυτό χρειάζονται απαραίτητα την πρωτεΐνη την οποία λαμβάνουν ΜΟΝΟ με την διατροφή...
η πρωτεΐνη με την βοήθεια της πέψης αποικοδομείται στα ελεύθερα αμινοξέα τα οποία με την σειρά τους είναι αναγκαία στην πρωτεϊνική σύνθεση...
με απλά λόγια οι πρωτεΐνες λαμβάνουν μέρος στη  διαμόρφωση
-του δέρματός μας
-των οργάνων μας
-των κυττάρων του αίματός μας
-του ανοσοποιητικού μας
-στη δημιουργία των ορμονών
και
-των νευροδιαβιβαστών και πολλών άλλων δομών και λειτουργιών
συνήθως όταν ακούμε πρωτεϊνική διατροφή στο μυαλό μας αμέσως έρχεται το κρέας και αυτό
διότι
οι πρωτεΐνες του κρέατος είναι οι πλήρεις πρωτεΐνες αυτές δηλαδή που κατά την διάσπαση μας παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα
αυτά
τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας
ενώ
αυτές οι οποίες δεν μας παρέχουν αυτά τα αμινοξέα λέγονται ελλιπείς...
υπάρχουν
όμως και πάρα-πάρα πολλές τροφές πέραν του κρέατος που μας παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες ας
δούμε ποιες είναι αυτές:
1) το αβοκάντο
παραδόξως για ένα φρούτο το αβοκάντο περιέχει πλήρη πρωτεΐνη-λίγο λιγότερη από το πλήρες γάλα-ενώ μας προσφέρει και
υδατάνθρακες
ω-6 λιπαρά οξέα καθώς και φυτικές ίνες....
άλλα φρούτα που περιέχουν πρωτεΐνες είναι:
τα μήλα
το πορτοκάλι
τα αχλάδια
η μπανάνα
το πεπόνι
το σταφύλι
το ροδάκινο
το καρπούζι
το μανταρίνι
2) τα μπιζέλια
νωπά ή κατεψυγμένα τα μπιζέλια μας παρέχουν
βιταμίνη Κ
βιταμίνη C
ανόργανα άλατα
φυτικές ίνες
και
η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη είναι 5% που σε ένα συνδυασμό με ρεβίθια ή καφέ ρύζι μας παρέχει ένα ευρύ φάσμα αμινοξέων....
άλλα λαχανικά που περιέχουν πρωτεΐνη είναι:
οι αγκινάρες
το μπρόκολο
το κουνουπίδι
τα λαχανάκια Βρυξελλών
τα μανιτάρια
τα αγγούρια
τα κρεμμύδια
οι πατάτες
3) τα φασόλια σόγιας και το γάλα σόγιας
με περιεκτικότητα πάνω από 12% σε πλήρη πρωτεΐνη που
μαζί με τις ισοφλαβόνες και τα προβιοτικά  μας προσφέρουν μία βέλτιστη πέψη...
4) το βούτυρο από τα αράπικα φιστίκια
το οποίο
περιέχει 28% από ελλιπή πρωτεΐνη που σε συνδυασμό με τα μονοακόρεστα λίπη και τα αντιοξειδωτικά του το κάνουν ένα ελκυστικό τρόφιμο...
5) η καρύδα και το λάδι της το οποίο είναι μία πλήρης πρωτεΐνη...
6) το καφέ ρύζι ολικής αλέσεως που σε συνδυασμό με κάποιο όσπριο
όπως
φασόλια
φακές
ή
ρεβίθια μας δίνει ένα συνδυασμό πλήρους πρωτεΐνης....
7) το παντζάρι
περιέχει πλήρη πρωτεΐνη
υδατάνθρακες
ισχυρά αντιοξειδωτικά
φυτικές ίνες
βιταμίνες -νιασίνη,ριβοφλαμίνη,θειαμίνη,Α,Β6-...
ασβέστιο
σίδηρο
κάλιο
άλλα λαχανικά με πρωτεΐνη είναι:
οι ντομάτες
τα καρότα
το σέλινο
το σπανάκι
οι μελιτζάνες
οι πράσινες πιπεριές
τα κολοκυθάκια
8) η βρώμη
η οποία περιέχει
πρωτεΐνη πλήρους μορφής
πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά
πλούσια σε μαγγάνιο και πολύ καλή πηγή σεληνίου ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία...
άλλα δημητριακά που περιέχουν πρωτεΐνες είναι:
το φαγόπυρο
το κριθάρι
το φύτρο του σταριού
το κεχρί
η σίκαλη
9) τα ρεβίθια είναι
ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά με υψηλή περιεκτικότητα  ελλιπής όμως πρωτεΐνης με
βιταμίνες Β,Κ,Ε και C  πλούσιο σε
φώσφορο
ασβέστιο
σίδηρο
μαγνήσιο
που δεν παύει να είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο...
άλλα όσπρια που περιέχουν πρωτεΐνες είναι:
οι φακές
τα φασόλια-ένα όσπριο με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τα 230 γρ περιέχουν 11,5γρ πρωτεΐνης,άριστος ο συνδυασμός τους με χόρτα όπως τα ραδίκια-
10) το σουσάμι το οποίο περιέχει
πρωτεΐνη
υδατάνθρακες
φυτικές ίνες
ασβέστιο
φώσφορο
σίδηρο
και
βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε  είναι
και αυτό -όπως και τα προϊόντα του-ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας
πέραν του σουσαμιού οι περισσότεροι ξηροί καρποί  είναι πηγές πλήρους πρωτεΐνης-τα 28γρ φιστικιών περιέχουν 7,3γρ πρωτεΐνης:
τα καρύδια
τα αμύγδαλα
τα φιστίκια
οι ηλιόσποροι
οι κολοκυθόσποροι
παρατηρούμε λοιπόν ότι μια πληθώρα τροφίμων μη ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνη
άλλα
περιέχουν πλήρη πρωτεΐνη και
άλλα ελλιπή,το βασικότερο που έχουμε να κάνουμε για να έχουμε πλήρη κάλυψη από πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης είναι
να υπάρχει στη διατροφή μας μιά ποικιλία τροφών από όλες της ομάδες της φυτικής διατροφής οι οποίες είναι
τα όσπρια
τα φρούτα
τα λαχανικά
τα δημητριακά
οι ξηροί καρποί και
οι σπόροι
η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη δεν είναι αναντικατάστατη
σε
αντίθεση με την πληθώρα των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει στον οργανισμό μας μιά διατροφή που βασίζεται στο κρέας και που μπορεί να αντικατασταθεί και να επιφέρει ένα πλήθος θετικών αποτελεσμάτων!!!
thalia