Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

γαρίδες με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο

οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα και τις γευόμαστε,όταν είναι ολόφρεσκιες,βραστές , μόνο με το ζουμάκι τους,λεμόνι και λάδι,η απόλυτη γεύση!!!
εδώ θα σας περιγράψω μιά από τις συνταγές μου,πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά...
γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο...
μιά συνταγή χωρίς κανόνες - έτσι και αλλιώς όλες μου οι συνταγές είναι χωρίς κανόνες -που μπορούμε να προσθέσουμε όποιο λαχανικό θέλουμε ή κάποια σάλτσα δική μας έμπνευσης που η φαντασία μας προστάζει ότι δένει με τα υπόλοιπα υλικά μας...
το ρύζι επίσης είναι και αυτό ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και μου αρέσει όπως και να το μαγειρέψουμε...
γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο
και
ο συνολικός χρόνο προετοιμασίας είναι περίπου 25 λεπτά και οι συγκεκριμένες ποσότητες των υλικών χορταίνουν άνετα τέσσερα άτομα...
θα χρειαστούμε περίπου
- ένα κιλό γαρίδες - τις οποίες αφού καθαρίσουμε τις κρατάμε στην άκρη και βράζουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια σε δυό κούπες νερό για ένα τέταρτο της ώρα περίπου,
στη συνέχεια αφού σουρώσουμε κρατάμε σε ένα μπολάκι το ζωμό - προσοχή εδώ οι γαρίδες μας πρέπει να είναι ολόφρεσκιες...
- ελαιόλαδο - όσο μας πάρει
- δυό σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ένα μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- μιά μεγάλη κούπα μπουκετάκια μπρόκολου
- μιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- μισό φλιτζάνι μπιζέλια - προαιρετικά
- περίπου 250 γρ. καστανό ρύζι βρασμένο al dente,οπωσδήποτε κρύο
- τρία-τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
- δυό κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ανακατεμένο με μιά κουταλιά του γλυκού μέλι ή αν θέλουμε δυό κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας - έχω δοκιμάσει την συνταγή και με χαρουπόμελο και έχει μιά ξεχωριστή ιδιάζουσα γεύση πολύ πολύ νόστιμη - είπαμε κανόνες δεν υπάρχουν το μόνο που μπορεί να μας περιορίσει είναι η φαντασία μας...
αλάτι,μαύρο πιπέρι και τζίντζερ
και
σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι μας και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια για ένα λεπτό
προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για ένα δυό λεπτά ακόμα
και
μόλις τα κρεμμύδια μας έχουν πάρει αυτό το χρυσό-καφετί χρώμα προσθέτουμε το μπρόκολο,την πιπεριά,τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον αρακά,ανακατεύουμε για λίγο να σωταριστούν ελαφρά όλα μας τα λαχανικά και προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε φυλάξει - περίπου ένα φλιτζάνι...
μαγειρεύουμε για τέσσερα πέντε λεπτά μέχρι τα λαχανικά μας να μαλακώσουν χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύετε περιστασιακά...
όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα - δεν χρειάζονται πάνω από πέντε λεπτά - προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι και το τζίντζερ - δοκιμάζουμε και
προσθέτουμε τις γαρίδες...
συνεχίζουμε το μαγείρεμα για δυό λεπτά,προσθέτουμε
το μέλι με το μπαλσάμικο ή τη σάλτσα σόγιας ή το χαρουπόμελο,φέρνουμε ένα δύο κύκλους με την κουτάλα μας,τραβάμε από τη φωτιά - αν έχουμε στη γλάστρα μας μαϊντανό πασπαλίζουμε τα πιάτα μας - προαιρετικά -  και σερβίρουμε!!!
συνοδεύουμε με άσπρο κρασί -
καλή μας όρεξη!
~~~~~~~~~~~~~
- αν θέλουμε πιό πικάντικο το πιάτο μας , αφαιρούμε το τζίντζερ και προσθέτουμε πιπέρι καγιέν,τόσο όσο καυτερό θέλουμε το πιάτο μας,προσέχοντας πάντα να υπάρχει ισορροπία με το μέλι και το μπαλσάμικο ώστε η γεύση να ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας!!!
- οι γαρίδες σωτάρονται 2 με 3 λεπτά το πολύ και
όσο πιο φρέσκιες και αρίστης ποιότητας είναι τόσο πιο απλό και γρήγορο πρέπει να είναι το μαγείρεμά τους!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
διατροφική αξία της γαρίδας
πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γαρίδες περιέχουν κακή χοληστερόλη που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό όταν στην πραγματικότητα πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η κατανάλωση γαρίδων σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης...
επίσης
περιέχουν
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
βιταμίνη D
βιταμίνη Β12
βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
βιταμίνη A
ψευδάργυρο
χαλκό
ασβέστιο
ασταξανθίνη - ένα φυσικό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες
διαθλάται σε όλο το σώμα καταπολεμώντας οξειδώσεις και φλεγμονές...
σελήνιο -με ισχυρή  αντιοξειδωτική προστασία,μειώνει τις φλεγμονές,αποτρέπει την αναιμία,
επίσης οι γαρ'ιδες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας βελτιώνοντας τη διάθεσή μας...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Ω-3 λιπαρά: Ένας πολύτιμος σύμμαχος κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Η καλή μικρο- και μακρο-αγγειακή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της στύσης η οποία μετά την εγκεφαλική διέγερση και την αγωγή του ερεθίσματος με τα νεύρα είναι ένα κατά βάση «υδραυλικό φαινόμενο».

Η πλούσια σε ζωικά λιπαρά διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία, συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στη δυσλειτουργία και βλάβη του τοιχώματος των αρτηριών στο πέος και κατά συνέπεια στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Η κακή ποιότητα της διατροφής επιδρά δυσμενώς στη σεξουαλική λειτουργία ενός ζευγαριού και στην Ελλάδα η δυτικού τύπου διατροφή που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αποτελείται από πολλά πολυακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε απλά σάκχαρα τροφές.

Τι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και από ποιές τροφές τα προσλαμβάνουμε;

Η σημασία της χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων αποτελεί μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενο θέμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η κύρια δράση τους πιθανώς οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ επιπρόσθετες ιδιότητές τους περιλαμβάνουν τη μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και την αντι-αρρυθμική δράση.

Αν και πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει τα πολλαπλά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία του οργανισμού μας, η πρόσληψή τους συνήθως δεν καλύπτει τις συστάσεις κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν καθημερινά ω-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προέρχονται από δύο διαιτητικές πηγές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και η τσιπούρα περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA). Το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA) φαίνεται να είναι λιγότερο ισχυρό από το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ αποτελούν ένα φυσικό ενισχυτικό διάθεσης. Τα «καλά» πολυακόρεστα αυτά λιπαρά δρούν ευεργετικά στην ομοιοστασία του τοιχώματος των αρτηριών μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων και κυρίως, μέσω της αυξημένης παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου που είναι η κύρια ουσία για την διαστολή των αρτηριών και για την καλή λειτουργία της στύσης. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ) που είναι ένα από τα δύο κύρια ω-3 λιπαρά οξέα, αυξάνει κατά περίπου 3 φορές το μονοξείδιο του αζώτου.

Τα ω-3 λιπαρά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακού τύπου διατροφής που όπως είχε δείξει παλαιότερη μελέτη μετά από δύο χρόνια βελτίωσε σημαντικά τη στυτική λειτουργία των ανδρών με μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε τροφές σε καθημερινή βάση που περιείχαν 700 mg ω-3 λιπαρών οξέων.

Πιο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι, η διατροφή που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυλλικό οξύ και ασβέστιο και συστατικά που ενισχύουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσουν τον άνδρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στύσης.

Καθώς η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά την καθημερινή λήψη ενός γραμμαρίου ω-3 λιπαρών οξέων στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, η ίδια ποσότητα θεωρείται ότι είναι αρκετή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αρτηριών και κατά συνέπεια τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.