Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

η "ντοματοτραχανόσουπά" μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!!!

σε μικρές επαρχιακές πόλεις,πολλές φορές,μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς...
σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά...
τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας,αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε,για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς ας τους προμηθευόμαστε...
λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα,η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά και
χρειάστηκα
- μία καυτερή πιπεριά που και αυτή είναι από τη περυσινή μου σοδειά - αν δεν έχουμε πιπερίτσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο ή τσίλι τόσο όσο αντέχουμε!!!
- σάλτσα ντομάτας
- ένα φλυτζάνι του τζαγιού τραχανά
- τέσσερα φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- μερικά ντοματίνια τσερι
- το λάδι μας -οπωσδήποτε
- αλάτι-όσο χρειάζεται
- λίγο μαύρο πιπέρι
- λίγη καπνιστή πάπρικα
- λίγο κουρκούμι,έως μισό κουταλάκι
και
- κριθάρινες μπουκίτσες
και...
σε μιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα έβαλα τέσσερα ποτήρια νερό στο οποίο διέλυσα τρεις κουταλιές της σούπας από την σάλτσα ντομάτας μου - ανάλογα πόσο πηχτή είναι η σάλτσα ντομάτας μας χρειαζόμαστε και το ανάλογο νερό - την πιπερίτσα μου ψιλοκομμένη και το άφησα να έρθει στο σημείο βρασμού...
μόλις το νερό άρχισε να βράζει, πρόσθεσα
τον τραχανά,
το λάδι,
το κουρκούμι και
το αλάτι - το αλάτι πάντα με προσοχή διότι όλοι οι τραχανάδες είναι αλατισμένοι -  και άρχισα να ανακατεύω συνέχεια διότι ο τραχανάς κολλάει πολύ εύκολα...
μόλις άρχισε να χυλώνει πρόσθεσα πάπρικα και πιπέρι ανακάτεψα λίγο ακόμα και μόλις το χύλωμα του τραχανά μου ήταν αυτό που ήθελα το έβγαλα από την φωτιά...
ανακάτεψα για λίγο ακόμα και σερβίρισα σε μεγάλα βαθιά πιάτα με τρία τέσσερα ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση και μικρές κριθάρινες μπουκίτσες - δυό απλά υλικά που όμως απογείωσαν την γεύση της σούπας μου!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σημειώσεις:
η ποσότητα των υλικών της σούπα μου είναι για τέσσερα άτομα και
συνοδεύεται άριστα με ένα αφρώδες ροζέ κρασί...
δεν προτιμώ τη "ντοματοτραχανόσουπά" μου πολύ χυλωμένη για αυτό την αποσύρω αμέσως από τη φωτιά όταν έχω την πυκνότητα που θέλω...
γενικά η τραχανόσουπες χυλώνουν ακόμα και όταν είναι σερβιρισμένες στο πιάτο για αυτό χρειάζεται προσοχή να μην μας χυλώσουν πάρα-πάρα πολύ...
η "ντοματοτραχανόσουπα" είναι ένα πολύ-πολύ υγιεινό αλλά και χορταστικό πιάτο ιδανικό για το δείπνο μας...
~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου