Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Δεντρολίβανο και μέντα, δύο πανίσχυρα βότανα που ενισχύουν τη μνήμη μας

H μνήμη διαποτίζει και κυβερνά τη ζωή μας ολόκληρη.
Χωρίς τη μνήμη μας δεν θα είχαμε παρελθόν , δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το παρόν και πιο θα ήταν το μέλλον του μέλοντός μας κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Για γνώση και μάθηση ούτε λόγος.
Τι μπορεί λοιπόν να αναμοχλεύσει τη μνήμη μας;
Έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές η μυρωδιά και μόνο ενός αρώματος μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο , να μας θυμίσει συναισθήματα ,
εικόνες,
τόπους,
συγκεκριμένα γεγονότα.
Οι ερευνητές έχουν πια μάθει ότι η ανάκληση κάποιου γεγονότος ή μιας κατάστασης στο νου μας από το παρελθόν τουλάχιστον διπλασιάζεται όταν ένα γεγονός του παρελθόντος σχετίζεται με μία μυρωδιά.
Το δεντρολίβανο και η μέντα είναι δυό βότανα που στη λαϊκή ιατρική, έχουν συνδεθεί εδώ και αιώνες με τη καλή μνήμη, το οποίο έρχονται να το επιβεβαιώσουν σύγχρονες μελέτες και έρευνες, όπως μια μελέτη που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Northumbria...

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Δεντρολίβανο, το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας

Δεντρολίβανο ,το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας, το δεντρολίβανό μας, το δυοσμαρίνι μας
Ανθίζει όλο τον χρόνο και είναι το δεντρολίβανο και είναι το ελιξίριο της νεότητάς μας
Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιό του στο μέτωπό τους για να δυναμώσουν την μνήμη τους.
Πρόσφατες έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν από πάρα-πάρα πολύ παλιά.
Ότι το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρότατο ίαμα, ένα ελιξήριο νεότητας, ευζωίας και μακροζωίας.
Ας το παρακολουθήσουμε
Το δεντρολίβανο περιέχει ένα συστατικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ,των οποίων οι συνέπειές τους είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο, καθώς όπως πιστεύεται είναι ένας από τους παράγοντες των εγκεφαλικών, του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Το συστατικό αυτό  είναι γνωστό ως carnosic acid (CA) και μπορεί να προστατεύσει από τον εκφυλισμό των νεύρων, και από εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι αποτελέσματα, πολλές φορές, των τοξινών και των ελεύθερων ριζών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα περιοδικά The Journal of Neurochemistry και Nature Reviews Neuroscience όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η CA του δενδρολίβανου....
read more:
https://botanologia.gr/dentrolivano-to-votano-tis-mnimis-kai-to-elixirio-tis-neotitas-mas/

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το ρόδι – ο καρπός της ζωής, της υγείας και της καλοτυχίας

Το ρόδι – Ο καρπός της μακροζωίας με τις ισχυρές και θαυμαστές του ιδιότητες, που τον καρπό του οι σημερινοί επιστήμονες έχουν ονομάσει σούπερ-τροφή “super-food”
Από που να αρχίσω και τι να πρώτο πω.
Οι μαρτυρίες που έχουμε για το ρόδι ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου.
Όλοι μίλησαν για το ρόδι, για το δέντρο όσο και για τον καρπό του.
Παρόλα αυτά κάπου αχνοφαίνεται, στην άρνηση του Παυσανία να μιλήσει για την σημασία του ροδιού, ότι γύρω από το ρόδι και την σημασία του υπήρχε ένα ιερό μυστικό.
Παρ΄όλη όμως την μυστικότητα έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας ότι το ρόδι είναι ένα σύμβολο –Το σύμβολο της ζωής και του θανάτου;
Ή μήπως, μήπως υπάρχουν κι άλλα μυστικά;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να το σπάει η νεόνυμφη γυναίκα για να σκορπίσει τους καρπούς του πριν περάσει την πόρτα του καινούργιου σπιτιού για να εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτό πρώτα απ’ όλα γονιμότητα και μετά αφθονία;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τα κόλλυβα που θα παρασκευαστούν για την μνήμη των νεκρών;
Τι είναι τελικά αυτός ο περίεργος καρπός που αποτελείται από μικρούς – μικρούς κόκκους κόκκινου χρώματος που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μία σφαίρα;
read more: https://botanologia.gr/to-rodi-o-karpos-tis-zois-tis-ygeias-kai-tis-kalotychias/

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του

Πονοκέφαλος – η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους.
Οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή πολύ λίγης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Τα τρόφιμα και τα συστατικά τους πάρα πολλές φορές είναι υπεύθυνα για το 50% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κρυμμένη ζάχαρη που περιέχουν.
Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι η αιτία των πονοκεφάλων είναι συχνά πολύπλοκη και περίπλοκη αλλά η κατανάλωση ζάχαρης,
που τις περισσότερες φορές είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους,είναι και ο μόνος του οποίου έχουμε τον έλεγχο,είναι στο χέρι μας με λίγα λόγια να εξοβελίσουμε την ζάχαρη από την ζωή μας και το πιάτο μας.
Η ζάχαρη όπου και αν περιέχεται,στα τυποποιημένα τρόφιμα,στις παντός είδους σάλτσες,στα αλλαντικά,στα τουρσιά,
στα γλυκά,σαν το πιο όξινο των τροφίμων είναι η καταστροφή του οργανισμού και όπως είναι γνωστό από πάρα πολλές έρευνες τα όξινα τρόφιμα είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες του οργανισμού και η αιτία πληθώρας ασθενειών...

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Botanologia Medica: ένα βιβλίο του 1714

το Botanologia Medica είναι ένα βιβλίο του  1714 και αναφέρεται σε βότανα που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμάκων,
είναι ένα βιβλίο παράδειγμα βοτανικής,
στο οποίο αναφέρονται- πριν τον Carl Linnaeus- κατά ομάδες και ταξινομημένα με αλφβητική σειρά τα βότανα...
συγγραφέας του είναι ο Bartholomæo Zorn, 1639-1717,
ο οποίος ήταν γιατρός από το Βερολίνο...
για την συγγραφή του βιβλίου του ο Bartholomæo Zorn,στηρίχτηκε σε ένα πιό παλιό βιβλίο,
σε ένα βιβλίο βοτανολογίας του 1656 του Herbarium Thomas Pancov
και να μερικές εικόνες με βότανα από το βιβλίο...
γλυκάνισος,
γογγύλι-pastinak-,
άγριο καρότο και σπανάκι
μοσχοκάρυδο,

κουκουνάρι,
κανέλα και
φιστίκια Αιγίνης 
Surkløver-ξυνίδα-

και ύσσωπος 
Peber,

cubeber,
peber,
hyld og ingefær

Botanologia Medica
Διαβάστε περισσότερα:https://botanologia.gr/botanologia-medica-ena-vivlio-votanologias-toy-1714/

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι -Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία τους;

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι 
Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία των πονοκεφάλων ή των ημικρανιών;
Σίγουρα ναι – και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας των ΗΠΑ  «headaches.org» το πρώτο βήμα στη διαχείριση των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τα τρόφιμα είναι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα με ένα ενδιάμεσο  σνακ  ή 6 μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μας ή σνακ και πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη από μόνοι μας, ειδικά όταν είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι. Αυτές είναι οι πρώτες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε ακόμα και να αποτρέψουμε τη λεγόμενη«κεφαλαλγίας της πείνας».
Οι πάσχοντες όμως από κεφαλαλγίες αντιδρούν και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους σε κάθε τρόφιμο. 
Οι κεφαλαλγίας που αιτία τους έχουν τα τρόφιμα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μισή ώρα αλλά και μετά από πέντε ώρες ή μπορεί και μετά 72 ώρες,που είναι το ανώτερο χρονικό όριο,γεγονός που τις καθιστά συχνά πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Για το λόγο αυτό, συνιστάται από τους ειδικούς να κρατάμε ένα «ημερολόγιο τροφίμων», με στήλες για το χρόνο, τα τρόφιμα που τρώμε,πότε τα τρώμε και πότε είδαμε τα πρώτα συμπτώματα της κεφαλαλγίας.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια συντηρητική δίαιτα που δεν θα περιλαμβάνει κανένα ύποπτο για πονοκέφαλο και ημικρανία τρόφιμο.
Μπορούμε να προσθέτουμε ένα «νέο» φαγητό κάθε τρεις ημέρες και να σημειώνουμε στο ημερολόγιο των τροφίμων μας  τυχόν μοτίβα,όπως  αλλαγές στα συμπτώματα κεφαλαλγίας....
read more:https://botanologia.gr/imikranies-kai-ponokefaloi-mporoyn-kapoies-trofes-na-einai-i-aitia-toys/