Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ηδύποτα βοτάνων – Τα ελιξήρια μακροζωίας των προηγούμενων αιώνων

Ηδύποτα βοτάνων – Τα ελιξήρια μακροζωίας των προηγούμενων αιώνων
Ηδύποτα βοτάνων -liqueurs- που ξεκίνησαν σαν ελιξήρια μακροζωίας
Μέρες γιορτής,
μέρες που φίλοι,συγγενείς και αγαπημένοι βρίσκονται γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι
και
τι καλύτερο στο τέλος του γεύματος ή του δείπνου από το κέρασμα ενός χωνευτικού και τονωτικού ηδύποτου!
Η ιστορία των ηδύποτων χάνεται στα βάθη των αιώνων και
είναι δύσκολο να βάλουμε την ακριβή ημερομηνία και ώρα γέννησης του λικέρ αλλά μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του στο πέρασμα των χρόνων......
read more:https://botanologia.gr/idypota-votanon-ta-elixiria-makrozoias-ton-proigoymenon-aionon/

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Καλά Χριστούγεννα!!!!!

               Καλά Χριστούγεννα!!!!
φίλοι μου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά!!!!!!!!!
καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!!
να θυμάστε ότι συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν!!!!!!!!!
μπορεί να είναι μιά κλεφτή ματιά στον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα που θα ξυπνήσει ξεχασμένες μνήμες!!!!!
Κάλαντα, πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα
 μπορεί να είναι μιά ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης νύχτας του Δροσίνη....
Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη
- ποιος δεν το ξέρει; -
των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα
λάμπει τ᾿ αστέρι.
Κι᾿ όποιος το βρει μέσ᾿ στ᾿ άλλα αστέρια ανάμεσα
και δεν το χάσει
σε μιά άλλη Βηθλεέμ ακολουθώντας το
μπορεί να φτάσει.
που τα βήματά μας να πάει σε τόπους μακρινούς....ονειρεμένους!!!!!
καλά Χριστούγεννα φίλοι μου!!!!!!!

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πως να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Ας δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο.
Οι ζέστες μας έχουν έρθει εδώ και πολύ καιρό και μαζί τους έχουν φέρει και πολύ υγρασία,κάτι όχι και τόσο σύνηθες για τη χώρα μας.
Και πόσο ανάγκη έχουμε τη βραδινή χαλάρωση στην βεράντα!
Όμως τι γίνεται με τους απρόσκλητους επισκέπτες μας τα κουνουπάκια;
Δεν είναι δυνατόν εκεί που κάθεσαι ήρεμα -ήρεμα κάθε φορά να σε ενοχλεί και από ένα κουνουπάκι.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτα – πρώτα δημιουργούμε στην βεράντα μας έναν μίνι ευωδιαστό και εντομοαπωθητικό κήπο.
Φυτεύομαι σε γλαστρούλες-
βασιλικό
θυμάρι
γεράνι
αρμπαρόριζα
Όλα αυτά αν τα αγοράσουμε από φυτώρια είναι.....

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Μελανιά – Πως να την εξαφανίσουμε το γρηγορότερο

Μελανιά ή μώλωπας
Τις περισσότερες φορές μια μελανιά εμφανίζεται όταν χτυπήσουμε πάνω σε κάτι σκληρό, όπως όταν χτυπήσουμε πάνω σε κάποιο έπιπλο, κάτι πολύ συνηθισμένο μέσα στο σπίτι.
Συνήθως μαύρες ή μωβ, ενώ γίνονται πράσινες ή κίτρινες όσο ξεθωριάζουν και υπάρχει περίπτωση να κάνουν έως και δύο εβδομάδες να φύγουν εντελώς. 
Και όμως μπορούμε να τις “σβήσουμε”αρκετά γρήγορα.
Πως;
Με μαϊντανό!
Στο ψυγείο μας σχεδόν πάντα έχουμε φρέσκο μαϊντανό – όσο πιο φρέσκος τόσο πιο άμεσα τα αποτελέσματά του.
Παίρνουμε λοιπόν μια χούφτα από τα φύλλα του και αφού τα πολτοποιήσουμε και τα κάνουμε μιά πηχτή πάστα τα βάζουμε επίθεμα πάνω στην μελανιά.
Αν το σημείο είναι δύσκολο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γάζα για να σταθεροποιήσουμε στο σημείο τον πολτό...

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου «Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου» είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.
Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου «Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες» 
ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester
Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,
για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα......