Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τα φύλλα της ελιάς και η πολύτιμη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Tα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε την λέξη χοληστερίνη.
Ακόμα και νεαρά άτομα ακούμε να λένε ότι έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη.
Tα αίτια λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Oι βασικοί κλασικοί τρόποι αντιμετώπισης και αυτοί επίσης είναι γνωστοί.
Eκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι η μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι διατροφικές συνήθειες, όπως η μεσογειακή διατροφή,τα βότανα και ιδιαίτερα τα φύλλα της ελιάς στην ισορροπία της  χοληστερίνη στο αίμα μας.
Tα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιυπερτασικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, διουρητικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά.
H πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στην ιατρική χρονολογείται το 1854, όταν ο Daniel Hanbury** ανέφερε στην επιθεώρηση Pharmaceotical Joornal μια απλή συνταγή για τη χρήση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς ως αντιπυρετικό.....

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου επί τουλάχιστον τρία χρόνια ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών

η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κάνει τα παιδιά εξυπνότερα;....
ναι λένε έρευνες που δημοσιεύονται  κατά καιρούς σε επιστημονικά περιοδικά όπως....
η έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2008 στο PLoS ONE...
η έρευνα είχε εκπονηθεί από τους ερευνητές Marie Forgeard,Andrea Norton,και Gottfried Schlaug από τα τμήματα νευρολογίας των Beth Israel Deaconess Medical Center και Harvard Medical School και Ellen Winner του τμήματος ψυχολογίας του Boston College και....
συνεχίζεται μέχρι οι ερευνητές να έχουν σαφή εικόνα της σχέσης " εκμάθηση μουσικών οργάνων- γνωστικές ικανότητες και λειτουργίες των παιδιών".....
οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι:
τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο για πάνω από τρία χρόνια υπερτερούν των παιδιών που δεν παίρνουν μουσική παιδεία :
1) σε τρεις  τομείς της γνώσης που δεν έχουν σχέση με τη μουσική όπως:
α) στα μαθηματικά-αποτελεσματική χρήση των αριθμών και κατανόησή τους....
β) στη χωροταξική νοημοσύνη- η ικανότητα  αίσθησης και αντίληψης του χώρου με ακρίβεια....
γ) στη γλωσσική νοημοσύνη-γραπτός και προφορικός λόγος........και
2) σε δύο τομείς που συνδέονται στενά  με τη μουσική  όπως:
α) στις ακουστικές δυνατότητες και ικανότητες....
β) στην επιδεξιότητα στις κινήσεις του σώματος .....
ακόμη επισημαίνεται πως τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν βελτιώνουν μόνο τις δεξιότητές τους αλλά...
και τη γενική τους διανοητική ικανότητα....
τα παιδιά που παίρνουν μαθήματα μουσικών οργάνων-κιθάρας,βιολιού,πιάνου κ.α-βρίσκονται πολύ μπροστά σε μια σειρά νοητικών ικανοτήτων από τους συνομηλίκους τους που ποτέ δεν έχουν πάρει μαθήματα μουσικής....
τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν τη συσχέτιση των μαθημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων με την κλίμακα της  IQ εκμάθησης των παιδιών...
σε μιά πειραματική μελέτη ο  Dr. Glenn Schellenberg έδειξε ότι μιά ομάδα παιδιών που έλαβαν μαθήματα μουσικής για 36 εβδομάδες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση στην κλίμακα της IQ εκμάθησης από τα παιδιά που δεν έλαβαν αυτά τα μαθήματα τα δε....
γνωστικά οφέλη -υποστήριξε-είναι μακράς διαρκείας συνοδεύουν....
δηλαδή τα παιδιά και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους....
εν κατακλείδι ο Dr. Glenn Schellenberg υποστήριξε ότι τα μαθήματα μουσικής λειτουργούν και  ως συμπληρωματική εκπαίδευση ενισχύοντας...
την απόδοση στα υπόλοιπα μαθήματα...
την εστίαση της προσοχής....
την αποστήθιση...
τη λεκτική ικανότητα... 
τις ακουστικές δυνατότητες.... 
την προοδευτική εκμάθηση των τεχνικών δεξιοτήτων.......
 Αντωνόπουλος Γιάννης
Διπλωματούχος Καθηγητής
Κλασικής Κιθάρας
τηλ 6947143975
...............

και τώρα  ας ακούσουμε μιά σπάνια εκτέλεση:
δυό μεγάλοι κιθαρίστες ................
John Williams και  Julian Bream παίζουν......
La vida breve του Manuel de Falla 

thalia

Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Ελαιόλαδο – Το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής.
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους που διαδίδονται κατ επανάληψη είναι ότι, ενώ το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και του τηγανίσματος διότι η υψηλή θερμοκρασία το καταστρέφει και το καθιστά άκρως ανθυγιεινό.
Η πεποίθηση όμως αυτή δεν είναι συνεπής με τις ιστορικές χρήσεις του ελαιόλαδου στη μεσογειακή κουζίνα και δεν υποστηρίζεται από δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ασφαλές για το μαγείρεμα, αλλά συνιστάται ειδικά η χρήση του σε περιπτώσεις που απαιτείται τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η Dr. Mary Enig, συγγραφέας του Know Your Fats, η οποία ήταν μιά από τις σημαντικότερες διατροφολόγους και ερευνήτριες ,γνωστή για τις αντισυμβατικές θέσεις της πάνω στη διατροφή και ειδική στα λίπη και έλαια επαινούσε το ελαιόλαδο και
συνιστούσε ένα προσωπικό μείγμα ελαίων για το μαγείρεμα, το οποίο συμπεριελάμβανε και το ελαιόλαδο.
Η ίδια δήλωνε:
– ένα μοναδικό μείγμα ελαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωτάρισμα και ελαφρύ τηγάνισμα είναι ένα μείγμα από
ελαιόλαδο -ένα τρίτο
έλαιο καρύδας -ένα τρίτο
σησαμέλαιο -ένα τρίτο
Η σύσταση της Dr. Mary Enig υποστηρίζεται από ένα μεγάλο κατάλογο....

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ευζωία , ευεξία , ευδαιμονία , ευρωστία , ευτυχία , μακροζωία

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια,αλλά στις τροφές που τρώμε.
Ευζωία,
ευεξία,
ευδαιμονία,
ευρωστία,
ευτυχία και κατ επέκταση μακροζωία.
Για να μας συντροφεύουν οι παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από το συνεχές στρες και άγχος και να τον προμηθεύουμε με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.
Ο έλεγχος του στρες και του άγχους μπορεί να βρίσκεται σε δέκα λεπτά χαλάρωσης και διαλογισμού την ημέρα ή σε ένα πρελούδιο του Chopin ή σε μιά σονάτα του Beethoven , και
τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια, αλλά στις τροφές που τρώμε και ειδικά στις «υγιεινές» τροφές....

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

προς αναζήτηση του μαγικού φίλτρου της μακροζωίας-Dying for a long life

photo
 το περιοδικό nature κάνει ένα λογοπαίγνιο χρησιμοποιώντας  τη λέξη dying για να δηλώσει πως
μιά χρωστική ουσία ( dying ) μπορεί να παρατείνει την διάρκεια της ζωής
ή
πεθαίνοντας για μιά ζωή μεγάλης διάρκειας...
οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρωστική ουσία -η οποία ονομάζεται Thioflavin T ή  Basic Yellow 1-και την οποία χρησιμοποιούσαν για να εντοπίσουν μιά ομάδα πρωτεϊνών -η οποία ομάδα ήταν απόδειξη ύπαρξης της νόσου Alzheimer- όχι μόνο
εντόπιζε τις πρωτεΐνες αυτές αλλά και καθυστερούσε τη δημιουργία τους...
η συσσώρευση των συγκεκριμένων παραμορφωμένων -misshapen-πρωτεϊνών -επισημαίνουν οι ερευνητές αποτελούν τη βάση και την αρχή της γήρανσης...
φάρμακα λοιπόν -ή ουσίες-που αναγνωρίζουν τις εν λόγω τοξικές πρωτεΐνες και μας προειδοποιούν έγκαιρα για τον σχηματισμό τους θα μπορούσαν -κατά συνέπεια- να χρησιμοποιηθούν για τις εκφυλιστικές ασθένειες του γήρατος  μας λέει ο  Gordon Lithgow μοριακός γενετιστή του  Ινστιτούτου Buck  στο Novato της  Καλιφόρνιας και  ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης...
οι πρωτεΐνες είναι  απαραίτητες σχεδόν για τα πάντα στον οργανισμό
από
την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων μέχρι την παραγωγή ενέργειας
αλλά
μερικές φορές κάποιες από αυτές -οι misfolded proteins όπως τις ονομάζουν οι ερευνητές-είναι καταστροφικές για τον οργανισμό και έχουν την ιδιότητα να προσκολλούνται σε διάφορες κυτταρικές ομάδες επιφέροντας τον εκφυλισμό τους
και
συμπληρώνει ο Richard Morimoto μοριακός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Evanston στο Illinois
  «Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση ότι οι " misfolding" πρωτεΐνες μπορεί να είναι μία από τις πολύ βασικές εκδηλώσεις της γήρανσης του πληθυσμού»
«Για περισσότερα από δέκα χρόνια αναζητούσαμε χημικές ουσίες που να κα­θυστερούν τη γήρανση του οργανισμού και η Thioflavin T εί­ναι ό,τι καλύτερο έχουμε βρει μέχρι τώρα» μας λέει ο Gordon Lithgow 
και
ο Silvestre Alavez  συ­μπληρώνει:
αυτό αποδεικνύει πως η χρυ­σή οδός για τη διατήρηση της νεότητας περνά μέσα από την ομοιόσταση των πρωτεϊνών...
εξ άλλου το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παράταση της ζωής αλ­λά και η παράταση της καλής υγείας μέχρι μεγά­λη ηλικία
και αυτό
φαίνεται να το εξασφαλίζει η διατήρηση της ομοιόστα­σης των πρωτεϊνών...
ο Silvestre Alavez  ήταν ο επιστήμονας  που ξε­κίνησε τα πειράματα αυτά που σκοπό είχαν την αναζήτηση ενός μαγικού φίλτρου για την επιμήκυνση της ζωής...
έτσι κατάφερε και απομόνωσε  πέντε ουσίες μεταξύ των οποίων ήταν
και
η κουρκουμίνη...
η κουρκουμίνη ως γνωστόν είναι το συστατικό του ινδικού μπαχαρικού turmeric - κουρκουμάς - που φαίνεται  να έχει παρόμοια αποτελέ­σματα με την Thioflavin T...
όλες αυτές οι ουσίες  λοιπόν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των εκφυλιστικών ασθενειών που επιφέρουν το γήρας όπως η νόσος Alzheimer
αλλά...
"Είναι ακόμα πολύ νωρίς" επισημαίνει ο Gordon Lithgow...
thalia

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα - τι κάνουμε;

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα , πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με βότανα και λάδια βοτάνων;
Οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα μας δυσκολεύουν τη ζωή και είναι επίμονοι,
είναι έντονοι,
είναι ενοχλητικοί.
Από τους πόνους στην πλάτη προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού!
Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη , στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια.
Βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους , αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει, να γίνεται οξύτερος και να εμφανίζεται περιοδικά.
Και γιατί όλο αυτό;

Μέθη , αντίδοτο το μέλι και αποτοξίνωση με αγριοράδικο

Μέθη , πως βοηθάει το αγριοράδικο στην αποτοξίνωση από το αλκοόλ και πως το μέλι είναι ένα ισχυρότατο αντίδοτο για το alcoholic hangover
Βρετανοί χημικοί επισημαίνουν ότι το μέλι αποτελεί ένα θαυμάσιο γιατρικό για να αντιμετωπίσει το σώμα τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν άσκημα μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι επειδή το αλκοόλ διασπάται σε μία ουσία τοξική για το σώμα , την ακεταλδεΰδη , η οποία , σαν τοξικό χημικό , προκαλεί:
– δυνατό πονοκέφαλο,
– ναυτία,
– εμετό.
Για να εξαφανιστούν πιο γρήγορα αυτές η συνέπειες της ακεταλδεΰδης θα πρέπει να μετατραπεί όσο το δυνατόν νωρίτερα σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες και να αποβληθεί ταχύτερα από τον οργανισμό.
Εδώ έρχεται να βοηθήσει το μέλι  επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας της Χημείας , αλλά και το αγριοράδικο.
Το μέλι είναι φυσικό γλυκαντικό οι δε γλυκαντικές του ουσίες , όπως η φρουκτόζη ,  βοηθούν σημαντικά στην πιο...