Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ας «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!

διατροφικοί κίνδυνοι
τα- πολύ βλαβερά- υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να εξαφανιστούν από την αγορά, προειδοποιούν οι ειδικοί.
τα επικίνδυνα για την υγεία τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν.
Ελληνες και ξένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα ανθυγιεινά υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να «εξοριστούν» από την αγορά.
ήδη στη Νέα Υόρκη
στην Καλιφόρνια
στην Ελβετία
στη Δανία και 
στην Αυστρία έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια και απαγορεύονται.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον να τεθούν περιορισμοί στην κατανάλωση των κακών λιπαρών, τρανς και κορεσμένων»  
λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος .
τα λιπαρά αυτά περιέχονται σε πολλές μαργαρίνες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως σε 
κέικ
μπισκότα
γλυκά
πίτες
σε διάφορα σνακ αλλά και 
σε τροφές που πωλούνται στα ταχυφαγεία.
παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών δηλαδή κατά 
την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.
οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι ακόμη και 
η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης αυτών των λιπαρών- ως ποσοστό των συνολικών καθημερινών θερμίδων  θα απέτρεπε 11.000 εμφράγματα και θα έσωζε 7.000 ζωές ετησίως στην Αγγλία.
αναγωγή με βάση τα στοιχεία του εξωτερικού δείχνει ότι στην Ελλάδα ένας αντίστοιχος περιορισμός θα απέτρεπε περίπου 2.420 εμφράγματα και 1.540 θανάτους.
η κατανάλωση τρανς λιπαρών στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται στο 2%-4% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
στη Νέα Υόρκη μεμονωμένες προσπάθειες περιορισμού τους είχαν αποτύχει στο παρελθόν,
αλλά όταν απαγορεύτηκαν το 2007 το ποσοστό των εστιατορίων της πόλης που τα χρησιμοποιούσαν μειώθηκε από 50% σε λιγότερο από 2%. 
και αυτό διότι ορισμένα τρανς λιπαρά εμφανίζονται φυσικά και δεν μπορούν να αποβληθούν συνολικά.
είναι χαρακτηριστικό ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του κ. Καφάτου σε άγριο κατσίκι και σε κατσίκι της αγοράς προέκυψε ότι το πρώτο είχε μόνο 4% λιπαρά και το δεύτερο 25%!  
«Η διαφορά όμως δεν ήταν μόνο στην ποσότητα του λίπους των δύο κρεάτων αλλά και στην ποιότητά του.
Το κατσίκι της αγοράς είχε τρανς λιπαρά» αναφέρει ο καθηγητής.
όπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Μέιρ Στάμπφερ και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ντάριους Μοζαφάριαν, η αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων είναι μια από τις απλούστερες στρατηγικές για γρήγορες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία.
όπως λένε
μια απαγόρευση θα έσωζε ζωές χωρίς να δημιουργεί προβλήματα 
στην τιμή
στις πωλήσεις και 
στη διαθεσιμότητα των τροφίμων.
ήδη βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως τα Μarks and Spencer και τα Waitrose, «εξοστράκισαν» σταδιακά τα συγκεκριμένα λίπη, όπως έχουν κάνει και κάποιες εταιρείες παρασκευής τροφίμων.
ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία περιέχονται στα ζωικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυριά, αβγά, κρέατα κτλ.) και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
«Η υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ.» επισημαίνει ο κ. Καφάτος.
σύμφωνα με τον καθηγητή
η ταχεία ανάπτυξη των μεγάλων ζώων και των πουλερικών και η κακή ποιότητα των ζωοτροφών έχουν υποβαθμίσει τα τελικά προϊόντα με συνέπεια 
τα «κακά» λίπη να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στα ζωικά προϊόντα.
αυτή τη στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιούν αναλύσεις σε 40 μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. 
«όπως φαίνεται, ορισμένες εταιρείες έχουν ελαττώσει τα τρανς λιπαρά, άλλες πάλι όχι» λέει ο καθηγητής.
τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα σε λίγο καιρό.
«όμως το κακό δεν είναι μόνο τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και ο τρόπος ζωής μας»  
τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Ζαμπετάκης.
είναι ο συνδυασμός 
του καθιστικού τρόπου ζωής
της έλλειψης άσκησης και 
της κακής διατροφής που επιβαρύνει την υγεία μας.
«στην Ελλάδα έχουμε πολλά και, ακόμη φθηνά, φρούτα και λαχανικά, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή και καλό καιρό για περίπατο και άσκηση.
αυτά είναι “δώρα” και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. 
και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό.
πρέπει να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη βιομηχανία των τροφίμων.
ακόμη οφείλει να εντάξει στο σχολείο μαθήματα σωστής διατροφής και άσκησης» υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπετάκης.
Και καταλήγει:
«Κακή διατροφή σημαίνει περισσότερους ασθενείς και μεγάλο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». 
thalia-botanologia.blogspot.gr
 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327223

μιά νοερή εικόνα του κυττάρου από τον David Bolinsky

Ο David Bolinsky  είναι ιατρικός εικονογράφος 
στο video που ακολουθεί μας παρουσιάζει 3 λεπτά καταπληκτικής τρισδιάστατης εικονογράφησης η οποία 
δείχνει την κίνηση της ζωής μέσα σε ένα κύτταρο
μιά απεικόνιση σε πολλές διαστάσεις
μιά εσωτερική εικόνα του κυττάρου σε όλη την αλήθεια του και την ομορφιά του
για να μπορούν -όπως λέει ο Bolinsky -να την μελετήσουν οι φοιτητές έτσι
ώστε με αυτή την εικόνα στο μυαλό τους να πυροδοτηθούν οι φαντασιώσεις τους να
πυροδοτηθούν τα πάθη τους και
να μπορέσουν έτσι να συνεχίσουν για να κάνουν νέες ανακαλύψεις και
να  μπορέσουν να μάθουν πως πραγματικά λειτουργεί η ζωή
......................................................


thalia

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Άγχος και βότανα – ηρεμιστικά που μας προσφέρει η φύση

Κάθε μέρα κατακλυζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις.
Γύρω μας υπάρχει ανασφάλεια,
αλλοτρίωση,
χάος.
Όλα αυτά μας δημιουργούν στρες,
κατάθλιψη και

άγχος- ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα.
Όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο ψυχολογικό βάρος για τον κάθε έναν από εμάς
Σε συνέχεια λοιπόν και συμπλήρωση των δύο προηγούμενων άρθρων μου “άγχος, ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να νικηθεί” και “Βασιλικός -το μυρωδάτο βότανο για το άγχος,την κατάθλιψη και την κόπωση”  και για να μην αφήσουμε το άγχος να μας γίνει ανυπέρβλητο πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και ασθενειών όπως είναι οι αλλεργίες,
η αϋπνία,
το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
η παχυσαρκία...

Βαλσαμόχορτο – ας το γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες του

υπερικόν το διάτρητον ή
βαλσαμόχορτο ή 
λειχηνόχορτο ή 
σπαθόχορτο  ή 
χελωνόχορτο 
γνωστό και σαν
St John's wortτο βοτάνι του Αϊ-Γιάννη ή
το βοτάνι του Προδρόμου και το βοτανικό όνομα αυτού
Hypericum perforatum
και τώρα οι φωτογραφίες του για να το αναγνωρίζουμε 
 .................................................................................................
 ...................................................................................................................
 ...........................................................................................................................
 ...........................................................................................................
 ......................................................................................................................
 ......................................................................................................
 .....................................................................................................
 ...........................................................................................
 .........................................................................................................
 ........................................................................................................
read more:https://botanologia.gr/valsamochorto-as-to-gnorisoyme-kai-mesa-apo-tis-fotografies-toy/

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αντιμετώπιση της ακμής με αιθέρια έλαια βοτάνων

Γιατί η λεβάντα είναι το πιο σημαντικό αιθέριο έλαιο στην καθημερινότητά μας και γιατί είναι ιδανική για την θεραπεία της ακμής
Λόγω της σημερινής δημοτικότητας των αιθέριων ελαίων και της μεγάλης ποικιλίας αυτών των φυτικών εκχυλισμάτων , μπορεί να γίνει δύσκολο να επιλεγεί ποιο από όλα θα μπορούσε να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στην καθημερινότητά μας.
Με τόσες πολλές εκπληκτικές μυρωδιές και θεραπευτικές ιδιότητες , είναι εύκολο να παρασυρθούμε με τη συλλογή και επιλογή των αιθέριων ελαίων.
Ωστόσο , εάν κρατούσαμε ένα αιθέριο έλαιο για καθημερινή χρήση, θα ήταν χωρίς αμφιβολία η λεβάντα.
Είναι το πιο χρησιμοποιημένο αιθέριο έλαιο στον κόσμο και αν μελετήσουμε τις βασικές της λειτουργίες θα καταλάβουμε αμέσως γιατί η λεβάντα είναι το πιο σημαντικό αιθέριο έλαιο που μπορούμε να έχουμε πάντα στο σπίτι μας.
Η λεβάντα γενικά είναι τόσο σημαντική , διότι δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το να συντηρήσουμε τα τρόφιμά μας ,
να ελέγξουμε το άγχος μας....

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φύλλα ελιάς,από τα ισχυρότερα επουλωτικά βότανα

Φύλλα ελιάς – Τα καταπλάσματα και τα εκχυλίσματα από αποξηραμένα φύλλα ελιάς έχουν την ικανότητα να επουλώνουν* τις πληγές των φλεγμονωδών τραυμάτων και να θεραπεύουν τις φλεγμονές του δέρματος
Τα εκχυλίσματα και τα καταπλάσματα που παρασκευάζονται από τα αποξηραμένα φύλλα της ελιάς, καθώς έχουν αξιολογηθεί με την χρήση in vivo για
α) τη δραστηριότητα επούλωσης των πληγών του δέρματος
β) την ελαχιστοποίηση των φλεγμονών αναστέλλοντας την επέκτασή τους
γ) την προστασία του δέρματος και
δ) την αποκατάσταση τυχόν βλάβης του από την υπεριώδη ακτινοβολία, επιβεβαίωσαν τις πανάρχαιες τεχνικές των αρχαίων λαών της μεσογείου.
Σήμερα, η επούλωση των πληγών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, δεδομένου ότι εκτιμάται πως το 1-1,5% του πληθυσμού έχει σοβαρό πρόβλημα με τα τραύματα....

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

     Μπρόκολο για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου
Έχει αποδειχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις ή πέντε μερίδες, ειδικά της ομάδας των σταυροειδών λαχανικών την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων και μη ασθενειών.
Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας και υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υψηλές δίαιτες σε αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι περισσότερες από τις αποδείξεις ότι το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή μας κρατούν υγιείς προέρχονται από μεγάλες μελέτες για τη διατροφή των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες από αυτά τα λαχανικά κάθε εβδομάδα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οι ερευνητές με διαφοροποιημένες φυσικές μεθόδους και διασταυρώσεις δημιουργούν νέες ποικιλίες λαχανικών με υψηλότερες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων σε αυτά φυτοθρεπτικών συστατικών...