Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βότανα για να κρατήσουμε μακριά μας το κρυολόγημα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

Κρύο – και όλοι μας είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι:
α. στα κρυολογήματα
β. στο συνάχι
γ. στο βήχα
δ. στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
Στην πρώτη ένδειξη λοιπόν κρυάδων,
μυϊκών πόνων,
καταρροής,
συναχιού,
ρίγους,
πονοκέφαλου,
πυρετού ή πονόλαιμου ανατρέχουμε για βοήθεια στα βότανά μας.
Το χειμώνα προσέχουμε να έχουμε στο ντουλάπι μας βότανα όπως:

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Βότανα και τρόποι χρήσης:πως φτιάχνουμε κρέμες με βότανα

 Κρέμες – ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επιδερμίδα μας

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά πολλά χρόνια τα βότανα υποβάλλονταν σε εκχυλίσεις.
Και για να εκχυλίσουν τις θεραπευτικές ουσίες των βοτάνων οι βοτανοθεραπευτές και οι φαρμακολόγοι χρησιμοποιούσαν πολλούς και διάφορους τρόπους δίνοντάς μας μια εκπληκτική ποικιλία μορφών.
Έτσι , δεν έχουμε μόνο  τα εγχύματα ,τα αφεψήματα και τα βάμματα αλλά και τα ελιξήρια ,
το οξύμελι ,
τις αλοιφές ,
τις κρέμες και πολλά άλλα.
Μέχρι τώρα στην ενότητα τρόποι χρήσεις έχουμε δει κάποιες από τις μορφές αυτές.
Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε με τις «κρέμες» βοτάνων.
Για να παρασκευάσουμε – λοιπόν – κρέμες με λάδια και βότανα πρέπει να συνδυάσουμε...


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Δυό χιλιάδες δεκαεννιά ευχές για το 2019 που σε λίγο θα μας επισκεφτεί!

σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε 
α) τη ρακή ή το κρασί
β) τα μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) μέλι ή πετιμέζι
στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά 
την περίοδο των Χριστουγέννων !!!
το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς...
στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που 
θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!!!
οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!!!
είναι ζεστό κρασί,συνήθως κόκκινο,σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι....
Διαβάστε τη συνέχεια της συνταγής στη:https://botanologia.gr/dyo-chiliades-dekaennia-eyches-gia-to-2019-poy-se-ligo-tha-mas-episkeftei/

Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

 
Οι συνδυασμοί των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς από εμάς και πάρα πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε γενικές γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ένα γεύμα θεωρείται πλήρες όταν περιέχει τρόφιμα από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων – λαχανικά, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλές υψηλής σημασίας και έντασης θρεπτικές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν ληφθούν ταυτόχρονα σε ένα γεύμα.
Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Ας παρακολουθήσουμε μερικούς συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
α . ασβέστιο και ινουλίνη για υγιές στομάχι και γερά κόκαλα....
read more:https://botanologia.gr/syndyasmoi-trofimon-gia-kalyteri-aporrofisi-ton-threptikon-systatikon/

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Michael Pollan βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των φυτών

..................
και η μέλισσα ,το δίχως άλλο,πίστευε πως είχε αποφασίσει αυτόβουλα 
ότι:
"θα πάω σε αυτό το δέντρο σε
αυτό το λουλούδι θα πάρω το νέκταρ και θα φύγω"
η ίδια η δομή της γλώσσας μας αφήνει να εννοηθεί ότι τόσο 
η μέλισσα όσο και εγώ είμαστε κυρίαρχοι στη φύση όμως 
εκείνη την ημέρα σκέφτηκα:
"και αν η φράση αυτή δεν είναι παρά μια μεταφορά που μας κολακεύει;"
διότι η μέλισσα νομίζει ότι εκείνη κάνει κουμάντο όμως 
εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι ξέρουμε ότι 
η πραγματικότητα μεταξύ μέλισσας και λουλουδιού είναι ότι 
το λουλούδι χειρίζεται τη μέλισσα για τους σκοπούς του......
....................................
η συνέχεια
στο παρακάτω βίντεο όπου
ο συγγραφέας Michael Pollan μας καλεί να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των φυτών
.........................

Camellia thea και ροφήματα βοτάνων για μια ζωή γεμάτη υγεία.

To ρόφημα από την Camellia sinensis  έχει χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό εδώ και αιώνες
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα από ότι για τα άλλα τσάγια.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά με τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2-κατά 16%, 
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε...

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες

 
Πως οι  “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
Ας θυμηθούμε το άρθρο μου  Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα -Αντιμετώπιση με βότανα και λάδια βοτάνων  για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....