Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αιθέρια έλαια για υγιή μεταξένια,όμορφα και λαμπερά μαλλιά

Αιθέρια έλαια για μεταξένια και λαμπερά μαλλιά 

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό πως συνδέονται με την αρωματοθεραπεία,το μασάζ και
τα μπάνια.
Τα αιθέρια έλαια έχουν την δύναμη -όταν τα χρησιμοποιούμε με τεχνικές γνωστές εδώ και αιώνες- όχι μόνο να βελτιώνουν τη διάθεση μας και
την ευημερία μας αλλά και να μας προστατεύουν από ανισορροπίες και φλεγμονές του δέρματός μας συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής μας!
Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια που εφαρμόζουμε εξωτερικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μόνα τους αλλά αναμεμιγμένα με κάποιο λάδι βάσης και ειδικά πριν τα εφαρμόσουμε στα μαλλιά μας!
Τέτοια λάδια είναι:
– το ελαιόλαδο – ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών,ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα απαλλάσσοντάς το από την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.
– το αμυγδαλέλαιο -καταπραΰνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.
– το λάδι jojoba -ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών,ενυδατώνει το....

    Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

    Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
    Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
    Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
    των καρδιακών παθήσεων,
    του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
    Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
    Έτσι
    έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
    Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

    Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

    Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
    Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
    για αυτό ας
    δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
    Θα χρειαστούμε:
    Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
    Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
    Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
    Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
    Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
    Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό
    read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

    Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

    Φυτικά εκχυλίσματα για την τριχόπτωση, την ανάπτυξη της τρίχας και την ανδρογενή αλωπεκία ή φαλάκρα

    Φασκόμηλο – για τον έλεγχο της τριχόπτωσης , για την ομορφιά και την υγεία του δέρματός μας , για όμορφα και υγιή μαλλιά χωρίς άσπρες τρίχες 
    Το φασκόμηλο είναι ένα από τα ομορφότερα και καταλληλότερα βότανα για το δέρμα μας , διότι ελέγχει τη λιπαρότητά του και είναι ιδανικό για τον έλεγχο των ανοικτών πόρων του.
    Η τακτική του χρήση , είτε ως αιθέριο έλαιο, είτε ως μπαχαρικού διεγείρει και βελτιώνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας μας και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να έχουμε υγιή και νεανικό δέρμα.
    Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των κυττάρων μας , ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των ρυτίδων.
    Επίσης, το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλο μειώνει την εμφάνιση των μικρών σπασμένων τριχοειδών αγγείων.
    Σαν άριστο αντισηπτικό , μπορούμε να το προσθέσουμε στα σαμπουάν μας για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης
    Το άρωμά του χρησιμοποιείται σε λοσιόν , ανθόνερα και  κρέμες για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας.
    Τα εκχυλίσματα* του φασκόμηλου είναι ωφέλιμα για τα μαλλιά μας με πολλούς και διάφορους τρόπους , ενώ είναι μέρος και πολλών φυτικών μειγμάτων που χρησιμοποιούμε για...

    read more: https://botanologia.gr/ekchylismata-faskomiloy-gia-tin-trichoptosi-tin-anaptyxi-tis-trichas-kai-tin-androgeni-alopekia-i-falakra/

    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

    η βοτανοθεραπεία στους αρχαίους Έλληνες ιατρούς

    Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον και
    ιδιαίτερα από τα βότανα.
    Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων που ζούσε στο Πήλιο στο
    πανέμορφο αυτό βουνό με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα.
    Από αυτόν διδάχθηκε τη θεραπευτική φύση των βοτάνων ο μαθητής του της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοι του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
    κατά τον Γαληνό...
    Στη συνοπτική αυτή περιήγηση στα θεραπευτικά φυτά των αρχαίων ιατρών ας σταθούμε και σε μια θεραπεία του Γαληνού, (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 904-907) ο οποίος όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αλεξάνδρεια στην πατρίδα του,
    τη Πέργαμο,συνάντησε έναν κηπουρό «υπό τε σταφυλής και παρισθμίων και αντιάδων πνιγόμενον».
    Ο Γαληνός τότε σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για την φλεγμονή αυτή το χυμό από τον φλοιό χλωρών καρυδιών, με το σκεπτικό, όπως γράφει, αφού οι ουσίες διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται βαθιά και το βάψιμο τους δεν εξαλείφεται εύκολα, όπως παρατηρείται στους βαφείς, τότε η λεπτόρρευστη αυτή ουσία θα εισχωρήσει στη φλεγμονή των αμυγδαλών και θα θεραπεύσει τον ασθενή.
    Έδωσε αυτόν τον χυμό στον ασθενή να κάνει γαργαρισμούς, με αποτέλεσμα σύντομα να θεραπευθεί. 
    Την αγωγή αυτή ο Γαληνός την δοκίμασε, αφού πρόσθεσε λίγο μέλι, σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά.
    Τα κείμενα των αρχαίων ιατρών είναι σημαντικά και διότι στους μετέπειτα ιατρούς της βυζαντινής περιόδου επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια με λίγες προσθήκες.
    Στη συνέχεια οι γνώσεις για τα θεραπευτικά βότανα με τη μετάφραση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων ιατρών στα λατινικά μεταφέρθηκαν στους ιατρούς της Ευρώπης και εφαρμόσθηκαν στην ευρωπαϊκή ιατρική, που διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
    πηγή:
    http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/seyp/nos/2008/VranakiGeorgia/attached-document/Vranaki2008.pdf
    thalia

    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

    Προτάσεις για ένα θρεπτικό πρωινό σύμφωνα με τις προτροπές του πρωτοπόρου διατροφολόγου Oskar Benner

    Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μας και σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα γεύμα απολαυστικό,μιά γευστική εμπειρία που θα προσφέρει κάθε πρωί σε μας και στα παιδιά μας τροφή για το σώμα και το μυαλό μας. 
    Ο Bircher-Benner πίστευε ότι τα ωμά τρόφιμα ήταν πιο θρεπτικά επειδή περιέχουν άμεση ενέργεια από τον ήλιο.
    Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που πίστεψαν ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα υγιές και όχι απλώς να ικανοποιήσουν την πείνα.
    Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με καλή υγεία να καταναλώνουν περίπου 50% ωμά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και για όσους έχουν κακή υγεία να καταναλώνουν 100% ωμές τροφές.
    Από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για πρωινό είναι.....
    read more:https://botanologia.gr/protaseis-gia-ena-threptiko-proino-symfona-me-tis-protropes-toy-protoporoy-diatrofologoy-oskar-benner/

    Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

    Δίαιτα και αποτοξίνωση με ένα ιδανικό ρόφημα-ποτό

    Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή “Περί της φύσης των ανθρώπων” της σχολής του Ιπποκράτη και 
    βασιζόταν στην θεωρία των “τεσσάρων στοιχείων” του Εμπεδοκλή
    -γη, νερό, φωτιά, αέρας
    Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι τα τέσσερα αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους τέσσερις ζωογόνους χυμούς,
    οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη σωματική διάπλαση του ατόμου.  
    Ο Γαληνός χρησιμοποίησε τη  θεωρία των τεσσάρων χυμών για να διατυπώσει την θεωρία του περί ασθενειών και επηρέασε ιατρούς και επιστήμονες μέχρι τον Μεσαίωνα.
    Σήμερα, αν και  η θεωρία των τεσσάρων ιδιοσυγκρασιών έχει ξεπεραστεί,
    συνεχίζει να ισχύει στον τομέα της ψυχολογίας και
    είναι αποδεκτή η αντίληψη πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της αρχαίας διδασκαλίας και της σύγχρονης επιστήμης στην κοινή τους αντίληψη περί της υπάρξεως βασικών δομικών λίθων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή...
    read more:https://botanologia.gr/diaita-kai-apotoxinosi-me-ena-idaniko-rofima-poto/