Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

πως έφτιαχναν λάδι από ελιές σε παλιά αυτοσχέδια ελαιοτριβεία

αλήθεια πως έφτιαχναν λάδι στα πολύ παλιά χρόνια;

το λάδι
η μεγάλη μου αδυναμία και
πάντα ψάχνω πληροφορίες που να αφορούν
το δέντρο
το καρπό του και
το λάδι του και
βρήκα την παρακάτω θαυμάσια ανάρτηση για την διαδικασία παραγωγής του λαδιού από τους ανθρώπους της μακρινής προβιομηχανικής εποχής
στα αυτοσχέδια ελαιοτριβεία τους
ας την διαβάσουμε:
Τα παλιά χρόνια οι ελιές μεταφέρονταν στο ελαιοτριβείο με ζώα και αποθηκεύονταν σε ένα μικρό δωμάτιο.
Στην συνέχεια οι ελιές ρίχνονταν στο αλώνι, ένα μεγάλο κυκλικό μέρος, στο οποίο δύο περιστρεφόμενες πέτρες πολτοποιούσαν τις ελιές.
Στο ελαιοτριβείο οι πέτρες περιστρέφονταν χειροκίνητα ή με τη βοήθεια κάποιου ζώου και αργότερα μηχανικά.
Όταν τελείωνε η πολτοποίηση, το μίγμα, έπεφτε από το αλώνι σε μια στέρνα από μια μικρή έξοδο.
Το πρώτο μπουκάλι λάδι το έπιαναν από την επιφάνεια του πολτού των ελιών και ονομαζότανε δάκρυ, το φυλούσαν δε για ιατρικό.
Με κουβάδες ο πολτός μεταφερόταν σε μεγάλα τρίχινα τσουβάλια ή σε πανιά (μποξάδες) που στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο στο πιεστήριο.
Στο πάνω μέρος του πιεστηρίου τοποθετούσαν μια χοντρή λαμαρίνα για να στερεώνονται και με τις μανιβέλες, ασκούσανε πίεση για να στύψουν το πολτό, ενώ ταυτόχρονα κάποιος άλλος έριχνε από πάνω ζεστό νερό.
Ο χυμός της ελιάς έπεφτε σε γούρνα, όπου στο κάτω μέρος έμενε το νερό και στην επιφάνεια το λάδι. Ο διαχωρισμός γινόταν με το χέρι, με την βοήθεια μιας κουτάλας.
Στα σύγχρονα ελαιοτριβεία ο διαχωρισμός δεν γίνεται με πίεση αλλά με φυγοκέντριση για πιο μεγάλη ταχύτητα και καθαρότητα, το ίδιο και οι άλλες διαδικασίες πλέον γίνονται μηχανικά.
Με την διαδικασία ασχολούνταν δύο άτομα.
Τα περισσότερα τσουβάλια που έφτιαχναν λάδι σε μια ημέρα ήταν 4-5 λόγο έλλειψης μηχανικών μέσων.
Πρώτα μετέφεραν τα τσουβάλια τους στο χώρο εργασίας τους.
Αν οι ελιές δεν ήταν ακόμα όλες γινωμένες τις πολτοποιούσαν σε δύο πλάκες από λείες πέτρες στο λεγόμενο ντριβάλι.
Άναβαν φωτιά και ζέσταιναν νερό, σε ένα μεγάλο καζάνι που να χωράει ένα τσουβάλι
 Έριχναν το τσουβάλι μέσα στο καζάνι για να ζεσταθούν οι ελιές και μετά το τοποθετούσαν σε μια αυτοσχέδια γούρνα τον κορίτο, που μπορεί να ήταν από ένα κοίλωμα ενός μεγάλου κορμού δέντρου η οποία είχε και μία τρύπα στο κάτω μέρος της, για να μεταφέρει το χυμό της ελιάς εκεί που θα αποθηκευόταν.
Στην συνέχεια πατούσαν την ελιές μέσα στα τσουβάλι στη γούρνα για αρκετή ώρα, για να λιώσουν εντελώς και να γίνουν ένας πολτός, για αυτό οι ελιές έπρεπε να είναι τελείως γινωμένες.
Στο πάτημα από πάνω κάποιος έριχνε μπόλικο ζεστό νερό ανά διαστήματα γύρω στις 4 φορές τη φορά στο τσουβάλι.
Τα τσουβάλια που χρησιμοποιούσαν ήταν από λινάτσα σαν δίχτυ και δεν σκίζονταν 
Την επόμενη μέρα μάζευαν με μια κουτάλα από την επιφάνεια του δοχείου τους το λάδι που επέπλεε και το φίλτραραν από μια τσαντίλα.
αυτές είναι μυλόπετρες παλιού ελαιοτριβίου
                                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται η ανάρτηση  που μπορείτε αν θέλετε να βρείτε και άλλες πληροφορίες και να δείτε κάποια πολύ όμορφα vide-άκια  που αφορούν το λάδι
από το ίδιο blog  είναι και οι δύο φωτογραφίες με τις μυλόπετρες
http://www.ftiaxno.gr/2008/12/blog-post_30.html
thalia-botanologia.blogspot.gr

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Φρούτα και λαχανικά σε ιδανικούς συνδυασμούς για γρήγορη απώλεια βάρους, για υγεία και ευζωία.

Φρούτα και λαχανικά σε ιδανικούς συνδυασμούς για την υγεία μας και την ευζωία μας
Νομίζω πως πια έχει γίνει κατανοητό και είναι πια γνωστό πως τα φρούτα και
τα λαχανικά μας βοηθούν να χάσουμε γρήγορα βάρος, 
να διατηρήσουμε το ιδανικό για το σωματότυπό μας βάρος, και γενικά προστατεύουν την υγεία μας και για την ευζωία μας.
Και βέβαια αν τα συνδυάσουμε με ένα σύνολο υγιεινής διατροφής και 
άσκησης τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Συνδυασμοί υπάρχουν πολλοί, κάποιοι όμως είναι πιο αποτελεσματικοί, 
όπως π.χ
smoothies που περιέχουν αποκλειστικά ωμά λαχανικά και
smoothies που περιέχουν αποκλειστικά φρέσκα φρούτα.
Αυτό, διότι τα smoothies φρέσκων φρούτων και λαχανικών διατηρούν
αναλλοίωτα τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχουν,
με αποτέλεσμα να μας προμηθεύουν όλα αυτά τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας φυτοθρεπτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιδρούν θετικά στο μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού μας.
Ας δούμε κάποιες υγιεινότατες συνταγές για γρήγορη απώλεια βάρους, για διατήρηση της υγείας μας και της ευζωία μας..

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τα απαραίτητα για την περιποίησης της ομορφιάς μας.

Η περιποίηση της ομορφιά μας είναι πάντα μια ευχάριστη ενασχόληση και όταν φτιάχνω μάσκες, κρέμες ή λάδια για το πρόσωπό μου μου αρέσει να τα μοιράζομαι μαζί σας.
Σε αυτό μου το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας μάσκες, κρέμες και λάδια που κατά καιρούς έχω ετοιμάσει για το πρόσωπό μου.
Απολεπιστική κρέμα για το πρόσωπό μας.
Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μου
1) δυό κουταλιές της σούπας μέλι
2) δυό κουταλιές τις σούπας αμύγδαλο κοπανισμένο πολύ-πολύ καλά
3) δύο με τρεις σταγόνες χυμό γκρέιπ φρουτ
4) δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και
5) μία σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνι
-αν το μέλι μου είναι πολύ παχύρρευστο και δεν αναμιγνύεται εύκολα προσθέτω πολύ λίγο ελαιόλαδο-
Στη συνέχεια απλώνω ένα πλούσιο στρώμα κρέμας στο πρόσωπό μου, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό και υγρό
Συνεχίζω κάνοντας μασάζ με κυκλικές απαλές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο αφήνοντας...

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αιθέρια έλαια για υγιή μεταξένια,όμορφα και λαμπερά μαλλιά

Αιθέρια έλαια για μεταξένια και λαμπερά μαλλιά 

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό πως συνδέονται με την αρωματοθεραπεία,το μασάζ και
τα μπάνια.
Τα αιθέρια έλαια έχουν την δύναμη -όταν τα χρησιμοποιούμε με τεχνικές γνωστές εδώ και αιώνες- όχι μόνο να βελτιώνουν τη διάθεση μας και
την ευημερία μας αλλά και να μας προστατεύουν από ανισορροπίες και φλεγμονές του δέρματός μας συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής μας!
Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια που εφαρμόζουμε εξωτερικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μόνα τους αλλά αναμεμιγμένα με κάποιο λάδι βάσης και ειδικά πριν τα εφαρμόσουμε στα μαλλιά μας!
Τέτοια λάδια είναι:
– το ελαιόλαδο – ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών,ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα απαλλάσσοντάς το από την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.
– το αμυγδαλέλαιο -καταπραΰνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.
– το λάδι jojoba -ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών,ενυδατώνει το....

    Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

    Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
    Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
    Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
    των καρδιακών παθήσεων,
    του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
    Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
    Έτσι
    έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
    Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

    Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

    Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
    Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
    για αυτό ας
    δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
    Θα χρειαστούμε:
    Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
    Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
    Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
    Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
    Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
    Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό
    read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/