Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αιθέρια έλαια σε άψογους συνδυασμούς για τις ρυτίδες μας

Οι ρυτίδες είναι μία φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Είναι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο και το λαιμό.
Οι ρυτίδες προκύπτουν
α) από τη σταδιακή μείωση των επιπέδων του κολλαγόνου του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό -με την πάροδο του χρόνου- να χάνει την ελαστικότητά του
β) από την κακή διατροφή
γ) από το άγχος και
δ) από την ξαφνική απώλεια βάρους.
Βέβαια πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για την πρόληψη -το βασικότερο-των ρυτίδων καθώς και τη σταδιακή μείωσή τους
Και ας ξεκινήσουμε με ένα φυσικότατο απολεπιστικό αλλά και με ισχυρές αντρυτιδικές ιδιότητες μείγμα που θα κάνουμε μόνοι μας.
Λεμόνι και ζάχαρη – ένα άψογο απολεπιστικό μείγμα 
Ο χυμός του λεμονιού έχει έντονη απολεπιστική δράση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, το αφήνει απαλό και...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό και νόστιμο ρόφημα για την υγεία του συκωτιού μας

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό, αποτοξινωτικό και νόστιμο ρόφημα με παντζάρι
και αγριοράδικο για την ενίσχυση του συκωτιού μας  μετά από ένα βαρύ δείπνο
Ένα νυχτερινό βαρύ γεύμα με πολλά και βαριά φαγητά, αλκοολούχα ποτά και γλυκά, 
δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι μας και την υγεία μας.
Κάποιες όμως φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και την άλλη μέρα νιώθουμε κούραση, βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, άσχημη γεύση, ξινίλες, κάποιες φορές διάρροια, 
καούρες ακόμα και πονοκέφαλο και νιώθουμε να  χρειαζόμαστε άμεσα μια μικρή αποτοξίνωση.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση χρειαζόμαστε μόνο, ένα παντζάρι, 
μια χούφτα αγριοράδικα και λιναρόσπορο.
Με τα τρία αυτά υλικά μας θα κάνουμε ένα νοστιμότατο, θρεπτικότατο αλλά και αποτοξινωτικό χυμό....
read more:https://botanologia.gr/pos-kanoyme-ena-threptiko-therapeytiko-kai-nostimo-rofima-gia-tin-ygeia-toy-sykotioy-mas/

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ένα τσάι* για χαλάρωση και συναισθηματική ευεξία

τσάι*
Όταν κάνουμε τσάι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή ένα φλιτζάνι με ένα πιατάκι σαν σκέπασμα.
Αυτό εξασφαλίζει πως τα πτητικά έλαια των βοτάνων μας δεν θα χαθούν και εμείς θα απολαύσουμε ένα θεσπέσιο ρόφημα.
Οι τρόποι για να κάνουμε ένα φυτικό τσάι είναι δυο:
– το αφεψήματα και
– το έγχυμα
Εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν
σκληρά και ξυλώδη υλικά π.χ
ρίζες
φλοιούς
καρπούς τότε κάνουμε αφέψημα:
Τα βότανα για το αφέψημά μας μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα
– ρίχνουμε τα βότανά μας στο νερό λίγο πριν το βρασμό
– μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόσο ώστε το ρόφημά μας να σιγοβράζει...

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata, ένα τέλειο πιάτο από παλιά

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata – Ριγκατόνι, ή πέννες ή σπαγγέτι ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάμε.
Μιά συνταγή, της οποίας η απλότητα των υλικών της πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, όπως και το λαχταριστό αποτέλεσμα!
Pasta all’arrabbiata και θα μπορούμε να την πούμε στη δική μας γλώσσα τα “θυμωμένα ζυμαρικά”, έτσι κόκκινα και καυτερά που είναι και που κόκκινο σαν θυμωμένο γίνεται το πρόσωπο μας με την πρώτη πιρουνιά πριν παραδοθεί στην απαράμιλλη και θεϊκή τους γεύση!
Η πάστα ντομάτας και οι καυτερές πιπεριές που έχουν μαγειρευτεί “γοητευτικά” μέσα στο “μαγικά” σοταρισμένο σκόρδο “αγκαλιάζουν” τα ζυμαρικά μας και αποθεώνονται όταν προστίθεται ,σαν τελευταία πινελιά, το λαχταριστό κεφαλοτύρι.
Η πιπεριά μας μπορεί να είναι σε σκόνη αλλά η γεύση με αποξηραμένη ή φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά είναι σκέτη απόλαυση!*
Και επειδή η καυτερές πιπεριές είναι πολύ ισχυρές, η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και την εξοικείωσή μας με αυτές...

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συλλογή βοτάνων,μια υπέροχη ασχολία

 
Όταν συλλέγουμε βότανα για φαρμακευτική ή μαγειρική χρήση πρέπει πάντα να ακολουθούμε κάποιους κανόνες όπως: 
1) Βεβαιωνόμαστε απόλυτα ότι έχουμε εντοπίσει το σωστό φυτό! 
Αν δεν είμαστε  σίγουροι συμβουλευόμαστε ένα βιβλίο αναζήτησης  φυτών και βοτάνων με ευκρινείς φωτογραφίες και πληροφορίες ή δεν το συλλέγουμε.
2) Δεν συλλέγουμε βότανα και φυτά που προέρχονται από περιοχές που έχουν ή είναι πιθανό να έχουν - ψεκαστεί με φυτοφάρμακα,εντομοκτόνα
ή λιπασμένες περιοχές....

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Συντονισμένοι στη μουσική των σφαιρών, “συνεπαρμένοι” από τη μυστική ζωή των φυτών

Σε τούτον τον πλανήτη εκτός από την Αφροδίτη τίποτε δεν υπάρχει πιο ωραίο από ένα λουλούδι και πιο απαραίτητο από ένα φυτό.
Το πράσινο χορτάρι που σκεπάζει τη μητέρα γη είναι η αληθινή μήτρα της ανθρώπινης ζωής.
Εκατομμύρια κινούμενα χείλια, στην κάτω επιφάνεια το κάθε φύλλου, καταβροχθίζουν διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνουν οξυγόνο.
Εικοσιπέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιφάνειας φύλλων, ασχολούνται καθημερινά με την θαυματουργή αυτή φωτοσύνθεση, παράγοντας οξυγόνο και τροφή για ανθρώπους και ζώα.
Από τα 375 δισεκατομμύρια τόνους τροφής που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα φυτά, που την παράγουν από τον αέρα και το χώμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.
Το υπόλοιπο είναι ζωικά προϊόντα, που και αυτά πάλι παράγονται με τη σειρά τους από τα φυτά...