Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer


21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer και πως η διατροφή “του εγκεφάλου” μπορεί να αποτρέψει τη νόσο
Η διατροφή του νου μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Είναι το Alzheimer ένας  καλός λόγος να τρώμε υγιεινά; Ναι μας λένε οι επιστήμονες,ας δούμε γιατί:
Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ,διότι
έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
– τα πράσινα λαχανικά,
– τα μούρα και
– τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης.
Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί...

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σπανάκι – Η συχνή κατανάλωσή του βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Γιατί το σπανάκι μας κάνει δυνατούς;
Γιατί τα νιτρικά άλατα που περιέχει το σπανάκι και πολλά άλλα πράσινα λαχανικά έχουν μια ισχυρή επίδραση στη μυϊκή δύναμη επιβεβαιώνει μία σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως όλα τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα βότανα και τα λαχανικά έχουν θρεπτική αξία.
Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας – Physiology and Pharmacology – του έγκριτου Karolinska Institutet της Στοκχόλμης με επικεφαλής τους:
Andrés Hernández
Eddie Weitzberg και
Tomas A. Schiffer διαπίστωσαν , πριν κάποια χρόνια , ότι η κατανάλωση 300 gr σπανακιού καθημερινά ή δύο έως τρία παντζάρια βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Κάτι σαν τον Ποπάυ δηλαδή , το διάσημο ήρωα των καρτούν που φαίνεται πως σωστά έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του.
Τον Ποπάυ όπως είναι γνωστό εφηύρε η Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 όταν διοργάνωνε τη διαφημιστική της καμπάνια.
Ο Ποπάυ πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Ένωσης για την προώθηση του λαχανικού αυτού και από τότε ο ναυτικός Ποπάυ....
read more:https://botanologia.gr/spanaki-i-sychni-katanalosi-toy-voithaei-stin-ayxisi-tis-myikis-mazas/

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης

Oι ερευνητές λένε πως το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του έχει πάνω απο 600 οφέλη για την υγεία μας και για αυτό είναι ένας ισχυρός μαχητής και σύμμαχος του οργανισμού μας στην προσπάθειά του να διατηρείται υγιής.
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα  - το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει την κουρκουμίνη σωστά και μόνο μιά πολύ μικρή ποσότητα καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος,
για αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο
και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:
"το ισχυρό συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη, η οποία, παρά την ισχύ της,
δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς βοήθεια,
την οποία μας την παρέχει ένα τηγάνι για να ζεστάνουμε  λίγο λάδι" 
και συνεχίζουν "η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού,είναι αρκετό,και δεν χρειάζεται να το  χρησιμοποιούμε με φειδώ - ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε αφειδώς"
read more:https://botanologia.gr/pos-chrisimopoioyme-to-koyrkoymi-gia-na-ayxisoyme-tin-viodiathesimotita-tis-koyrkoyminis/

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η υγιεινή διατροφή και η θρέψη μπορούν να σώσουν τις ζωές μας

Υγιεινή διατροφή και θρέψη – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά στοιχεία της διατροφής και της θρέψης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και 2,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Και βέβαια δεν αναφέρονται καν στα επεξεργασμένα παντός τύπου φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι φορτωμένα με νάτριο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει ζημιά στις αρτηρίες και καλυμμένα με ζαχαρούχα σιρόπια, την καταστροφική προστιθέμενη φρουκτόζη,τα οποία προκαλούν σάκχαρο στο αίμα επηρεάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.
Αναφέρονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, διότι τα φρέσκα προϊόντα είναι γεμάτα με τις φυσικές τους βιταμίνες,
τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους, τα οποία είναι οι φυσικοί θεραπευτές του οργανισμού μας.
Η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι από τους 10 πρώτους επιλεγμένους παράγοντες κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα...
read more:https://botanologia.gr/i-ygieini-diatrofi-kai-i-threpsi-mporoyn-na-sosoyn-tis-zoes-mas/

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής τους για αρκετούς μήνες. Τα ένζυμα στα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.
Παρόλο που η κατάψυξη κρατά τους χυμούς ασφαλείς για αόριστο χρόνο, η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται μετά από λίγους μήνες. Οι βιταμίνες υποβαθμίζονται κατά την αποθήκευση, και όσο περισσότερο χρόνο μένουν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Οι κατεψυγμένοι χυμοί θα χάσουν το 20 έως 50% της βιταμίνης C, μετά από έναν χρόνο. Για την μεγαλύτερη ποιότητα, συσκευάστε τους χυμούς σε αεροστεγείς χοντρές πλαστικές σακούλες ή σε κουτιά καταψύκτη και καταναλώστε τους μέσα σε τρεις μήνες.
Μέθοδοι επεξεργασίας
Το είδος των προϊόντων και ο τόπος που γίνεται η επεξεργασία παίζουν αποφασιστικό ρόλο για τον χρόνο που θα διατηρηθούν οι βιταμίνες όταν θα καταψυχθούν. Χυμοί φτιαγμένοι από “φρέσκα” φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης από εκείνους που γίνονται με κατεψυγμένα.
Τα φρούτα και λαχανικά που θα αγοράσετε μπορεί να έχουν συλλεχθεί δύο εβδομάδες πριν. Χάνουν την θρεπτικής αξίας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης από όσο το 10 έως 50%, ενώ τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά τα επεξεργάζεστε σύντομα μετά τη συγκομιδή, διατηρούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Όσο περισσότερες βιταμίνες περιέχει ο χυμός όταν τον καταψύχουμε, τόσο περισσότερες θα έχει και όταν τον καταναλώσουμε.
Ο καλύτερος τρόπος
Για να είναι θρεπτικότεροι οι κατεψυγμένοι χυμοί σας, ξεκινήστε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν συλλεχθεί πριν μια ή δύο ημέρες. Αγοράστε προϊόντα κατευθείαν από παραγωγούς αφού τους ρωτήσετε πότε τα συνέλεξαν, για να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Καταψύξτε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως όταν φτάσετε στο σπίτι, και τον χυμό τους το συντομότερο δυνατόν, αφού τα συσκευάσετε κατάλληλα, στους -17 βαθμούς.
Συμβουλή
Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την απώλεια βιταμινών στον παγωμένο χυμό. Εάν αποθηκεύσετε φρέσκο χυμό στο ψυγείο, βιταμίνες πάλι θα υποστούν μείωση. Η κατάψυξη σας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε χυμό που σε άλλη περίπτωση θα πετούσατε. Πέρα από αυτό, το πάγωμα των χυμών είναι βολικό, επειδή μπορεί να αποψυχθεί και να καταναλωθεί σε περιόδους που δεν έχετε τον χρόνο να φτιάξετε φρέσκο.
Η διατροφικής αξία και η ποιότητα των κατεψυγμένων χυμών--ειδικά όταν έχουν συσκευαστεί σωστά και τους καταναλώσετε αμέσως--είναι αρκετά υψηλή, για να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αξίζει τον κόπο!
~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:ftiaxno.gr