Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πως να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Ας δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο.
Οι ζέστες μας έχουν έρθει εδώ και πολύ καιρό και μαζί τους έχουν φέρει και πολύ υγρασία,κάτι όχι και τόσο σύνηθες για τη χώρα μας.
Και πόσο ανάγκη έχουμε τη βραδινή χαλάρωση στην βεράντα!
Όμως τι γίνεται με τους απρόσκλητους επισκέπτες μας τα κουνουπάκια;
Δεν είναι δυνατόν εκεί που κάθεσαι ήρεμα -ήρεμα κάθε φορά να σε ενοχλεί και από ένα κουνουπάκι.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτα – πρώτα δημιουργούμε στην βεράντα μας έναν μίνι ευωδιαστό και εντομοαπωθητικό κήπο.
Φυτεύομαι σε γλαστρούλες-
βασιλικό
θυμάρι
γεράνι
αρμπαρόριζα
Όλα αυτά αν τα αγοράσουμε από φυτώρια είναι.....

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Μελανιά – Πως να την εξαφανίσουμε το γρηγορότερο

Μελανιά ή μώλωπας
Τις περισσότερες φορές μια μελανιά εμφανίζεται όταν χτυπήσουμε πάνω σε κάτι σκληρό, όπως όταν χτυπήσουμε πάνω σε κάποιο έπιπλο, κάτι πολύ συνηθισμένο μέσα στο σπίτι.
Συνήθως μαύρες ή μωβ, ενώ γίνονται πράσινες ή κίτρινες όσο ξεθωριάζουν και υπάρχει περίπτωση να κάνουν έως και δύο εβδομάδες να φύγουν εντελώς. 
Και όμως μπορούμε να τις “σβήσουμε”αρκετά γρήγορα.
Πως;
Με μαϊντανό!
Στο ψυγείο μας σχεδόν πάντα έχουμε φρέσκο μαϊντανό – όσο πιο φρέσκος τόσο πιο άμεσα τα αποτελέσματά του.
Παίρνουμε λοιπόν μια χούφτα από τα φύλλα του και αφού τα πολτοποιήσουμε και τα κάνουμε μιά πηχτή πάστα τα βάζουμε επίθεμα πάνω στην μελανιά.
Αν το σημείο είναι δύσκολο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γάζα για να σταθεροποιήσουμε στο σημείο τον πολτό...

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου «Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου» είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.
Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου «Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες» 
ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester
Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,
για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα......

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα

Ελαιόλαδο και πεπτικό μας σύστημα
Έχουμε σκεφτεί άραγε κάποια στιγμή, ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής που διαθέτουμε, του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό;
Ότι το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα νεύρων που ελέγχουν τόσο την λειτουργία αυτού του ίδιου, όσο και και ολόκληρου του οργανισμού μας με την συνεργασία ενός μεγάλου φάσματος ορμονών;
Ότι το πολυδαίδαλο εντερικό νευρικό μας δίκτυο που έχει στην δικαιοδοσία του να ελέγχει και να ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος έχει ονομαστεί από τον Michael Gershon “The Second Brain “ – δεύτερος εγκέφαλος;
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του για να του δοθεί αυτό το όνομα από τον πρόεδρο του τμήματος Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center;
Και μεταξύ άλλων ο Michael Gershon, εμπειρογνώμονας του αναδυόμενου τομέα της neurogastroenterology , μας επισημαίνει πως το δίκτυο αυτό στο εσωτερικό της κοιλιακής μας χώρας υπερβαίνει κατά πολύ της απλής διαδικασίας της πέψης!
Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με τις δικές του αισθήσεις και αντανακλαστικά και μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του εντέρου ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο...

Δεντρολίβανο για πονοκεφάλους και ημικρανίες

Το δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis L, έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία πολλών νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως είναι το  Alzheimer,
για τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η προσοχή
για τους πονοκεφάλους,
για την επιληψία και για πολλές άλλες παθήσεις.
“Βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διεγερτικό και ήπιο αναλγητικό και θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή”- αναφέρει μία από τις μελέτες που έχουν γίνει για αυτό το θαυμάσιο βότανο-το δεντρολίβανο.*
Καθώς το δενδρολίβανο,είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα και έχουν βρεθεί και πιστοποιηθεί πολλές από τις ιδιότητες και χρήσεις του.
Μεταξύ άλλων έχει παρατηρηθεί πως το δεντρολίβανο μειώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο,βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη και το βασικότερο – είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες!