Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Michael Pollan βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των φυτών

..................
και η μέλισσα ,το δίχως άλλο,πίστευε πως είχε αποφασίσει αυτόβουλα 
ότι:
"θα πάω σε αυτό το δέντρο σε
αυτό το λουλούδι θα πάρω το νέκταρ και θα φύγω"
η ίδια η δομή της γλώσσας μας αφήνει να εννοηθεί ότι τόσο 
η μέλισσα όσο και εγώ είμαστε κυρίαρχοι στη φύση όμως 
εκείνη την ημέρα σκέφτηκα:
"και αν η φράση αυτή δεν είναι παρά μια μεταφορά που μας κολακεύει;"
διότι η μέλισσα νομίζει ότι εκείνη κάνει κουμάντο όμως 
εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι ξέρουμε ότι 
η πραγματικότητα μεταξύ μέλισσας και λουλουδιού είναι ότι 
το λουλούδι χειρίζεται τη μέλισσα για τους σκοπούς του......
....................................
η συνέχεια
στο παρακάτω βίντεο όπου
ο συγγραφέας Michael Pollan μας καλεί να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των φυτών
.........................

Camellia thea και ροφήματα βοτάνων για μια ζωή γεμάτη υγεία.

To ρόφημα από την Camellia sinensis  έχει χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό εδώ και αιώνες
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα από ότι για τα άλλα τσάγια.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά με τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2-κατά 16%, 
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε...

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες

 
Πως οι  “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
Ας θυμηθούμε το άρθρο μου  Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα -Αντιμετώπιση με βότανα και λάδια βοτάνων  για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές ομορφιάς με υλικά που έχουμε στην κουζίνας μας

Για το πίλινγκ – peeling – προσώπου έχω ξαναμιλήσει στο άρθρο μου:Μεταξένιο δέρμα και όμορφη επιδερμίδα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα
Στην σημερινό μου άρθρο θα δούμε και άλλες επιλογές ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με τα υλικά που κάθε φορά έχουμε στην κουζίνα και το χρόνο που έχουμε στη διαθεσή μας.
1) peeling με βάση το μέλι
θα χρειαστούμε:
μία (1) κουταλιά της σούπας μέλι
δυό (2) κουταλιές της σούπας ψίχα αμυγδάλου
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο
μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
και:
– σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μας τα υλικά
– απλώνουμε το μείγμα μας στο καθαρό πρόσωπό μας
– τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις το πρόσωπό μας εκτός από την περιοχή πολύ κοντά στα μάτια
– ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό
Με το πίλινγκ αυτό εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων έχουμε...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ένα βοτανικό φαρμακείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας

 
Το βοτανικό μας φαρμακείο
Στον πλανήτης μας ο αριθμός των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βοτανική ιατρική είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Μόνο στον δυτικό κόσμο υπολογίζονται πάνω από δύο χιλιάδες.
Ποια βότανα λοιπόν θα ήταν λογικό να έχουμε στο σπίτι μας;
Το πιο φρόνιμο και απαραίτητο είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας τα πιο αντιπροσωπευτικά από όλες τις κύριες ιδιότητες , δράσεις και χρήσεις αλλά
και ορισμένα με ειδική χρήση.
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο φαρμακείο θα πρέπει σιγά-σιγά να εξοικειωθούμε με αυτά τα βότανα και
να τα χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.
Τα βότανα που θα αποτελέσουν το βοτανικό μας φαρμακείο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είτε σαν ξηρά βότανα είτε σαν βάμματα ή λάδια και είναι τα εξής:
γλυκάνισος – Pimpinella anisum , σε αποξηραμένο βότανο
αρτεμισία ή  εστραγκόν – Artemisia dracunculus , σε αποξηραμένο βότανο
αχιλλέα – Achillea millefolium , σε αποξηραμένο βότανο
βαλεριάνα – Valeriana officinalis , σε σταγόνες ή χαπάκια
μέντα – Mentha spicata , σε αποξηραμένο βότανο...
read more:https://botanologia.gr/ena-votaniko-farmakeio-sto-ntoylapi-tis-koyzinas-mas/

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

φυτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου

Πολλές φορές ακούμε ότι τα άτομα με έλλειψη σιδήρου είναι οι χορτοφάγοι,όμως
οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου δεν είναι συχνότερη στους χορτοφάγους από αυτή του γενικού πληθυσμού αν και
οι αυστηρά-αυστηρά χορτοφάγοι μερικές φορές τείνουν να έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρουαλλά
-πάντα υπάρχει ένα αλλά- αυτό συμβαίνει και σε άτομα παμφάγα.
Αλλά ας δούμε αν αληθεύει η άποψη ότι οι χορτοφάγοι δεν παίρνουν σίδηρο από τις τροφές του φυτικού βασιλείου...
read more:https://botanologia.gr/fytika-trofima-me-ypsilotati-periektikotita-sidiroy/

    Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

    Σπανάκι-τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;

    Σπανάκι και…”γιατί ο Popeye τρώει σπανάκι;- για το σίδηρο -“δείξτε μου αποδείξεις”
    Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τον Ποπάυ, το ναύτη, το cartoon που γίνεται πολύ-πολύ δυνατός όταν τρώει σπανάκι.
    Έχουμε άραγε δίκιο να πιστεύουμε κάτι τέτοιο ή όχι;
    Ας δούμε τι συμβαίνει:
    Για περισσότερο από εκατό χρόνια ένας δημοφιλής μύθος – τα 100gr σπανάκι περιέχουν 36mg σίδηρο – κυκλοφορεί
    σε ακαδημαϊκά βιβλία,
    σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά,
    σε δημοφιλείς διαλέξεις,
    σε πανεπιστήμια και
    στο Διαδίκτυο.
    Όμως, το 1972 σε μία διάλεξη ο περίφημος διατροφολόγος Arnold E. Bender ισχυρίστηκε ότι ένα γερμανικό βιβλίο σχετικά με τη διατροφή (Noorden and Salomon 1920; 476) αναδημοσίευσε ένα προηγούμενο λάθος, μια λάθος υποδιαστολή που εσφαλμένα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1870 από το Γερμανό επιστήμονα Emil von Wolff.
    Η επιστημονική ομάδα του Emil von Wolff μετρώντας την περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο έβαλαν την υποδιαστολή στο δεκαδικό αριθμό μία θέση δεξιότερα, έτσι...