Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πως να κάνουμε το δικό μας άρωμα με αιθέρια έλαια

Το άρωμα είναι πάντα ένα σαγηνευτικό δώρο προς τον εαυτό μας, πόσο μάλλον αν το δημιουργήσουμε μόνοι μας μόνο για μας, απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες, απόλυτα προσαρμοσμένο στο προσωπικό μας γούστο και στυλ.
Η δημιουργία αρωμάτων με αιθέρια έλαια πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο κάπου εκεί  στην εποχή της Κλεοπάτρας αλλά και ακόμα πιο παλιά στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους όταν 
η χρήση τους ήταν συνδεδεμένη με την υγιεινή,
την ομορφιά και τη γοητεία.
Λίγες μόνο σταγόνες αιθέριου ελαίου είναι αρκετές για να δημιουργήσουμε το δικό μας και με τη δική μας σφραγίδα άρωμα.
Η όσφρησή μας και το ένστικτό μας θα μας οδηγήσουν στη σωστή για μας επιλογή των αιθερίων ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τολμηρές μυρωδιές αρκεί να μας δημιουργούν ανανέωση και ευεξία.
Μπορούμε να κάνουμε ένα αρωματικό σπρέι για το σώμα μας ή να δοκιμάσουμε  διαφορετικούς συνδυασμούς, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας άρωμα που θα το φοράμε στα πιο ζεστά σημεία του σώματός μας, γιατί...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

    από τη σύλληψη στη γέννα

    ο δημιουργός εικόνων alexander tsiaras- Αλέξανδρος Τσιάρας- μοιράζεται μια δυνατή ιατρική απεικόνιση που αποτυπώνει την ανάπτυξη του ανθρώπου από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα και μετά απ' αυτήν.................
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ο τρόπος που το γυναικείο σώμα καταλαβαίνει την ύπαρξη γενετικής δομής που δε 
    διαμορφώνει μόνο το σώμα της αλλά 
    έχει και την κατανόηση που της επιτρέπει να γίνει ένα ανοσολογικό
    καρδιοαγγειακό σύστημα που είναι
    ένα κινούμενο σύστημα που 
    μπορεί να ανατρέφει
    να χειρίζεται το παιδί με τέτοιο εκπληκτικό τρόπο που 
    είναι-πάλι-πέρα από την κατανόησή μας!!!
     
    thalia

    Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

    2012!!!!

    Χρόνια μας πολλά και
    του χρόνου με υγεία!!!!!!!!!


    το 2012 να μας χαρίσει περισότερη σοφία

    και εδώ ο αποχαιρετισμός μου στο 2011 και το καλωσόρισμά μου στο 2012 με έναν από τους αγαπημένους μου σατυρικούς ποιητές
    thalia

    Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

    Βότανα για να κρατήσουμε μακριά μας το κρυολόγημα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

    Κρύο – και όλοι μας είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι:
    α. στα κρυολογήματα
    β. στο συνάχι
    γ. στο βήχα
    δ. στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
    Στην πρώτη ένδειξη λοιπόν κρυάδων,
    μυϊκών πόνων,
    καταρροής,
    συναχιού,
    ρίγους,
    πονοκέφαλου,
    πυρετού ή πονόλαιμου ανατρέχουμε για βοήθεια στα βότανά μας.
    Το χειμώνα προσέχουμε να έχουμε στο ντουλάπι μας βότανα όπως:

    Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

    Βότανα και τρόποι χρήσης:πως φτιάχνουμε κρέμες με βότανα

     Κρέμες – ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επιδερμίδα μας

    Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά πολλά χρόνια τα βότανα υποβάλλονταν σε εκχυλίσεις.
    Και για να εκχυλίσουν τις θεραπευτικές ουσίες των βοτάνων οι βοτανοθεραπευτές και οι φαρμακολόγοι χρησιμοποιούσαν πολλούς και διάφορους τρόπους δίνοντάς μας μια εκπληκτική ποικιλία μορφών.
    Έτσι , δεν έχουμε μόνο  τα εγχύματα ,τα αφεψήματα και τα βάμματα αλλά και τα ελιξήρια ,
    το οξύμελι ,
    τις αλοιφές ,
    τις κρέμες και πολλά άλλα.
    Μέχρι τώρα στην ενότητα τρόποι χρήσεις έχουμε δει κάποιες από τις μορφές αυτές.
    Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε με τις «κρέμες» βοτάνων.
    Για να παρασκευάσουμε – λοιπόν – κρέμες με λάδια και βότανα πρέπει να συνδυάσουμε...


    Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

    Δυό χιλιάδες δεκαεννιά ευχές για το 2019 που σε λίγο θα μας επισκεφτεί!

    σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε 
    α) τη ρακή ή το κρασί
    β) τα μπαχάρια
    γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
    δ) μέλι ή πετιμέζι
    στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
    το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά 
    την περίοδο των Χριστουγέννων !!!
    το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς...
    στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που 
    θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!!!
    οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!!!
    είναι ζεστό κρασί,συνήθως κόκκινο,σε συνδυασμό με μπαχαρικά
    α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι....
    Διαβάστε τη συνέχεια της συνταγής στη:https://botanologia.gr/dyo-chiliades-dekaennia-eyches-gia-to-2019-poy-se-ligo-tha-mas-episkeftei/