Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.

Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας
Σε προηγούμενο αρθρο μου παρακολουθήσαμε το αμυγδαλέλαιο.
Είδαμε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και πως κατευνάζει τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στο πρόσωπό μας ,
στα χείλη μας και στα μαλλιά μας.
Στο σημερινό μου άρθρο θα παρακολουθήσουμε πως και γιατί μπορεί να βοηθήσει τα μάτια μας.
Μια από της ισχυρές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου είναι και οι ισχυρές μαλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Η υφή του είναι λεπτή και λεία , έτσι οι πόροι του δέρματος δεν κλείνουν και απορροφάται πολύ εύκολα.
Είναι ένα λάδι ελαφρύ , εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας.
Με την γήρανση και την καταπόνηση η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας χάνει την φυσική ελαστικότητά της και δημιουργούνται ρυτίδες , μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την...

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ
και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα κεράσια και οι διουρητικές ιδιότητες των μίσχων τους

Κεράσια –είναι μικρά, στρόγγυλα, βαθυκόκκινα, γλυκά, χυμώδη με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α,
βιταμίνης C, σιδήρου και μελατονίνης.
Κεράσια, ένα από τα τόσα πολύτιμα μικρά φρούτα του καλοκαιριού μας.
Και πίσω από το μικρό τους μέγεθος κρύβουν πολλές-πολλές σπουδαίες ιδιότητες και δράσεις.
Μέσα στις πολλές είναι και η μείωση της σωματικής και πνευματικής μας κόπωσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας
Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν τα κεράσια αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού μας και παράλληλα λαμβάνουν μέρος στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού μας.
Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες με περίσσια κερασιών είναι ένα πλήρες θρεπτικών συστατικών πιάτο, ειδικά για τα παιδιά μας σε περιόδους μαθητικών εξετάσεων που χρειάζονται νηφαλιότητα και ενεργητικότητα.
Και λίγο πριν να πάμε για ύπνο, μετά από μια κουραστική μέρα, οι επιστήμονες από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών- School of Biological Sciences- του Πανεπιστημίου Northumbria μας προτείνουν το χυμό κερασιών...

Η κατανάλωση σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Γιατί το σπανάκι μας κάνει δυνατούς;
Γιατί τα νιτρικά άλατα που περιέχει το σπανάκι και πολλά άλλα πράσινα λαχανικά έχουν μια ισχυρή επίδραση στη μυϊκή δύναμη επιβεβαιώνει μία σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως όλα τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα βότανα και τα λαχανικά έχουν θρεπτική αξία.
Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας – Physiology and Pharmacology – του έγκριτου Karolinska Institutet της Στοκχόλμης με επικεφαλής τους:
Andrés Hernández
Eddie Weitzberg και
Tomas A. Schiffer διαπίστωσαν , πριν κάποια χρόνια , ότι η κατανάλωση 300 gr σπανακιού καθημερινά ή δύο έως τρία παντζάρια βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Κάτι σαν τον Ποπάυ δηλαδή , το διάσημο ήρωα των καρτούν που φαίνεται πως σωστά έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του.
Τον Ποπάυ όπως είναι γνωστό εφηύρε η Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 όταν διοργάνωνε τη διαφημιστική της καμπάνια.
Ο Ποπάυ πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Ένωσης για την προώθηση του λαχανικού αυτού και από τότε ο ναυτικός Ποπάυ....
read more:https://botanologia.gr/spanaki-i-sychni-katanalosi-toy-voithaei-stin-ayxisi-tis-myikis-mazas/

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μπαχάρι ή αλλιώς πανάρτυμα

Μπαχάρι – και πρέπει να το τρίψουμε τη στιγμή που θα χρειαστεί να το γευτούμε.
Όλη του η γεύση και το μυστηριώδες άρωμά του που θυμίζει μασχοκάρυδο,
κανέλα και γαρίφαλο αναδύεται τη στιγμή που το τρίβουμε.
Οι Άγγλοι το 1621 όταν το πρωτοσυνάντησαν μαγεύτηκαν μαζί του και το ονόμασαν allspice νομίζοντας πως είναι συνδυασμός των τριών μπαχαρικών
Είναι γνωστό και ως ινδικό πιπέρι και έρχεται δεύτερο μετά το γαρίφαλο όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Και, ναι το κόβουμε τα από δέντρα!
Από τα “μπαχαρόδενδρα”...