Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

φρούτα και λαχανικά ανανεώνουν και ξανανιώνουν το δέρμα μας

photographics
Αν θέλουμε το δέρμα μας να φαίνεται λαμπερό και ανανεωμένο, φροντίζουμε να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη μας προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.
Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους.
Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδών, με πιο γνωστά την βήτα-καροτίνη και την λυκοπένη - ή λυκοπένιο - που ανήκουν στα πιο καλά μελετημένα και έχουν συσχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.
Στην παρούσα μελέτη, ο δρ Ρος Ουάιτχεντ, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικών & Βιολογικών Επιστημών του StAndrews, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν κατ’ αρχήν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην χροιά του δέρματος 35 φοιτητών τους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.
Οι 14 από τους εθελοντές ήταν άντρες.
Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τρεις και έξι εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δερματικά τεστ και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής με 63 ερωτήματα, τα 10 εκ των οποίων αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρουσίασαν ένταση της φυσικής κόκκινης και κίτρινης χροιάς του δέρματός τους.
Στην πραγματικότητα, η προσθήκη 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, ήταν αρκετές για να μοιάζει το δέρμα τους πιο ροδοκόκκινο, ενώ με 3,3 μερίδες την εβδομάδα αυξανόταν η φωτεινότητά του – με τις παρατηρούμενες αλλαγές να είναι μετρήσιμες στα δερματικά τεστ.
Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια 24 άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους.
Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Αποτέλεσμα: τα πιο ροδοκόκκινα και φωτεινά πρόσωπα, εξαιτίας των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία τεκμηριωμένα θωρακίζει την υγεία έναντι πολλών δεινών και αποδεικνύεται ότι μας κάνει και πιο ελκυστικούς, εκτίμησε ο δρ Ουάιτχεντ.
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για να πεισθεί ο κόσμος να αποφεύγει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  του ηλίου και των σολάριουμ που
συνήθως χρησιμοποιείται επειδή θεωρείται ότι το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι διότι
«το ίδιο όφελος μπορεί να αποκομίσει κάποιος τρώγοντας πιο υγιεινά» πρόσθεσε. 
πηγή πληροφόρησης:

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ψωρίαση -Θεραπεία της ψωρίασης με λάδι αβοκάντο και βιταμίνη Β12.

Σε μελέτη παρατηρήθηκε πως η ψωρίαση ανταποκρίνεται καλά σε λάδι αβοκάντο και στη βιταμίνη Β12...
Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια αρκετά ιδιότυπη.
Χρόνια,φλεγμονώδης,αυτοάνοση δερματική διαταραχή που επί του παρόντος η αιτία της είναι άγνωστη.
Αλλά βέβαια υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την υποκείμενη αιτιολογία της.
Η εμπειρίας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί χωρίς κανένα προφανή λόγο.
Σε αυτή την ανισορροπία του δέρματος κάποια κύτταρα παράγουν μία ανώμαλη απόκριση προκαλώντας έναν μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας,τα οποία στη συνέχεια παράγουν κακής ποιότητας κερατίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπιών.
Ανάμεσα στις μελέτης που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς εξέχουσα θέση κατέχει και η μελέτη που αφορά το λάδι αβοκάντο και την βιταμίνη Β12....
read more:https://botanologia.gr/psoriasi-therapeia-tis-psoriasis-me-ladi-avokanto-kai-vitamini-v12/

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

"ο χρυσός κύκλος" του Simon Sinek

Γιατί;
Πώς; 
Τι; 
Αυτή η μικρή ιδέα εξηγεί γιατί κάποιοι οργανισμοί και κάποιοι ηγέτες μπορούν να εμπνέουν και άλλοι όχι.
Επιτρέψτε μου να δώσω τους ορισμούς πολύ σύντομα.
Κάθε άνθρωπος, κάθε οργανισμός στον πλανήτη ξέρει τι κάνει 100 τοις εκατό.
Κάποιοι ξέρουν πώς το κάνουν είτε
το ονομάσετε διαφοροποιημένη πρόταση αξίας
είτε
διαδικασίες αποκλειστικότητας, είτε θέση των πωλήσεών σας.
Αλλά πολύ πολύ λίγοι άνθρωποι ή οργανισμοί ξέρουν γιατί κάνουν ό,τι κάνουν.
Και με το "Γιατί" δεν εννοώ "για να βγάλουν κέρδος."
Αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Είναι πάντα ένα αποτέλεσμα.
Με το "Γιατί" εννοώ:
ποιός είναι ο σκοπός σας;
Ποια είναι τα αίτια;
Ποια τα πιστεύω σας;
Γιατί υπάρχει ο οργανισμός σας;
Γιατί σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί;
Και γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρεται κάποιος;
Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που δρούμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε, είναι από έξω προς τα μέσα.
Είναι προφανές.
Πηγαίνουμε από τα ξεκάθαρα στα πιο θολά.
Αλλά οι εμπνευσμένοι ηγέτες και οι εμπνευσμένοι οργανισμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως αντικειμένου, σκέφτονται, δρουν και επικοινωνούν από μέσα προς τα έξω. 
ας παρακολουθήσουμε την ομιλία του στο TED
 ~~~~~~~~

thalia

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

γλυκύρριζα:τι έλεγε για αυτήν ο Διοσκουρίδης πριν δυό χιλιάδες χρόνια

Γλυκύρριζα
Ο Διοσκουρίδης – ο μεγάλος Έλληνας γιατρός του πρώτου αιώνα μ.χ , δημιούργησε ένα όνομα , το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο γένος Glycyrrhiza , το οποίο προέρχεται από ένα συνδυασμό των λέξεων γλυκός και ρίζα.
Το φυτό και η ρίζα του είναι η γλυκύρριζα
Ένα από τα κύρια συστατικά της περίφημης ρίζας είναι η γλυκυρριζίνη , επίσης γνωστή ως γλυκυρριζικό οξύ , που είναι περίπου 50 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη.
Πριν δούμε τι ισχύει σήμερα για τη γλυκύρριζα – γλυκόρριζα – ας δούμε τι έλεγε για αυτήν δυο χιλιάδες χρόνια-2000-πριν ο Διοσκουρίδης , στο τρίτο βιβλίο του από το έργο του » περί ύλης ιατρικής»
– γλυκύρριζα : άλλοι την αποκαλούν
«Ποντιακή ρίζα» 
άλλοι «γεντιανή»
άλλοι «Σκύθιο»
άλλοι «άδιψο» και
άλλοι «σύμφυτο»
Φυτρώνει σε μεγάλες ποσότητες στην Καππαδοκία και στον Πόντο.
Είναι μικρός θάμνος , ο οποίος έχει κλαδιά έως...
read more: https://botanologia.gr/glykyrriza-ti-elege-gia-aytin-o-dioskoyridis-prin-dyo-chiliades-chronia/

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

intermezzo - κολιμπρί

άραγε μπορεί ένα πουλί να πετάξει προς τα πίσω; 

http://pressroom.pbs.org/Programs/n/NATURE/2705-Hummingbirds--Magic-in-the-Air.aspx
κολιμπρί
είναι το μοναδικό πουλί που μπορεί να πετάξει προς τα πίσω
όλα τα άλλα πουλιά μπορούν να κινούν τα φτερά τους σε δύο κατευθύνσεις
προς τα πάνω και προς τα κάτω
το μικράκι όμως αυτό πουλί
το κολιμπρί έχει την ικανότητα  περιστρέφει τα φτερά του με τέτοιο τρόπο ώστε
να του επιτρέπει
να αιωρείται ακίνητο
να πετάει προς τα εμπρός
προς τα πίσω
προς τα πάνω
προς τα κάτω και
προς τα πλάγια
είναι δηλαδή ένα πουλί που κινείται σαν ελικόπτερο!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
και
ας ακούσουμε το θαυμάσιο   John Williams να παίζει στην κιθάρα του με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει το  "El Colibri" του μεγάλου Αργεντίνου συνθέτη και κιθαρίστα  Julio Sagreras 
και το απολαμβάνουμε σε δυνατό ήχο...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
και
ας δούμε το σπάνιο πουλί στα δυό επόμενα βίντεο στο  YouTube

~~~~~~~~~~~~~~~

thalia

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πως το κακάο επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

                                  
Το κακάο , οι φλαβονόλες του και οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας ή πως μια κούπα κακάο την ημέρα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας
Από σειρά μελετών γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά , 
τα φρούτα και τα βότανα έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας.
Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι και οι φλαβανόλες.
οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά ,
φρούτα ,
βότανα και
σπόρους.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν εστιαστεί στις φλαβονόλες των διάφορων πηγών μεταξύ των οποίων και οι φλαβονόλες που βρίσκονται σε αφθονία στο κακάο.
- ο θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του κακάο είναι μεγάλος και έχει επισημανθεί ότι
«η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων , τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου»
Στη Νέα Υόρκη , η επιστημονική έρευνα και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite συγκρίνοντας τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία
επισήμανε ότι...
read more:https://botanologia.gr/pos-to-kakao-epivradynei-ti-giransi-toy-egkefaloy-mas/