Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η σωστή αντικαρκινική διατροφή σύμφωνα με τον διακεκριμένο ογκολόγο David Khayat

"Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39"Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή"-σελίδα 39"με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου"-σελίδα 29-30
Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
"Τίποτα" μας λέει "δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε".
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του "Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή",το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ' όψιν:....

read more:
https://botanologia.gr/i-sosti-antikarkiniki-diatrofi-symfona-me-ton-diakekrimeno-ogkologo-david-khayat/

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

πως ένα μανταρίνι γίνεται ένα ρεσό κεράκι...

...και αρωματίζει το χώρο...
το κεράκι θα καίει για περίπου 20 λεπτά και θα σβήσει όταν το ελαιόλαδο έχει τελείως καεί...
αλλά εμείς πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όταν ανάβουμε κεριά διότι δεν παίζουμε με την φωτιά!
τοποθετούμε το κερί σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και πάνω σε κάτι άκαυστο - όπως ένα πιάτο - και πάντα σβήνουμε τα κεριά όταν φεύγουμε από το δωμάτιο....

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Κρυολόγημα και γρίπη και πως να το αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη διατροφή.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας , κατά την περίοδο του χειμώνα , να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα , τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημά , ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης ,ενός κρυολογήματος αλλά και της γρίπης;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα αμυλούχα τρόφιμα , τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών , όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη D – Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο θετικός της ρόλος  στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε σχετικές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων....
read more:https://botanologia.gr/idaniki-diatrofi-gia-na-apofygoyme-gripi-kryologima-kai-epochikes-ioseis/

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Angelica archangelica – Ένα από τα πολυτιμότερα βότανα.

Angelica archangelica L
Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε μια πρώτη γνωριμία με την archangelica , στο σημερινό θα παραμείνουμε περισσότερο στο θεϊκό βοτάνι και-
– Και την ανακάλυψε και την περιέγραψε τον 14ο αιώνα ο σπουδαίος ιατρικός συγγραφέας και βοτανολόγος Mattheus sylvaticus
Και για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο άνθρωπος δυό-τρία στοιχεία για αυτόν.
– ήταν μαθητής και δάσκαλος στη βοτανική και  ιατρική στην Σχολή του Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας.
– συνέγραψε το περίφημο έργο “Pandectarum Medicinae” – το οποίο μπορούμε να μεταφράσουμε ως η “εγκυκλοπαίδια των φαρμάκων” όπου τα περισσότερα θεραπευτικά στοιχεία των ιαμάτων-φαρμάκων που περιγράφονται είναι φυτικής προέλευσης!
Η παρουσίαση των ιαμάτων είναι με αλφαβητική σειρά.
Το μεγαλύτερο μέρος του καταρτίζεται από προηγούμενα βιβλία ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων των
Διοσκουρίδη,
Αβικέννα,
Σεραπίωνα του νεώτερου,
και Σίμωνα της Γένοβας.
– Και το επίθετο archangelica της το έδωσε ο άλλος σπουδαίος Σουηδός βοτανολόγος ο Carl von Linné
– Και ο Nicholas Culpeper ό άλλος μεγάλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα έγραψε για αυτήν μεταξύ άλλων “…μερικοί ονομάζουν αυτό το βότανο Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα – και κάποιοι άλλοι Angelica – Αγγελική – λόγω των αγγελικών της αρετών…”
read more:https://botanologia.gr/angelica-archangelica-ena-apo-ta-polytimotera-votana/

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Θάντι Νιούτον: Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζοντας τον εαυτό μου

Η ηθοποιός Thandie Newton - Θάντι Νιούτον - λέει την ιστορία προς την ανακάληψη της "διαφορετικότητάς" της — πρώτα ως παιδί μεγαλώνοντας μέσα σε δύο διαφορετικές κουλτούρες, και μετά ως ηθοποιός παίζοντας με πολλούς διαφορετικούς εαυτούς.
Μια ζεστή και σοφή ομιλία, καινούρια από τη σκηνή του TEDGlobal 2011.
οπότε ορίστε μιά σημείωση προς εαυτό:
οι ρωγμές άρχισαν να φαίνονται
στον κατασκευασμένο κόσμο μας
και οι ωκεανοί θα συνεχίσουν
να ξεχύνονται από τις χαραγματιές
και πετρέλαιο και αίμα
ποτάμια από αυτά

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

τα μεγάλα καλοκαιριάτικα φαγοπότια γίνονταν πάντα κάτω από τη κληματαριά...μιά ουράνια περιγραφή από τον Ντανιέλ Τσαβαρία

Πόση πολύ δουλειά χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία!
Τότε η γιαγιά μου και μόνο αυτή, με την ιδιότητα της πρωθιέρειας της πανάρχαιας τελετής, χωρίς τη βοήθεια κανενός άλλου, έπαιρνε κάμποσα ματσάκια βασιλικό, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, άνηθο, κι έτριβε με αυτά το αχνιστό ξύλο του τραπεζιού.
Σ' αυτά τα γεύματα δεν χρησιμοποιούσαμε πιάτα.
Πάνω στο ξύλο του τραπεζιού, χωρίς τραπεζομάντιλο, έριχναν τα πράσινα ταγιαρίνια.
Τα σερβίριζαν στραγγισμένα καλά, στεγνά, με μια τρύπα στο κέντρο για να ρίξουμε μέσα τη σάλτσα, που ήταν πολύ πηχτή, κόκκινη, μαζί με το άσπρο τυρί.
Αλλά όμως, το άρωμα που έβγαζε εκείνο το τραπέζι σε συνέπαιρνε.
Προτού καλά-καλά τυλίξεις την πρώτη πιρουνιά, σου ερχόταν να μπήξεις τα δόντια στο ξύλο! 
φωτό:efsyn.gr

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

το μαγείρεμα όπως δεν το έχετε ξαναδεί - νεωτερισμοί στην κουζίνα από τον Nathan Myhrvold

συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής ο Nathan Myhrvold μας εξηγεί και μοιράζεται μαζί μας την ομορφιά της φωτογραφικής απεικόνισης του φαγητού τη στιγμή που μαγειρεύεται!!!