Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή

Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του, όταν όμως το ζεματίζουμε έστω και για 3 λεπτά
και 
όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών 
όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , 
ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:– στις σαλάτες μας– σε όλα μας τα σάντουιτς– στις σούπες μας και– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με...
read more:https://botanologia.gr/selino-diatrofikes-symvoyles-kai-mia-yperochi-syntagi/

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και τριαντάφυλλου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές η περίοδος μετά τον τοκετό για κάποιες γυναίκες είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αγχωτικών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πράγματι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες μπορούν να παρουσιάσουν επιλόχεια θλίψη, κόπωση, άγχος, διαταραγμένο ύπνο και αλλαγή της διάθεσης,ακόμα και
επιλόχεια κατάθλιψη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πανικό και ψυχαναγκαστικά φαινόμενα.
Εμφανίζεται σε περίπου στο 10% και μερικές φορές στο 20% των μητέρων,αυτός είναι και ο λόγος για πολλές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι νέες μαμάδες που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.
Ο σκοπός μιάς από αυτές τις μελέτες ήταν να καθοριστεί εάν η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους,της επιλόχειας θλίψης και της επιλόχειας κατάθλιψης σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό.
read more:https://botanologia.gr/aitherio-elaio-levantas-kai-triantafylloy-gia-tin-epilocheia-katathlipsi/

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του
1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

η τηλεόραση και η σύγκριση

Η τηλεόραση και η διαφήμιση "εκμεταλλεύονται" κατά κόρον ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης
Αυτό το βασικό γνώρισμα είναι η νοσηρή ανάγκη που έχουμε να συγκρινόμαστε ο ένας με τον άλλο.
Αυτή η τάση σύγκρισης με οτιδήποτε μας οδηγεί στο να συγκρίνουμε και τη ζωή μας με τη ζωή ανθρώπων που φυσιολογικά δεν μπορούμε να μιμηθούμε, όπως είναι οι ήρωες της τηλεόρασης, οι διάσημοι ή ακόμη πολλές φορές και άλλοι πιο προσιτοί άνθρωποι της καθημερινότητας που έχουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κατακτήσουμε ή να αποκτήσουμε όλοι εμείς. Πρόκειται για μια σύγκριση χωρίς ελπίδα, η οποία όμως ελπίδα  αναπτερώνεται από την τηλεόραση με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η συνεχής σύγκριση με οτιδήποτε που προσφέρεται με το «ψεύτικο» μοντέλο της τηλεόρασης οδηγεί το σύγχρονο άνθρωπο σε κοινωνικό αποκλεισμό  και μαρασμό.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους μετά από προσθήκη μελιού, γάλακτος και λεμονιού
Τα αφεψήματα των:
μελισσόχορτου,
δεντρολίβανου,
χαμομηλιού και
φασκόμηλου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως αντιοξειδωτικά βότανα.
Αντιοξειδωτικό είναι ένα βότανο, το οποίο έχει την ιδιότητα να παρεμποδίζει τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στα κύτταρα μας  και συνδέονται με την πρόωρη γήρανση...

Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση


Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
Και ξεκινάμε:
1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
2. Τρώμε αυγά για πρωινό...