Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Περί Καρδάμου-Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον

Και διαβάζουμε στο Διοσκουρίδη:
“περί Καρδάμου – 
Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον ,
παντός δε το σπέρμα θερμαντικόν ,
δριμύ ,
κακοστόμαχον ,
κοιλία ταράσσον και έλμινθας εκτινάσσον ,
σπλήνα μειούν ,
έμβρυα φθείρον ,
έμμηνα κινούν ,
συνουσίαν παρορμών ,
αποσμήχει λέπρας , λειχήνας.
Συν μέλιτι δε σπλήνα ταπεινοί καταπλασσόμενον και κηρία αποκαθαίρει και τα εκ θώρακος ανάγει εγκαθεψόμενον ροφήμασιν.
Ερπετών τε εστιν αντιφάρμακον πινόμενον.
Θυμιαθέν δε ερπετά διώκει.
Τρίχας τε ρεούσας επέχει και άνθρακας περιρρήττει πυοποιούν...

Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση

Μέλι και βρεφική αλλαντίαση – Πολλές φορές ίσως να έχουμε ακούσει ότι
το μέλι δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του ενός έτους και να έχουμε αναρωτηθεί – γιατί;
Γιατί ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ η χορήγηση μελιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών;
Διότι, στα βρέφη ηλικίας μέχρι και 12 μηνών δεν έχει ολοκληρωθεί το γαστρεντερικό μικροβιώμά τους που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων και
είναι ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, 
καθώς ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον οργανισμό τους...

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

η μεσογειακή διατροφή ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

Δύο σημαντικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας καταδεικνύουν τη σημαντική σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με την άνοια καθώς και τη γεροντική ευπάθεια.

Τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τις γνωστικές λειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα μελέτησαν εκτενώς οι επιστήμονες: Αραμπατζή Ξ.  και Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Αναστασίου Κ.Α. και Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Στις αναλύσεις που έγιναν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1903 συμμετέχοντες της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet).

Η διάγνωση της άνοιας έγινε με πλήρη κλινική και νευροφυσιολογική αξιολόγηση, ενώ ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής προσδιορίστηκε με το MadDietScore (εύρος 0-55), μια βαθμολογία που βασίζεται στη συχνότητα κατανάλωσης όλων των βασικών ομάδων τροφίμων, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία να υποδηλώνει την υψηλότερη υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής.

Η διαιτητική πρόσληψη προσδιορίστηκε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, του οποίου η αξιοπιστία έχει ελεγχθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επιπρόσθετα έγινε και προσαρμογή ενεργειακής πρόσληψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμμετέχοντες με άνοια είχαν μικρότερη βαθμολογία σε σχέση με τους μη ανοϊκούς.
Κάθε μονάδα αύξησης της βαθμολογίας μείωνε συγχρόνως τις πιθανότητες παρουσίας άνοιας κατά 9%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ακόμα πιο σημαντικά μετά την προσαρμογή των συμμετεχόντων στην ενεργειακή πρόσληψη.
Οι συμμετέχοντες στο MedDiestScore είχαν 53% λιγότερες πιθανότητας εμφάνισης άνοιας όταν ακολουθούσαν το πλήρες μοντέλο διατροφής, ενώ είχαν καλύτερες επιδόσεις στις νευροψυχολογικές δοκιμασίες, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στην οπτικοχωρική αντίληψη και στη συνολική βαθμολογία λειτουργικότητας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σαφώς ότι όσο υψηλότερη είναι η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα στη χώρα μας.

Τα ευρήματα αυτά, όπως είπαν, επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη του διαιτητικού προτύπου ως προς της γνωστική υγεία.

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε μία ακόμα μελέτη η HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), η οποία στόχευσε στη συσχέτιση ανάμεσα στη γεροντική ευπάθεια και στη Μεσογειακή Δίαιτα.

Η ευπάθεια είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ενός οργανισμού να ανταποκριθεί στο στρες και να διατηρήσει την ομοιόστασή του.
Αν και αφορά ένα πολύ σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων, εντούτοις δεν έχει ακόμα βρεθεί ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που την προκαλούν.

Οι επιστήμονες Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. και Ντανάση Ε. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τόνισαν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται στενά με το σύνδρομο αυτό είναι η διαιτητική πρόσληψη.

Η μελέτη HELIAD διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου της ευπάθειας και της υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας.
~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύτηκε  13 Ιουνίου 2017 στην:
naftemporiki.gr
~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

     Μπρόκολο για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου
Έχει αποδειχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις ή πέντε μερίδες, ειδικά της ομάδας των σταυροειδών λαχανικών την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων και μη ασθενειών.
Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας και υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υψηλές δίαιτες σε αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι περισσότερες από τις αποδείξεις ότι το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή μας κρατούν υγιείς προέρχονται από μεγάλες μελέτες για τη διατροφή των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες από αυτά τα λαχανικά κάθε εβδομάδα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οι ερευνητές με διαφοροποιημένες φυσικές μεθόδους και διασταυρώσεις δημιουργούν νέες ποικιλίες λαχανικών με υψηλότερες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων σε αυτά φυτοθρεπτικών συστατικών...

O φαύλος κύκλος της μοναξιάς βλάπτει την υγεία

"Κουτί απομόνωσης"
ονομάζεται η εικονιζόμενη εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί πριν από δύο χρόνια
στον σταθμό Πάντιγκτον του Λονδίνου.
"Αντίο αγάπη, αντίο ευτυχία, καλωσόρισες μοναξιά, νομίζω ότι θα κλάψω, νομίζω ότι θα πεθάνω", τραγουδάει ο Ρόι Σάιντερ στην εμβληματική ταινία
"Η παράσταση αρχίζει" του Μπομπ Φόσι.
Πράγματι, η μοναξιά, όσο εξιδανικευμένα κι αν αποτυπώνεται στην τέχνη, είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Ευθύνεται μάλιστα για τον ακόλουθο φαύλο κύκλο: η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικότητα και η τελευταία με τη σειρά της αυξάνει τη μοναξιά, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Πολλοί άνθρωποι μπλέκονται σε ένα τέτοιο αέναο σχήμα αλληλοτροφοδότησης μεταξύ μοναξιάς και εγωκεντρικότητας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο ειδικό παγκοσμίως σε θέματα μοναξιάς καθηγητή ψυχολογίας Τζον Κατσιόπο, διευθυντή του Κέντρου Γνωσιακής και Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας Personality and Social Psychology, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας 229 άτομα ηλικίας 50 έως 68 ετών (τυχαίο δείγμα του πληθυσμού).
Διαπιστώθηκε το αναμενόμενο, δηλαδή ότι η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικότητα,
αλλά και κάτι που ήταν μάλλον έκπληξη, ότι η εγωκεντρικότητα αυξάνει επίσης τη μοναξιά, δημιουργώντας έτσι πιο εύκολα σε έναν άνθρωπο το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.

Προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών έχουν δείξει ότι διεθνώς το 35% έως 50% των ανθρώπων παραπονιέται πως νιώθει μοναξιά συνεχώς ή συχνά. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα και έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας.
Από το 2006 ο Κατσιόπο προωθεί μια εξήγηση της μοναξιάς που βασίζεται στην εξελικτική ψυχολογία.
Σύμφωνα με τη θεωρία του ίδιου και της συζύγου του Στεφανί Κατσιόπο, επίκουρης καθηγήτριας ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η μοναξιά εξελίχθηκε στους ανθρώπους ως το ψυχικό ισοδύναμο του σωματικού πόνου.
Oπως ο πόνος προειδοποιεί τους ανθρώπους για κάποια βλάβη στο σώμα τους που χρειάζεται προσοχή, έτσι και η μοναξιά προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κοινωνικές σχέσεις από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με τον Κατσιόπο, «οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε τόσο ισχυρό είδος εν μέρει χάρη στην αμοιβαία βοήθεια και προστασία και τις αντίστοιχες προσαρμογές στον εγκέφαλό τους στο πλαίσιο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεών τους.
Οταν όμως δεν έχουμε αμοιβαία βοήθεια και προστασία, είναι πιθανότερο να εστιάσουμε στα δικά μας συμφέροντα και στην ατομική ευτυχία μας.
Eτσι, γινόμαστε πιο εγωκεντρικοί».
Οπως δείχνει η νέα μελέτη, στη σύγχρονη κοινωνία ο εγωκεντρισμός μπορεί βραχυπρόθεσμα να προστατεύσει τους μοναχικούς ανθρώπους, αλλά σε βάθος χρόνου συσσωρεύονται οι επιζήμιες επιπτώσεις της μοναξιάς, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευτυχία ενός ανθρώπου.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kathimerini.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Πέντε ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά βότανα

Με οποιοδήποτε μικρό τραυματισμό στο σώμα μας δημιουργούνται φλεγμονές , και
όταν υπάρχουν φλεγμονές υπάρχει και πόνος ,
και όταν υπάρχει πόνος αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά ένα αντιφλεγμονώδες βότανο αλλά ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες βότανο , το οποίο να είναι και αναλγητικό.
Χρειαζόμαστε ένα βότανο που να εντοπίζει την φλεγμονή και άμεσα να καταπραΰνει τον πόνο και να ανακουφίζει από τον πόνο και παράλληλα  να μειώνει το πρήξιμο.
Να είναι αποτελεσματικό και ταχείας δράσης.
Τα πιο κατάλληλα αντιφλεγμονώδη βότανα για αυτές τις περιπτώσεις είναι τα βότανα που έχουν και τις δυο ιδιότητες είναι
δηλαδή και
ισχυρά αντιφλεγμονώδη και
ισχυρά αναλγητικά.
Οι φλεγμονές μερικές φορές είναι αρκετά επώδυνες και...