Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ματζουράνα ,το σύμβολο της ευτυχίας με το μεθυστικό άρωμα.

Μαντζουράνα και λέγεται πως το άρωμά της το χρησιμοποιούσε η θεά Αφροδίτη η οποία
και τη δημιούργησε ως σύμβολο της ευτυχίας.
Η μαντζουράνα με το μεθυστικό της άρωμα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για την καταπολέμηση του άγχους και του στρες.
Έχουμε πονοκεφάλους;
Άγχος;
Νευρικότητα;
Χρειαζόμαστε πνευματική διαύγεια;
Θέλουμε να ενισχύσουμε την μνήμη μας;
Τότε κάνουμε έγχυμα μαντζουράνας και πίνουμε δύο με τρία φλυτζάνια την ημέρα.
Το ένα πριν πέσουμε για ύπνο...

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η νηστεία βοηθά στην καλύτερη λειτουργία μυαλού και σώματος

Στη χώρα μας το Νηστειοδρόμιο, δηλαδή οι νηστείες που επιβάλλει η θρησκεία μας γίνονται αρκετές φορές το χρόνο.
Ωστόσο, τρεις από αυτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, τηρούνται από πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή την σαρανταήμερη νηστεία του Πάσχα που ξεκινά, καθώς και με τις διαπιστώσεις μιας αμερικανικής μελέτης που εστίασε στην ολιγοθερμιδική διατροφή, η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, μας συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέχουμε, ενώ μας αναλύει τις θετικές επιδράσεις της νηστείας στην υγεία μας.
Όπως λέει η γιατρός, η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από την κατανάλωση ζωικών τροφών.
Όμως, εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής.
Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η στέρηση της τροφής είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη γιατρό, από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός.
Και ο λόγος είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κινούμαστε λιγότερο.
Καταναλώνοντας μικρότερο διατροφικό φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα, του δίνουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει καλύτερα.
Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους.
Η νηστεία είναι αυτή που μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό.
Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία, έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη.
Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη.
Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας.
Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.
Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία.
Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον.
Επιπροσθέτως, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται, όπως προείπαμε, και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια.
Ωστόσο, η γιατρός κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου καθώς, όπως λέει, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας η νηστεία, όμως πρέπει να γίνεται και σωστά. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας, άρα της κατανάλωσης τροφής και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιοι αρνούνται να νηστέψουν καθώς πιστεύουν ότι θα παχύνουν.
Η νηστεία για να γίνει σωστά πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος.
Έτσι, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία, σημειώνει η Δρ. Κοΐνη.
Επιπλέον, με την κατανάλωση σωστών τροφών και έχουμε ένα ελαφρύτερο οργανισμό, συνεπώς καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας, αλλά και καταπολεμάμε τις πιθανές λοιμώξεις που δημιουργούνται από το έντονο εσωτερικό στρες.
Με λίγα λόγια, σώμα και μυαλό λειτουργούν πολύ καλύτερα, λέει η γιατρός.
naftemporiki.gr

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

 
Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του

1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;
read more:https://botanologia.gr/selino-ena-polytimo-votano-lachaniko-me-ischyres-therapeytikes-idiotites/

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Βότανα που ωθούν τον μεταβολισμό μας και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε

Βότανα και αδυνάτισμα
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού σωματικού μας βάρους αλλά και στην απώλεια περιττών κιλών – αν χρειάζεται.
Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την ανεξέλεγκτη τάση για τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού προωθώντας το συναίσθημα της πληρότητας.
Επίσης αυξάνουν το μεταβολισμό , ενισχύουν την καύση του λίπους , βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών , νοστιμεύουν σχεδόν όλα μας τα φαγητά και γενικά προάγουν την υγεία μας και την ευζωία μας.
Ενώ τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι πανάκεια , μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή ιάματα για να συμπληρώσουν , να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν κάθε μας προσπάθεια για τη διατήρηση του ιδανικού μας βάρους...
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-othoyn-ton-metavolismo-mas-kai-mas-voithane-na-adynatisoyme/

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η χρόνια κόπωση

Λένε ότι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι απόρροια του τρόπου ζωής.
Του σύγχρονου τρόπου ζωής μας,του συνεχούς άγχους να τα προλάβουμε όλα,
στις πάμπολλες , 
παράλογες και πολλές φορές ανούσιες απαιτήσεις , 
ανάγκες και υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει.
Στη μη αντίστασή μας στις προκλήσεις που υπάρχουν γύρω μας,στην αλόγιστη κατανάλωση,στην μεταμόρφωσή μας από άτομο σε καταναλωτή.
Και το τίμημα;
Η δημιουργία στρεσογόνων καταστάσεων , οι οποίες με την σειρά τους μας δημιουργούν μιά σκληρή συναισθηματική εξάντληση.
Μιά εξουθένωση που ψάχνουμε να βρούμε την αιτία της και δεν μπορούμε.
Νομίζουμε ότι παρόλο που κοπιάζουμε , 
που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ , 
είναι αδύνατον να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε βάλει.
Ότι είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες μας τις καταναλωτικές ανάγκες και 
βέβαια όλα αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ , αλλά όλοι οι γιατροί που ασχολούνται με το...

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή

– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για
να δώσουν χρώματα σε αντικείμενα και σε υφάσματα- μην ξεχνάμε την πορφύρα των Βυζαντινών.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα μπορούμε να βάψουμε τα αυγά σας με φυσική βαφή όπως έβαφαν τα αυγά τους παλιά, στα χωριά μας και όχι μόνο
Οι αποχρώσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να άνετα τα αυγά που θα βάψουμε, ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό,
ώστε να σκεπάζει τα αυγά μας και 2 με 3cm  πιο πάνω.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας, που και τα δύο, αυγά και νερό,
να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές μόνο φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, για περίπου 10 αυγά...

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Το σταφύλι στη μάχη κατά του καρκίνου στο παχύ έντερο

Ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, έδειξε έρευνα.
Νέα έρευνα αναφέρει ότι ουσίες του σταφυλιού μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση βλαστικών κυττάρων καρκίνου.
Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε αγωγές για την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Ο Jairam K.P. Vanamala, του Penn State Hershey Cancer Institute, δήλωσε ότι ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για κλινικές δοκιμές της ουσίας σε καρκίνο παχέος εντέρου ανθρώπων.
Αν στεφθούν με επιτυχία, οι ουσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα χάπι για την πρόληψη της νόσου και τη μείωση του κινδύνου υποτροπής.
Όταν ελήφθησαν χωριστά σε χαμηλές δόσεις η ρεσβερατρόλη και το εκχύλισμα σπόρων, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικά έναντι της καταστολής των καρκινικών βλαστικών κυττάρων σε σύγκριση με τον συνδυασμό.
Για την έρευνα σε πειραματόζωα, επιστήμονες χώρισαν σε τρεις ομάδες 52 ποντικούς με καρκίνο στο παχύ έντερο, περιλαμβανομένης ομάδας ελέγχου και ομάδων που έλαβαν είτε τα συστατικά του σταφυλιού είτε το αντιφλεγμονώδες sulindac.
Η εμφάνιση όγκων κατεστάλη σε ποντικούς που κατανάλωσαν τις ουσίες του σταφυλιού κατά 50%-παρόμοιο με το ποσοστό της ομάδας στην οποία χορηγήθηκε το φάρμακο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Complementary and Alternative Medicine.