Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Λιγότερες εγχειρήσεις για πέτρες στη χολή με τη μεσογειακή διατροφή

όταν ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή που,όπως γνωρίζουμε,περιέχει
φρούτα,
λαχανικά,
θαλασσινά και ελαιόλαδο, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τον κίνδυνο αναπτύξης χολολιθίασης, αναφέρουν Γάλλοι επιστήμονες.

εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 64.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν περισσότερα όσπρια,
φρούτα,
λαχανικά και δημητριακά -π.χ. ψωμί- ολικής αλέσεως είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν εγχείρηση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).

αντιθέτως, όσες ακολουθούσαν μια κυρίως δυτικού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως επεξεργασμένο κρέας,
πίτσες,
πίτες,
ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ,
σάντουιτς και
πάρα πολλά αλλαντικά, είχαν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, γράφουν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας (AJG).

τα άλλα είδη δυτικού τύπου διατροφής (π.χ. με πολλά κόκκινα κρέατα, πίτσες, τηγανητά κ.λπ.) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και συνήθως γίνεται εξαιτίας «πέτρας στη χολή» (χολολιθίαση).

όπως εξηγούν η δρ Αμελί Μπαρέ από το Πανεπιστήμιο Paris Sud, στο Ορσέ, και οι συνεργάτες της, οι εθελόντριες της μελέτης συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια αναλυτικά ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους, το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους.
έπειτα από 18 χρόνια παρακολούθησης, οι 2.778 από αυτές είχαν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή.

όσες ακολουθούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν αρκετά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

αν και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν λίθους στη χοληδόχο κύστη, αυτοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη για χολοκυστεκτομή.
nature.com
ygeia.tanea.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
thalia
botanologia.blogspot.gr

Βιβλίο: The China Study – Η Μελέτη της Κίνας: Αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση – T. Colin Campbell & ThomasM. Campbell II

H Μελέτη της Κίνας, γνωστή ως The China Study, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική το 2006, το ίδιο περίπου διάστημα που η ηθική έδινε μέσα μου την τελική μάχη απέναντι σε μια εδραιωμένη διατροφική συμπεριφορά, βασισμένη στον πόνο και την εκμετάλλευση των ζώων.
Ψάχνοντας να στηρίξω κάπου την “παράλογη” για τα τότε ελληνικά δεδομένα απόφασή μου να σταματήσω την κατανάλωση ζωικών, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες στο διαδίκτυο και ο τίτλος “The China Study” βρισκόταν όλο και συχνότερα μπροστά μου.
Οι συζητήσεις που είχε προκαλέσει η έκδοση της μελέτης σχετικά με τα οφέλη της φυτοφαγίας στην υγεία ήταν πολλές, ωστόσο οι ενστάσεις μου σχετικά με την χρήση των πειραματόζωων ιδιαίτερα στις μελέτες για τον καρκίνο και οι ανεπαρκείς αναφορές στα δικαιώματα των ζώων με είχαν προκαταβάλει, αρχικά τουλάχιστον, αρνητικά απέναντί της.
Τελικά, η ανάγκη να το διαβάσω δημιουργήθηκε μέσα μου αργότερα όταν, βομβαρδισμένη από πολλές και συχνά αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα τι και πώς της φυτοφαγίας, θέλησα να ενημερωθώ από μια έγκυρη πηγή για το αν μια φυτοφαγική διατροφή ήταν πράγματι ασφαλής και για το πώς θα έπρεπε να είναι δομημένη, καθώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο χρήσιμα και αν είναι, σίγουρα δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Αντίθετα το βιβλίο αυτό, συνιστά προϊόν μιας μακροχρόνιας και σοβαρής επιστημονικής έρευνας.

Ακόμα θυμάμαι την αίσθηση σιγουριάς και ορθότητας που ένιωσα για την επιλογή μου καθώς και το “οπλοστάσιο” των επιχειρημάτων υπέρ της φυτοφαγίας που απέκτησα όταν διάβαζα την πρώτη έκδοση του The China Study στα αγγλικά και έτσι, πριν λίγο καιρό αποφάσισα να το ξαναδιαβάσω, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά την μεταφρασμένη, αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση του.
Και ενώ θεωρούσα ότι είχα εξοικειωθεί με τις μελέτες και τις ιδέες του βιβλίου, βρέθηκα για άλλη μια φορά να κουνάω το κεφάλι μου με επιδοκιμασία και θαυμασμό μπροστά στην πληθώρα των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μια ισορροπημένη φυτική διατροφή είναι ικανή όχι μόνο να προλάβει αλλά ακόμα και να ανατρέψει πολλές ασθένειες.
Στην Μελέτη της Κίνας, ο Τ. Colin Campbell, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Cornell, σε συνεργασία με τον γιο του Thomas Campbell, παρουσιάζει με λεπτομέρεια πώς ο ίδιος, μεγαλωμένος σε μια γαλακτοπαραγωγική φάρμα και έχοντας υιοθετήσει ένα μοντέλο διατροφής βασισμένο στα ζωικά προϊόντα, μέσα από την ερευνητική του σταδιοδρομία, κατέληξε σε συμπεράσματα που υποδεικνύουν ότι μια διατροφή αποτελούμενη από μη επεξεργασμένες φυτικές πρώτες ύλες μπορεί να είναι ασπίδα απέναντι σε μια πληθώρα ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο και τα δεδομένα από μελέτες τριών δεκαετιών, οι Campbell διερευνούν τη σύνδεση της διατροφής με τις σοβαρές ασθένειες της σύγχρονης εποχής, ενώ δεν παραλείπουν να θίξουν και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως τους κινδύνους που κρύβουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, πολλές από τις οποίες δεν στηρίζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, τον έλεγχο της τροφής που επιτυγχάνουν μέσα από τη διαφήμιση οι εταιρείες παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων και την επιρροή που συχνά αυτές έχουν στην πολιτεία και στην επιστημονική κοινότητα.

Μόνο κάποιος βαθιά εξοικειωμένος με το σύστημα μπορεί να διακρίνει τις ειλικρινείς θέσεις που βασίζονται στην επιστήμη και τις ανειλικρινείς, ιδιοτελείς θέσεις.
Ήμουν κομμάτι του συστήματος για πολλά χρόνια, σε πολύ ανώτερα επίπεδα, και είδα αρκετά ώστε να είμαι σε θέση να πω ότι η επιστήμη δεν είναι πάντα η ειλικρινής αναζήτηση της αλήθειας που τόσοι πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Περιλαμβάνει πάρα πολύ συχνά χρήματα, δύναμη, εγωισμό και προστασία των προσωπικών συμφερόντων πάνω από το κοινό καλό. (σελ 314)
Μελετώντας το βιβλίο θα παρακολουθήσουμε πώς ο Τ. Colin Campbell και οι συνεργάτες του αντιλήφθηκαν την σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζωικών και εκδήλωσης ασθενειών και ποιες ερευνητικές μεθόδους χρησιμοποίησαν μέχρι να φτάσουν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων που οδήγησαν πατέρα και γιο στο να συγγράψουν το παρόν βιβλίο.
Πέρα από την μελέτη των διατροφικών συνηθειών και παραγόντων του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την θνησιμότητα λόγω ασθένειας στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν (γνωστή ως Μελέτη της Κίνας) τα συμπεράσματα τους βασίζονται και σε στοιχεία που προήλθαν από επιπρόσθετα ερευνητικά προγράμματα και εργαστηριακές μελέτες σχετικά με την διατροφή, τα οποία διεξάγονταν παράλληλα.
Ο όγκος και η βαρύτητα αυτών των μελετών όπως διαβάζουμε ήταν τέτοια που, όχι άδικα ίσως, το βιβλίο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό βιβλίο των τελευταίων εβδομήντα πέντε ετών για την διατροφή και την υγεία από τον εκδότη του Living Nutrition Magazine.
Επισκέπτεστε τον γιατρό σας για να λάβετε συμβουλές για την υγεία σας και στην αίθουσα αναμονής βρίσκετε ένα περιοδικό 243 σελίδων με τίτλο “Οικογενειακός γιατρός: Ο οδηγός σας για υγεία και ευεξία.
Το περιοδικό […] είναι γεμάτο από ολοσέλιδες έγχρωμες διαφημίσεις για McDonald’s, Dr Pepper, πουτίγκα σοκολάτας και μπισκότα Oreo.
Αγοράζετε το National Geographic Kids ένα περιοδικό που δημοσιεύεται από την National Geographic Society “για τις ηλικίες των έξι και άνω”, περιμένοντας να βρείτε άρθρα ανάλογα της ηλικίας στην οποία απευθύνεται.
Οι σελίδες του, ωστόσο, είναι γεμάτες διαφημίσεις Twinkies, M&Ms, Frosted Flakes, Froot Loops, Hostess CupCakes και Xtreme Jell-O Pudding Sticks.

Αυτό είναι που οι επιστήμονες και ακτιβιστές τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ αποκαλούν τοξικό περιβάλλον τροφίμων.
Είναι το περιβάλλον στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σήμερα,γράφει ο John Robbins (σελ. xxvii), o συγγραφέας του Diet for a New America για την Μελέτη της Κίνας, υποδεικνύοντας ένα κατεστημένο που επιβάλλει η βιομηχανία τροφίμων και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στο όφελος των καταναλωτών.
Απ’ ότι φαίνεται όμως υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ακόμα και από περιοδικά που έχουν ως κεντρικό τους άξονα την διατήρηση της υγείας ή και το σεβασμό προς τα παιδιά.
Και αν μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι τέτοιου είδους “σκευωρίες” ήταν αποτελεσματικές μόνο στην Αμερική, επαναλαμβάνοντας αυτάρεσκα και με μια δόση ψευδούς ανωτερότητας την λέξη “αμερικανάκια” όποτε θέλαμε να υποδηλώσουμε ότι εμείς ως λαός δεν πέφτουμε στην όποια παγίδα, όπως αυτή της βιομηχανίας τροφίμων, τα σύγχρονα δεδομένα της υγείας στη χώρα – επίκεντρο της “μεσογειακής διατροφής” έχουν πάψει πλέον να φαίνονται αισιόδοξα, αφού δεν απέχουν και πολύ από αυτά που περιγράφονται στο The China Study.
Ωστόσο ο T. Colin Campbell τονίζει ότι η ελπίδα ότι η γενετική έρευνα θα οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες για ασθένειες, αγνοεί πιο ισχυρές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα (σελ. xxxiv) εννοώντας ότι η στροφή προς μια φυτοφαγική διατροφή, βασισμένη σε μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να παρεμποδίσει ακόμα και να θεραπεύσει ασθένειες.
Ίσως διαβάζοντας ήδη τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου αναρωτηθούμε εύλογα, γιατί μια τόσο ουσιαστική και εις βάθος μελέτη δεν έχει ακόμα ανατρέψει τα σύγχρονα διατροφικά δεδομένα παγκοσμίως;
Ο T. Colin Campbell πιστεύει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η γνώση αυτή παραμένει άγνωστη στο κοινό είναι ότι αποτύχαμε να μελετήσουμε ή ακόμα και να συζητήσουμε αυτή τη βασική έννοια της διατροφής σε εργαστήρια, αίθουσες διαλέξεων, ιατρικές κλινικές και αίθουσες συνεδριάσεων χάραξης πολιτικών.
Και προσθέτει ότι ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς δυναμικές προσπάθειες από μια ολιγαρχία που αποτελείται από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την ιατρική πρακτική και τα ΜΜΕ να στερήσουν τη γνώση αυτή από το κοινό! (σελ 434).

Και μπορεί η μελέτη αυτή να μην εξετάζει τους ηθικούς λόγους που επιβάλλουν την αποχή από τα ζωικά προϊόντα, πραγματεύεται όμως ενδελεχώς τους περισσότερους συσχετισμούς μεταξύ φυτοφαγίας και υγείας απαντώντας σε όλα τα συναφή ερωτήματα.
Τελικά είναι η vegan διατροφή ασφαλής;
Η απάντηση των συγγραφέων δεν είναι απλώς μια συγκατάβαση, αλλά περισσότερο συνιστά μια δραστική παρακίνηση υπέρ της υιοθέτησής της.

Oι πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής με μη επεξεργασμένες τροφές, κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο προοδευτική είδηση στην ιστορία της δυτικής ιατρικής.
Μπορεί να είναι ο λιγότερο ταξιδεμένος δρόμος, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει η λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας του μέλλοντος. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. (σελ. 437) αναφέρει ο T. Colin Campbell.



Εκδ. Συμμετρία, 2017, μτφ Σπύρος Αθανασόπουλος, σελ. 560 [T. Colin Campbel & Thomas M. Campbell II, The China Study: Revised and Expanded Edition: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss, and Long-Term Health, 2016]

veganinathens.com

Βιταμίνη Ε – Τα οφέλη για την υγεία μας της διατροφικής βιταμίνης Ε

Βιταμίνη Ε –
Και ακούμε συνέχεια για αυτή.
Να δούμε λίγο και ποια είναι και πως συμπεριφέρεται;
Ναι; Πάμε λοιπόν:
Η διατροφική βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε κάποια τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα, και διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής – εγώ σε αυτό μου το άρθρο αναφέρομαι στην διατροφική βιταμίνη Ε 
Η “διατροφική βιταμίνη Ε” είναι η συλλογική ονομασία μιας ομάδας λιποδιαλυτών ενώσεων με χαρακτηριστικές ισχυρότατες αντιοξειδωτικές δραστικότητες.
Συγκαταλέγεται μάλιστα ανάμεσα στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση επικίνδυνων παθήσεων και για τη γήρανση των ιστών του οργανισμού μας.
Η διατροφική βιταμίνη Ε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των περισσότερων μελετητών από όλο τον κόσμο, κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η “διατροφική βιταμίνη Ε” περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και ενδεχομένως μέσω και άλλων μηχανισμών, η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες...

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Αιθέρια έλαια σε άψογους συνδυασμούς για τις ρυτίδες μας

Οι ρυτίδες είναι μία φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Είναι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο και το λαιμό.
Οι ρυτίδες προκύπτουν
α) από τη σταδιακή μείωση των επιπέδων του κολλαγόνου του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό -με την πάροδο του χρόνου- να χάνει την ελαστικότητά του
β) από την κακή διατροφή
γ) από το άγχος και
δ) από την ξαφνική απώλεια βάρους.
Βέβαια πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για την πρόληψη -το βασικότερο-των ρυτίδων καθώς και τη σταδιακή μείωσή τους
Και ας ξεκινήσουμε με ένα φυσικότατο απολεπιστικό αλλά και με ισχυρές αντρυτιδικές ιδιότητες μείγμα που θα κάνουμε μόνοι μας.
Λεμόνι και ζάχαρη – ένα άψογο απολεπιστικό μείγμα 
Ο χυμός του λεμονιού έχει έντονη απολεπιστική δράση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, το αφήνει απαλό και...

Ιπποκράτης -“όπου υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο υπάρχει αγάπη και για την τέχνη”

Ιπποκράτης -Ην γαρ παρή φιλανθρωπίη πάρεστι και φιλοτεχνίη
-Μία θεμελιώδης αρχή του Ιπποκράτη ήταν το αξίωμα:
Ο ιατρός πρέπει να ωφελεί τον άρρωστο ή τουλάχιστον να μην τον βλάπτει.
«Aσκέειν, περί τα νοσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν».
-Οι απόψεις του για την νοσολογία στηρίζονταν στην διασύνδεση των τριών:
Ο άρρωστος (νοσέων) , ο οποίος αποτελεί μία ενιαία σωματοψυχική ενότητα και η οποία πρέπει να ερευνάται στο σύνολο της – ολιστική ιατρική.
Η αρρώστια (νούσημα) , η οποία διέπεται από φυσικούς νόμους,
και
ο ιατρός (ιητρός) ο οποίος βοηθάει τη φύση.
-Ο Ιπποκράτης ως γνωστόν πίστευε στην ιαματική δύναμη της φύσης.
Στα γραπτά του υπάρχουν αναφορές για περίπου 237 είδη βοτάνων από ένα σύνολο 254 που χρησιμοποιούσε.
Αρκετά δε από αυτά αποτελούν βάση για φάρμακα και σήμερα.
Τα πιο γνωστά βότανα και φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης είναι:
• Η Ματζουράνα,την οποία χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό σε...

Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα...

Παγκόσμια φιλόδοξη έρευνα για τον τρόπο που ο νους αποφασίζει

Διαπρεπείς νευροεπιστήμονες ξεκίνησαν μια προσπάθεια προκειμένου να αποκαλύψουν με ποιο τρόπο ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις.
Η παγκόσμια προσπάθεια θα στηριχθεί σε 21 εργαστήρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκαλύψει για πρώτη φορά πού και πώς οι νευρώνες του εγκεφάλου λαμβάνουν τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο και καταλήγουν σε μια ανταπόκριση.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να βρουν τι συμβαίνει με λεπτομέρειες, τότε θα έχει οριοθετηθεί ένα τεράστιο βήμα στην κατανόηση μιας διαδικασίας που βρίσκεται στην καρδιά της ανθρώπινης ζωής και που τελικά έχει συνέπειες για την οξύνοια αλλά και την ελεύθερη βούληση.
«Η ζωή έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων» παρατηρεί ο Αλεξάντερ Πουζέ, του πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι η μία απόφαση μετά την άλλη, σε κάθε κλίμακα, από την απλούστερη απόφαση μέχρι την πιο πολύπλοκη. Είναι στην πραγματικότητα η ουσία του εγκεφάλου».

Με χρηματοδότηση 14 εκατ. δολ. από το αμερικανικό Iδρυμα Σίμονς και το Ουέλκομ Τραστ, το εγχείρημα θα φέρει τους νευροεπιστήμονες μαζί σε μια εικονική ομάδα μελέτης η οποία ονομάζεται Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου. Οι μισοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν πειράματα και οι υπόλοιποι θα επικεντρωθούν σε θεωρητικά μοντέλα σχετικά με το πώς ο νους λαμβάνει αποφάσεις.

Πολύπλοκα προβλήματα
Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου γεννήθηκε από την ιδέα ότι πολλά από τα προβλήματα των νευροεπιστημών είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δεν μπορούν να λυθούν από ένα μεμονωμένο εργαστήριο.
Αλλά και οι άνθρωποι που το ίδρυσαν ένιωθαν σύγχυση από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μελέτες σήμερα.
Αν και πολλοί νευροεπιστήμονες εργάζονται στα ίδια προβλήματα, τα εργαστήρια διαφέρουν τόσο στα πειράματα όσο και στις αναλύσεις των δεδομένων κάνοντας, αδύνατη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων αλλά και τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.

«Συμβαίνει όλη την ώρα όταν διαβάζουμε μια εργασία, η οποία λαμβάνει διαφορετικά αποτελέσματα από τα δικά μας και δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει για βαθείς επιστημονικούς λόγους ή επειδή υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στον τρόπο με το οποίο διαχειριζόμαστε την επιστήμη», εξηγεί η Αν Τσέρτσλαντ, νευροεπιστήμονας που σχετίζεται με το πρόγραμμα στο Εργαστήριο Σπρινγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης.

Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου ελπίζει ότι θα καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα σφάλματα.
Οι επιστήμονες του προγράμματος θα εργαστούν στα συγκεκριμένα προβλήματα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
Τα ζωικά πειράματα, παραδείγματος χάρη, θα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο στέλεχος ποντικού και όλα θα αξιολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο. «Μόνοι προχωρούμε γρήγορα αλλά μαζί προχωρούμε περισσότερο», λέει η Τσέρτσλαντ.

Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Εγκεφάλου θα αναλυθούν με το ίδιο λογισμικό και θα διανεμηθούν στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος αμέσως.
kathimerini.gr