Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πριν από 400 χρόνια ένας αρχιεπίσκοπος είχε γράψει για τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια; 

Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές από της παρατηρήσεις ενός αρχιεπισκόπου που έζησε πριν από 400 χρόνια. 
Τα μυστικά απλά. 
Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. 
Αν, μάλιστα, μπορείτε να τις συνδυάσετε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία είναι ένας εφικτός στόχος.

Ο Ιωσήφ Γεωργιρήνης, αρχιεπίσκοπος Σάμου, στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1678 στο Λονδίνο, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά Σάμος, Νικαριά, Πάτμος και Όρος 'Αθω.

Ειδικότερα για την Νικαριά έγραφε:

«Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά, ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους.
Είναι, επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ' όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν...
Προ της ορισμένης ώρας του φαγητού, είναι αδύνατον να βρεθεί άρτος, σε όλην την νήσον.
Ολίγον μόνον προ αυτής, λαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα σίτου, την αλέθουν εις τον χειρόμυλον, ψήνουν την ζύμην εις μίαν πλακωτήν πέτραν, και αφού ψηθεί, ο αρχηγός της οικογένειας μοιράζει την ψημένην αυτήν ζύμην κατά ίσα μέρη εις τα μέλη της οικογενείας.
Αν, δε, παρευρίσκεται κανείς ξένος, του προσφέρεται μερίδιον, που αφαιρείται από τους άλλους κατ' αναλογίαν...
Νερώνουν τον οίνον κατά το εν τρίτον....
Η δίαιτά τους είναι πτωχή, όμως τα σώματά τους είναι εύρωστα και σκληραγωγημένα και οι άνθρωποι γενικώς είναι μακρόβιοι.
Και ζουν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας.
Ευχαριστημένοι που κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της ημέρας... ».
«Αυτή είναι η εικόνα της μικράς νήσου, της πτωχότερης και όμως της ευτυχέστερης από όλες τις άλλες του Αιγαίου Πελάγους» καταλήγει.

Είναι γνωστό πως η Ικαρία (ή Νικαριά), το μικρό νησί των 8.423 κατοίκων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης και προσθέτει:

"Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε τη σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ενθουσιασμός, που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί, με κύριο σκοπό τη διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών, που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας.
Πράγματι, η μελέτη "ΙΚΑΡΙΑ", που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί, έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων, συναφών με τη γήρανση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή Τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων.
Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας"

Η δρ. Παναγιώτα Πιέτρη, καρδιολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τονίζει πως "το πιο εντυπωσιακό εύρημα για το νησί της μακροζωίας είναι ότι όλα όσα παρατηρήσαμε για τους κατοίκους μέσα από τη μελέτη "ΙΚΑΡΙΑ", τα είχε ήδη επισημάνει, σχεδόν 400 χρόνια πριν, ένας… αρχιεπίσκοπος!".

Σημειώνεται, ότι αυτό το σημαντικό εύρημα για τη μακροζωία στο νησί της Ικαρίας πριν από περίπου 400 χρόνια δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature (Pietri P, Papaioannou T, Stefanadis C. Environment: An old clue to the secret of longevity. Nature 2017;544(7651):416).

Τα αποτελέσματα της μελέτης «ΙΚΑΡΙΑ» αλλά και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες και νέες γνώσεις για τη μακροζωία θα παρουσιαστούν στο ερχόμενο σχετικό διεθνές συνέδριο με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 8 και 9 Σεπτέμβρη!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύθηκε: 01/08/2017 στην huffingtonpost.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

χυμός από φύλλα ελιάς

Από άγρια ή ήμερη ελιά μαζεύουμε φρέσκα φύλλα από τις άκρες των κλωναριών (20 περίπου εκατοστά) μαζί με τις κορφές.
Προτιμούμε ελιές από πλαγιές και φυσικά να μην είναι ραντισμένες με φάρματα κατά του δάκου.
Τα φύλλα ελιάς αφού μείνουν 10 περίπου λεπτά μέσα στο νερό, τα πλένουμε πολλές φορές.

παρασκευή χυμού από φύλλα ελιάς

Γεμίζουμε ένα (1) νεροπότηρο πατώντας τα γερά με φύλλα ελιάς και δύο (2) όμοια ποτήρια με πόσιμο νερό.
Σε ένα δυνατό μίξερ με λεπίδια βάζουμε τα μισά φύλλα από το ποτήρι και λίγο νερό (περίπου δυο δάχτυλα από το ποτήρι) και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει ένας ψιλοκομμένος πολτός.
Σταματάμε το - μίξερ και προσθέτουμε από το ίδιο ποτήρι άλλα 2 έως 3 δάχτυλα - νερό και ξαναθέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά.
Και πάλι προσθέτουμε το μισό νερό από το ποτήρι που μας έχει μείνει και ξαναβάζουμε σε λειτουργία το μίξερ 2-3 λεπτά, οπότε αφού και πάλι το σταματήσουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό από το ποτήρι και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά ακόμα.
Το μίγμα είναι τώρα έτοιμο.
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει ένα δοχείο (λεκάνη) και ένα τρυπητό (σουρωτήρι) στο οποίο έχουμε εφαρμόσει ένα τουλουπάνι (τσαντίλα) και το βάζουμε πάνω στο δοχείο (λεκάνη).
Μέσα σ’ αυτό χύνουμε το μίγμα.
Έτσι μέχρι τώρα έχουμε φτιάξει το μισό ποτήρι φύλλα με το ένα ποτήρι νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που είναι στο ποτήρι με το άλλο το ποτήρι νερό.
Δηλαδή η αναλογία είναι ένα (1) ποτήρι φύλλα και δύο (2) ποτήρια νερό.
Αφού φτιάξουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια φύλλα σηκώνουμε το τουλουπάνι και το στύβουμε χαλά, ώστε να βγει όλο το υγρό και να πέσει μέσα στη λεκάνη και ό,τι μείνει μέσα στο τουλουπάνι το χύνουμε.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όσο θέλουμε (3-4 κιλά), το βάζουμε στο ψυγείο (όχι σε κατάψυξη) σε γυάλινες μπουκάλες.
Δόση
Αναταράσσουμε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα πριν κεραστεί και ο ασθενής θα παίρνει ένα μέτριο ποτήρι κρασιού το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ, καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη.
Μπορεί να παίρνεται και μετά το φαγητό.
Αν φαίνεται πικρό, μπορεί ο ασθενής να βάζει κάτι γλυκαντικό, μέλι, πορτοκάλι κλπ.
Δεν πρέπει να παίρνεται αμέσως όταν βγαίνει από το ψυγείο, αλλά να αφήνεται μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο.
Θα παίρνεται καθημερινά χωρίς διακοπή. Αν δεν μπορεί να παίρνεται μονομιάς, μπορεί να παίρνεται λίγο-λίγο σε διάστημα μιας ώρας.
Αν τυχόν φέρνει ενοχλήματα στον ασθενή όταν παίρνεται πριν από το φαγητό (αυτό δεν συμβαίνει σπάνια), μπορεί να το πάρει και μετά το φαγητό.
Αν και τότε έχει ενοχλήματα, θα με συμβουλευτείτε.
Είναι τελείως αβλαβές και ασθενείς που επί πολλούς μήνες το πήραν δεν παρουσίασαν κανένα ενόχλημα (26 μήνες).
Το πόσο χρόνο θα παίρνεται δεν είναι ακόμα καθορισμένο, γι’ αυτό και τελείως καλά να είναι ο ασθενής θα εξακολουθεί να το παίρνει.
Το πιο ωφέλιμο είναι να αποφεύγει ο ασθενής να παίρνει άλλα φάρμακα και κυρίως ό,τι έχει κορτιζόνη, αν δε τυχόν παρεμπέσει άλλη ασθένεια, θα γίνει στον ασθενή η θεραπεία που προβλέπεται από την ιατρική για την ασθένεια αυτή, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η πάθησή του.
Σε δύο περίπου μήνες αρχίζουν τα πρώτα αποτελέσματα με σταδιακή αναζωογόνηση του οργανισμού, καταφανή ευεξία, καλή διάθεση, όρεξη κλπ.
Για την καλύτερη διατήρηση του χυμού της ελιάς αντί για φιάλες τοποθετήστε σε παγοκύστες όπως κάνουμε τα παγάκια για τα αναψυκτικά.
Έτσι αποφεύγουμε την οξείδωση για μήνες. Είναι κάθε δόση που παίρνετε σαν να τη φτιάξατε εκείνη τη στιγμή. 6-8-10 παγάκια τρεις φορές την ημέρα.

Διεγείρει  το ανοσοποιητικό σύστημα.οπότε μπορεί να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια
Πηγή:Ο καρκίνος και προλαμβάνεται και θεραπεύεται-Δημήτρη Λαμπρόπουλου συνταξιούχου γιατρού-Πάτρα 2002-Δ' Έκδοση

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης
πηγή:
http://www.ftiaxno.gr/2014/04/ximos-apo-filla-elias.html

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α μπορεί να εμπλέκεται στον τύπου-2 διαβήτη

Οι ερευνητές από καιρό τώρα προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα εκνευριστικό ερώτημα:
Ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί εμπλέκονται στην ανάπτυξη του τύπου 2 διαβήτη;

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Weill Cornell Medical College, υποστηρίζει ο υπαίτιος μπορεί να είναι η έλλειψη της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει να αναπτυχθούν τα ονομαζόμενα βήτα-κύτταρα, που στο πάγκρεας παράγουν την ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το ζάχαρο στο αίμα.

Οι ερευνητές βρήκαν, με πειράματα σε ποντίκια, ότι η έλλειψη της βιταμίνης Α σπρώχνουν τα βήτα-κύτταρα στο θάνατο, διακόπτοντας την παραγωγής της ινσουλίνης, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον μεταβολισμό των σακχάρων που προέρχονται από το φαγητό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Biological Chemistry, μπορούν να προσφέρουν νέα στοιχεία για την αιτία του διαβήτη τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από αντίσταση ινσουλίνης και σε προχωρημένες καταστάσεις, ανεπαρκείς αριθμούς βήτα-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τη βιταμίνη Α από το σιτηρέσιο των τρωκτικών, βρήκαν ότι τα ποντίκια άρχισαν να βιώνουν μια μαζική απώλεια των βήτα-κυττάρων, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της ινσουλίνης και μια μεγάλη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές επανεισήγαγαν βιταμίνη Α στο φαγητό των ζώων και βρήκαν ότι σταθεροποιήθηκε ο αριθμός των βήτα-κυττάρων, η παραγωγή της ινσουλίνης έγινε υψηλότερη και η γλυκόζη του αίματος επανήλθε στα κανονικά επίπεδα.
Εικόνες από το πάγκρεας υποκειμένων της έρευνας:
ομάδας ελέγχου με κανονικά ποντίκια με επάρκεια βιταμίνης Α (αριστερά), με ανεπάρκεια βιταμίνης Α (μέση)-[που έχει υψηλό αριθμό νεκρών βήτα κυττάρων (πράσινο) και χαμηλή ινσουλίνη (κόκκινο)]-και υποκείμενα στα οποία επαναχορηγήθηκε βιταμίνη Α (δεξιά)
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και αυτοί με προχωρημένο διαβήτη τύπου 2, βιώνουν απώλεια των βήτα-κυττάρων, για αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που είτε θα τα διατηρούν, είτε θα τα αναπληρώνουν.
Όπως δήλωσε ο Dr. Steven Trasino, πρώτος από τους συγγραφείς και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Τμήματος της Φαρμακολογίας: «Η έρευνά μας, από θεραπευτική άποψη, είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία».

Οι επιστήμονες κατανόησαν ότι η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για την παραγωγή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αλλά ήταν άγνωστο αν ο ρόλος αυτός συνεχίζονταν στην ενηλικίωση.
Οι ερευνητές αναζήτησαν απάντηση χρησιμοποιώντας τόσο κανονικά ποντίκια, όσο και ποντίκια που είχαν μια γενετικά εξασθενημένη ικανότητα να αποθηκεύουν βιταμίνη Α.

Τα ευρήματα, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, εγείρουν το ερώτημα αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α εμπλέκεται σε ανθρώπους και ζώα με διαβήτη τύπου 2, είτε μέσω μιας κακής διατροφής ή μέσω διαταραχής του μεταβολισμού. Προκαλούν, επίσης, ερωτήματα σχετικά με το αν ένα συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης Α θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου.

«Η μελέτη μας θέτει μια πλατφόρμα για να προχωρήσουν αυτές οι μελέτες σε προκλινικά και κλινικά περιβάλλοντα», δήλωσε ο Dr. Trasino.
egno.gr

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ραγάδες – αντιμετώπιση με αιθέρια έλαια και λάδια βοτάνων

Ραγάδες-
Οι περισσότερες από εμάς τις γυναίκες, αλλά και πολλοί άντρες, τις γνωρίζουμε και πολύ θα θέλαμε να τις εξαφανίσουμε.
Οι ραγάδες είναι είναι λεπτές ραβδώσεις ή πτυχώσεις στην επιφάνεια του δέρματός μας και αποτέλεσμα του τεντώματος του χόριου, το οποίο είναι στρώμα του δέρματός μας, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα.
Τα προβλήματα που συνδέονται με τις ραγάδες συνήθως σχετίζονται μόνο με την εμφάνισή μας και όχι με κάποια πάθηση.
Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ραγάδων και τα σημεία στα οποία εμφανίζονται
Οι ραγάδες πρωτοεμφανίζονται σε χρώμα ροζ και σταδιακά γίνονται κόκκινες και καταλήγουν λευκές και προκαλούνται:
1) από την απότομη και ή υπερβολική αύξηση του σωματικού μας βάρους.
2) από την απότομη αύξηση του ύψους.
3) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
4) από σκαμπανεβάσματα του βάρους μας -συνήθως προερχόμενα από δίαιτες...

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό,διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο

Η κολλιτσίδα έχει μιά μακρά ιστορία μέσα στο διάβα των αιώνων και κατέχει τη φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και ισχυρότερα τονωτικά βότανα του οργανισμού μας, μαζί με το γαϊδουράγκαθο.
Ο David Hoffmann λέει για την κολλιτσίδα:
«Οδηγεί το σώμα σε μιά κατάσταση ολοκλήρωσης και υγείας.
Βοηθά να αποκατασταθεί το αρχέγονο προσχέδιο που έχει δημιουργηθεί για την υγεία,το οποίο έχει χαθεί στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις» 
Με το επιστημονικό της όνομα arctium lappa, γνωστή ως «niubang» στα κινέζικα, έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και σε αρκετές δυτικές χώρες για πάνω από 3.000 χρόνια. 
Οι θεραπευτικές χρήσεις της έχουν τεκμηριωθεί στο TheCompendium της Materia Medica *
Είναι λοιπόν η κολλιτσίδα ένα από τα ισχυρότερα βότανα του πλανήτη μας,το οποίο βοηθά ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας.
Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και ήταν μιά από τις πιο σημαντικές παραδοσιακές θεραπείες.
Τα φύλλα της κολλιτσίδας...

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Όσπρια,τα πολύτιμά μας

Όσπρια
Αντί προλόγου:
Μικρά μυστικά σωστών συνδυασμών για να μπορεί ο οργανισμός μας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων!
 Δεν ξεχνάμε:
1 – Να τρώμε ποικιλίες οσπρίων-ως κυρίως γεύμα,ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος ή ως σαλάτα
2 – Να συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς ή ρύζι για να έχει ο οργανισμός μας τις πρωτεΐνες του με τα απαραίτητα αμινοξέα,
καθώς τα όσπρια περιέχουν επαρκείς ποσότητες λυσίνης, αλλά είναι ανεπαρκή σε αμινοξέα που περιέχουν θείο,
τα οποία όμως έχουν οι πρωτεΐνες των δημητριακών, οι οποίες όμως είναι ανεπαρκείς σε λυσίνη! 
Να γιατί είναι σκόπιμος ο συνδυασμός δημητριακών και οσπρίων στα γεύματά μας!
Και να γιατί – Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στα όσπρια δεν θεωρούνται από πολλούς «πλήρεις», σε σύγκριση με τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες-κάτι το οποίο είναι λάθος!
3 – Στα ρεβίθια να προσθέτουμε λεμόνι
4 – Στις φακές να προσθέτουμε φρέσκια ντομάτα και αν δεν θέλουμε ντομάτα να προσθέτουμε λεμόνι και όχι ξύδι
διότι η απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου αυξάνεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C!
5 – Να συνοδεύουμε πάντα τα όσπρια με σαλάτες εποχής με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C για την...
read more:https://botanologia.gr/ospria-ta-polytima-mas/