Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες!

Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο,άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν....

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πως να χειριστούμε με ασφάλεια τα αυγά μας

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα που μας έχει χαρίσει η φύση και που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν κύριο τρόφιμο της διατροφής του.
Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε φρέσκα αυγά ώστε να αποφεύγουμε τροφικές δηλητηριάσεις, διότι τα αυγά είναι
τρόφιμα υψηλού κινδύνου!
Είναι ευαλλοίωτα όπως και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα και πολλές φορές έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεως από Salmonella.
Ακόμη και τα ακέραια, καθαρά και φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν Salmonella Enteritidis, η οποία,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι μια πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.
Τα αυγά περιέχουν salmonella γιατί κατά το σχηματισμό του το αυγό στον ωοφόρο αγωγό της κότας ,και των άλλων πουλερικών, το εσωτερικό επιμολύνεται πριν να σχηματισθεί το κέλυφος του αυγού,βέβαια ο αριθμός των αυγών που επιμολύνονται είναι σχετικά μικρός.
Για να είναι,λοιπόν,τα αυγά μας ασφαλή θα πρέπει να προσέχουμε
πως τα συντηρούμε,
πως τα διατηρούμε και
πως τα μαγειρεύουμε!
– Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας....
read more:https://botanologia.gr/pos-na-cheiristoyme-kai-pos-na-syntirisoyme-me-asfaleia-ta-ayga-mas/

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

τα λιπαρά ωμέγα-3 μπορεί να μπλοκάρουν ψυχώσεις αρκετά χρόνια αργότερα από τη λήψη τους

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια εμφανίζουν, στις κυτταρικές μεμβράνες, μειωμένα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά ωμέγα-3 και ωμέγα 6.

Σύμφωνα με μελέτη, το ωμέγα-3, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών διαταραχών αρκετό χρόνο μετά την κατανάλωσή του.
Η μελέτη αναφέρει πως επτά χρόνια μετά τη λήψη, για 12 εβδομάδες, συμπληρωμάτων ωμέγα-3, νέοι με «υπερ-υψηλό» κίνδυνο, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν υποστεί την εξουθενωτική νόσο από ότι μια ομάδα ελέγχου τα μέλη της οποίας έλαβαν πλασέμπο.

Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις κατά τις οποίες το πάσχον άτομο ακούει φωνές και βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν.
Τυπικά εμφανίζεται, απότομα ή σταδιακά, κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στην αρχή της ενήλικης ζωής.
Δεν υπάρχει θεραπεία.
Η τρέχουσα θεραπεία επικεντρώνεται στην διαχείριση των συμπτωμάτων.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια εμφανίζουν, στις κυτταρικές μεμβράνες, μειωμένα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά ωμέγα-3 και ωμέγα 6.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ερευνητές, με επικεφαλής τον Paul Amminger στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, έδειξαν σε κλινικές δοκιμές ότι η λήψη του λιπαρού οξέος καθυστέρησε το πρώτο επεισόδιο ψυχωτικής διαταραχής σε άτομα υψηλού κινδύνου μέχρι πάνω από έτος.
Σε μια συνέχεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, ο Amminger και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι, σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, μόνο το 10% από την ομάδα που έλαβε ωμέγα-3 ανέπτυξε ψύχωση, σε σύγκριση με το 40% της ομάδας του πλασέμπο.
«Δείχνουμε ότι το ωμέγα-3 μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της εξέλιξης σε ψυχωτική διαταραχή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου παρακολούθησης», συμπέρανε η μελέτη.

Αλλά οι ερευνητές αποφεύγουν να συστήνουν ότι όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου να αρχίσουν να παίρνουν το λιπαρό οξύ, που διατίθεται ως ένα μη συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και τα καρύδια.
 «Είναι απαραίτητη η αναπαραγωγή των ευρημάτων», δήλωσε ο Amminger, σημειώνοντας το σχετικά μικρό μέγεθος του δείγματος των 81 ασθενών και συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές τέτοιες μελέτες αναπαραγωγής.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμα τον υποκείμενο μηχανισμό με τον οποίο τα λιπαρά ωμέγα-3 μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση της σχιζοφρένειας, η οποία έχει γενετική όσο και περιβαλλοντική προέλευση.
Η ασθένεια εμφανίζεται στο 1% περίπου του πληθυσμού, αλλά στο 10% των ατόμων με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από τη διαταραχή.
Το ιχθυέλαιο, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά, «δεν έχει κλινικά σχετικές παρενέργειες και έτσι είναι σίγουρα μια αβλαβής θεραπευτική επιλογή», δήλωσε ο Amminger.
«Αλλά οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν ότι τα στοιχεία (των ωφελημάτων του) είναι περιορισμένα».
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Περισσότερα στην μελέτη: Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study, Nature Communications 6, Article number: 7934 (ελεύθερη στην πρόσβαση)
πηγή:
egno.gr

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η σωστή αντικαρκινική διατροφή σύμφωνα με τον διακεκριμένο ογκολόγο David Khayat

"Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39"Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή"-σελίδα 39"με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου"-σελίδα 29-30
Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
"Τίποτα" μας λέει "δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε".
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του "Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή",το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ' όψιν:....

read more:
https://botanologia.gr/i-sosti-antikarkiniki-diatrofi-symfona-me-ton-diakekrimeno-ogkologo-david-khayat/

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς: Το κρεμμύδι ως φάρμακο σε διδακτορική διατριβή

Τις παραδοσιακές χρήσεις του κρεμμυδιού ως φαρμάκου για τα κρυολογήματα, τον βήχα, τις μολύνσεις, διερευνά διδακτορική διατριβή που επικεντρώνεται στη λαϊκή ιατρική, στην περιφέρεια του νομού Δράμας.

Γιατροσόφια με κρεμμύδια που προέκυψαν από προσωπικές συνεντεύξεις ηλικιωμένων κατοίκων του νομού, καταγράφονται στη διατριβή, όπως το αντιπυρετικό με κομμένες φέτες κρεμμυδιού, τοποθετημένες στο κάτω μέρος του πέλματος και δεμένες με διάφανη μεμβράνη για όλη τη διάρκεια της νύχτας!

Αντιφλεγμονώδη δράση στα δάχτυλα μπορεί να έχει επίσης ένα μικρό καθαρισμένο κρεμμύδι, ελαφρώς ζεσταμένο και τοποθετημένο στο δάχτυλο ώστε να καλύπτει και το επωνύχιο ενώ σε χτυπήματα συνιστάται πάνω στην πληγή, ένα έμπλαστρο με χτυπημένο κρεμμύδι και χοντρό θαλασσινό αλάτι!

Μέρος της εργασίας "Εθνοφαρμακολογικές χρήσεις του κρεμμυδιού (Allium cepa) στη λαϊκή ιατρική στην περιφέρεια του νομού Δράμας" παρουσίασε στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά, η υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακογνωσίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τομέας Φαρμακολογίας-Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Στυλιανή Τσιότσιου-Παπαεμμανουήλ.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιβλέπουσα καθηγήτρια, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη, η διατριβή θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και περιλαμβάνει εκτεταμένη εθνοφαρμακολογική έρευνα και στη συνέχεια μελέτη, σε όλη την περιφέρεια του νομού Δράμας, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις χρήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης, από τις αυτόχθονες κοινωνίες στη λαϊκή θεραπευτική, τα γνωστά δηλαδη "γιατροσόφια της γιαγιάς".

"Στο συνέδριο, στα Χανιά, παρουσιάστηκε μόνο ένα μέρος της έρευνας που αφορούσε το κρεμμύδι και προέκυψε από τη μελέτη που διενεργήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, με προσωπικές συνεντεύξεις περίπου 200 ανθρώπων, μεγάλης κυρίως ηλικίας, Ελλήνων προσφύγων από τις περιοχές της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Β. Θράκης" τόνισε η κ. Λάζαρη.

Διευκρινίζεται ότι με τον όρο "Εθνοφαρμακολογία" περιγράφεται η ειδικότητα της φαρμακευτικής και ιδιαίτερα της φαρμακογνωσίας που ασχολείται με τη διεξοδική διερεύνηση των βιολογικά ενεργών ουσιών που παρατηρήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παραδοσιακής κουλτούρας των λαών.

Όπως αναφέρεται στη διατριβή, "τα "γιατροσόφια" ως πληροφορία είναι ανυπολόγιστα σημαντική για την φαρμακευτική, καθώς αποτελούν την "αρχή του νήματος", δηλαδή οι εφαρμογές τους ως σπιτικά φάρμακα ήταν ή είναι, η βάση για φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών ανθρώπων και ζώων ακόμη και σήμερα".

"Με τη μελέτη τους", προσθέτει η κ. Τσιότσιου, "μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα και να ανακαλύψουμε, ενδεχομένως, νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία ασήμαντων και σημαντικών ασθενειών των ανθρώπων αλλά και των ζώων".

Όπως καταγράφεται στην εθνοφαρμακολογική μελέτη, η αρχική ιδέα των ανθρώπων που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν ένα λαϊκό σπιτικό φάρμακο επάνω τους, προήλθε από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των οικόσιτων αλλά και άγριων ζώων.
Για παράδειγμα, εάν κάποια εκ των αιγοπροβάτων αντιμετώπιζαν στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα, παρατηρούσε ο κτηνοτρόφος πως το ζώο απείχε από την τροφή, σε πολλές περιπτώσεις και από το νερό και το μόνο που κατανάλωνε, θα ήταν κάποιο συγκεκριμένο βότανο, φρέσκο από το χώμα.

Εφόσον το ζώο θεραπευόταν με τη νηστεία και τη βρώση κάποιου βοτάνου, ο κτηνοτρόφος δοκίμαζε το ίδιο βότανο σε αντίστοιχη δική του περίπτωση και επιβεβαίωνε ή απέρριπτε, με τη δοκιμή, την πληροφορία που του χάρισε η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων του.

"Το κρεμμύδι ως φάρμακο", λέει η κ. Τσιότσιου, "όπως παρουσιάστηκε στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, δεν αποτελεί κάτι καινούριο και άγνωστο".

"Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος του εργαστηρίου μας, να παρουσιάσουμε κάτι γνωστό σε όλους και ευρέως αποδεκτό από την τοπική κοινωνία όπου διενεργήθηκε η έρευνα, από τους μεσογειακούς λαούς που καταναλώνουν το κρεμμύδι σε καθημερινή βάση αλλά και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Θελήσαμε να προσθέσουμε γνώση, να δώσουμε επιστημονική βαρύτητα και με αυτό τον τρόπο να γίνει η αρχή να φέρουμε στην επιφάνεια γνώσεις και πρακτικές του λαού μας που γίνονται θύματα σνομπισμού και άμεσης απόρριψης από την κοινωνία μετά τη βιομηχανοποίηση του φαρμάκου.
Σημαντικός λόγος για τον οποίο χάνονται αυτές οι γνώσεις είναι διότι δεν δείχνουν ενδιαφέρον τα παιδιά των ηλικιωμένων αυτών ανθρώπων να τα μάθουν, έστω να τα σημειώσουν".

Το κρεμμύδι, λόγω των ουσιών του, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και άλλες δράσεις. Πιο γνωστές και επιβεβαιωμένες ιδιότητες είναι οι αντιμικροβιακές που οφείλονται πιθανώς στα φαινολικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό καθώς και οι επουλωτικές δράσεις, ειδικότερα σε πληγές σε συνδυασμό με αντιμικροβιακές δράσεις.

Βέβαια, στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι ναι μεν η δοκιμή του κρεμμυδιού ως φαρμάκου μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνη για την υγεία του ατόμου αλλά σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται η όποια φαρμακευτική χρήση του, χωρίς συμβουλή γιατρού.

"Σαφώς και δεν συστήνουμε να χρησιμοποιεί κανείς σπιτικά "γιατρικά" αντί της επίσημης και ορθής αγωγής που θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του.
Ούτε ισχυριζόμαστε να δοκιμάζεται κατά το δοκούν η αντικατάσταση της ορθής φαρμακευτικής αγωγής με χειροποίητα φάρμακα.
Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, είναι να αποδείξουμε πειραματικά τις δράσεις που έχουν οι ουσίες που βρίσκονται στα φάρμακα φυτικής, ζωικής και ορυκτής προελεύσεως, παρέχοντας καινούρια γνώση στη βιομηχανία φαρμάκου, με σκοπό στο μέλλον να προστεθούν ακόμη περισσότερα προϊόντα εθνοφαρμακολογίας στη γραμμή παραγωγής της και με την καθοδήγηση γιατρού και τη συνταγογράφηση ορισμένης δόσης να γίνεται θεραπεία, μεσω ενός προϊόντος πιο φυσικού, πιο αναγνωρίσιμου από το σώμα και ενδεχομένως πιο ακίνδυνου για υπολειμματική δράση, λόγω της φυσικής του προελεύσεως" καταλήγει η κ. Τσιότσιου.
huffingtonpost.gr