Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Πως μπορούμε αδυνατίσουμε με την πολύτιμη βοήθεια των φρουτοχυμών

Πως να αδυνατίσουμε με την πολύτιμη βοήθεια των φρουτοχυμών και των φρούτων-ας δούμε
Στη δύσκολη μάχη μας για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία τι μπορεί να μας βοηθήσει;
Μπορούν τα βότανα και τα φρούτα να μας βοηθήσουν σε αυτή μας την προσπάθεια και να μας προσφέρουν κάποια λύση;
Και βέβαια μπορούν,πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Και πάντα θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε ασύστολα.
Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στον οργανισμό μας τα θρεπτικά τους συστατικά που τόσο τα έχει ανάγκη, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.
Κάθε τρόφιμο μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας:
γεύση,
θρέψη και ευεξία.
Ανάμεσα στο πλήθος των τροφίμων ξεχωρίζουν.....
read more:https://botanologia.gr/pos-mporoyme-adynatisoyme-me-tin-polytimi-voitheia-ton-froytochymon/

Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα...

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πως να ετοιμάσουμε τη δική μας λαχταριστή μουστάρδα Dijon

Μουστάρδα – ένα από τα πιο αγαπημένα καρυκεύματα σε όλο τον κόσμο.
Η μουστάρδα δεν συνοδεύει μόνο το κρέας και τα λουκάνικα, συνοδεύει άψογα και πολλά λαχανικά βραστά,
πολλές σαλάτες ακόμα-ακόμα και φρούτα όταν πρώτη ύλη είναι γλυκείς σπόροι σιναπιού!
Η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους του άγριου σιναπιού, αλλά και από τους σπόρους του λευκού και του μαύρου σιναπιού, οι οποίοι μετατρέπονται σε μιά ιδιαίτερα αρωματική σκόνη.
Τα κυριότερα είδη είναι:
Το λευκό σινάπι, γνωστό και ως σινάπι ή βρούβα ή λάψανο με κίτρινους σπόρους,
η κράμβη η βουρλοειδής με σκουρόχρωμους σπόρους και
η μαύρη κράμβη επίσης σκουρόχρωμους σπόρους.
Η πρώτη συνταγή της μουστάρδας λένε πως δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα στην περιοχή της Βουργουνδίας,
αλλά η χρήση της μουστάρδας ως μπαχαρικού, σε μορφή σκόνης, αναφέρεται σε ινδικά και σουμεριακά κείμενα ήδη από το 3.000 π.Χ.
Από κει και μετά έχουμε συχνότερες αναφορές σε ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα και στη Βίβλο...

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι ισχυρότατες δράσεις του κυπαρισσιού σύμφωνα με το Διοσκουρίδη

Tι μας λέει ο Διοσκουρίδης για τις ιδιότητες του κυπαρισσιού
H φύση,όπως είναι πια γνωστό, μας έχει απλόχερα χαρίσει μιά ποικιλία βοτάνων που προάγουν την επούλωση πρόσφατων τραυμάτων,
κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο αφού η Γαία έχει φροντίσει για την υποστήριξή μας.
Tο εντυπωσιακότερο όλων είναι το πλήθος των περιοχών στις οποίες αφθονούν τα επουλωτικά βότανα δεδομένου ότι οι τραυματισμοί ήταν,είναι και θα είναι ένα από τα συνηθέστερα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε!
Aς  δούμε τι μας λέει ο σημαντικός γιατρός,φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητος Πεδάνιος Διοσκουρίδης για το κυπαρίσσι.
Kυπάρισσος-το γνωστό μας κυπαρίσσι.
Kαι διαβάζουμε:
Έχει στυπτικές και ψυκτικές ιδιό­τητες, και τα φύλλα του, όταν πίνονται μαζί με γλυκό κρασί και λίγη σμύρνα, ωφελούν τα προβλήματα της κύ­στης και τη δυσουρία.
Τα χλωρά κυπαρισσόμηλα, όταν κοπανιστούν και τα πιούμε μαζί με κρασί, είναι κατάλληλα για την αιμόπτυση και τη δυσεντερία και τις καταρροές της κοιλιάς, την ορθόπνοια* και το βήχα.
το αφέψημα τους έχει τις ίδιες επιδράσεις.
Όταν κοπανι­στούν μαζί με σύκα μαλακώνουν τα σκληρώματα και θεραπεύουν τους πολύποδες της μύτης....
read more:https://botanologia.gr/oi-ischyrotates-draseis-toy-kyparissioy-symfona-me-to-dioskoyridi/

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πολύτιμα τρόφιμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τα μωρά πιο έξυπνα

Πολύτιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι όνειρο κάθε μητέρας να έχει έξυπνα και ευφυή μωρά.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας,υποστηρίζουν οι έρευνες.
Και οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι η καλή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Τα τρόφιμα που επιλέγει κάθε γυναίκα να εντάξει στη διατροφή της,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού της τα επόμενα χρόνια.
Η προσθήκη ορισμένων τροφών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη- ενισχύει το IQ του μωρού, τις δεξιότητές του,τη συμπεριφορά του και τη μνήμη καθώς ενηλικιώνεται!
Ναι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το μωρό τους πιό έξυπνο από την αρχή!
Πώς;
Μα με το να τρώνε το σωστό φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ναι, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενταχτούν στη διατροφή μιάς εγκύου,ώστε να αυξήσουν το IQ του μωρού τους.
Και να γιατί..

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Τσάι του βουνού -το μαγικό βότανο των ελληνικών βουνών

το μαγικό βότανο των ελληνικών βουνών

ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων μας είναι
τα εγχύματα και
είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας ειδικά των φύλλων και των λουλουδιών ενός βοτάνου.
το τσάι μας,το τσάι του βουνού που αποτελείται κυρίως από τα λουλούδια και τα φύλλα του βοτάνου μας δίνει ένα από τα πιο πολύτιμα και γευστικότατα ροφήματα.
Ας το παρασκευάσουμε:
– σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε περίπου 500ml νερό.
– μόλις το νερό μας βράσει το απομακρύνουμε από την εστία θερμάνσεως και
– ρίχνουμε μέσα -περίπου 5με 7gr- τα λουλούδια και τα φύλλα από το τσάι μας.
– σκεπάζουμε το κατσαρολάκι μας και....

read more:https://botanologia.gr/tsai-toy-voynoy-to-magiko-votano-ton-ellinikon-voynon/

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά βότανα για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και τα προβλήματα του αναπνευστικού.

Τα ισχυρότερα βότανα για το κρυολόγημα ,το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού μας συστήματος
“Ο αέρας που αναπνέουμε είναι πνευματική οικολογία στην πράξη.
Όταν εισπνέομαι την ανάσα της ζωής, μοιραζόμαστε αυτόν τον αέρα με όλες τις άλλες ανθρώπινες υπάρξεις, με όλη τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας
Μέσω της αναπνοής, η ενότητά μας με τα δέντρα γίνεται ένα εμφανές γεγονός και η σύνδεσή μας με τους ωκεανούς μας επηρεάζει άμεσα.
Μέσα από την κυκλοφορία των αερίων και της ενέργειας της ατμόσφαιρας,αποκαλύπτεται η πραγματικότητα του πλανητικού όλου ,με τις συνέπειες που έχει για όλες τις ανθρώπινες ζωές.
Αυτό το όραμα αποτελεί τη βάση της ολιστικής θεραπείας, όσο και της οικολογίας – επιστήμης του όλου.
Κάθε λεπτό εισπνέουμαι και εκπνέουμε από δέκα με δεκαπέντε φορές,συνήθως ασυναίσθητα.
Ο αέρας που διακινούμε κάθε μέρα θα έφτανε για να φουσκώσουμε αρκετές χιλιάδες μπαλόνια!
Η αναπνοή μεταφέρει ζωτική ενέργεια μέσα στον οργανισμό.