Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων: ισχυρά ιαματικά και θεραπευτικά βότανα και λάδια βοτάνων για τους πόνους της πλάτης και του αυχένα

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα, πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με βότανα και λάδια βοτάνων;

Οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα μας δυσκολεύουν τη ζωή και είναι επίμονοι,
είναι έντονοι,
είναι ενοχλητικοί.
Από τους πόνους στην πλάτη προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού!
Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη,στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια.
Βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους,
αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει, να γίνεται οξύτερος και να εμφανίζεται περιοδικά.
Και γιατί όλο αυτό;
Διότι ο σύγχρονος άνθρωπος μείωσε τη φυσική του δραστηριότητα άλλαξε την διατροφή του και διακατέχεται από ένα μόνιμο άγχος και στρες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η οσφυαλγία, ο γνωστός μας οξύς πόνος στην οσφυική χώρα και στις γάμπες αλλά 
και στον αυχένα, στην τόσο ευπαθή αυτή περιοχή του σώματός μας.
Στην περιοχή του λαιμού οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι μικροί και δεν επαρκούν για να...
read more: https://botanologia.gr/ponoi-stin-plati-kai-ston-aychena-antimetopisi-me-votana-kai-ladia-votanon/

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα,είναι ένα σπουδαίο βότανο,για το οποίο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία
που υποδηλώνουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό ίαμα,
για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Η λεβάντα,είναι ένα βότανο που πρώτοι,σύμφωνα με αρχαία κείμενα,
το χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς που το καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους,
από όπου και
η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου-«lavare» που σημαίνει πλένομαι,κάνω μπάνιο.
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους,
έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, 
την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού....
read more:https://botanologia.gr/levanta-ena-spoydaio-votano-iama-gia-ti-therapeia-pollon-neyrologikon-diatarachon/

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

άνοια-η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "The Lancet Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας-μεταξύ άλλων λόγω Alzheimer- και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες -πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά-.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».

Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.

πηγή του άρθρου:cnn.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr
ας θυμηθούμε και:
γιατί και πως το Alzheimer και η αγγειακή άνοια σβήνουν τη μνήμη-botanologia.blogspot.gr
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Άνοια;-botanologia.blogspot.gr
photo:pixabay.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Τα κύτταρά μας θυμούνται την ανθυγιεινή μας διατροφή

Τα σώματά μας χρειάζονται διαφορετικούς τύπους κυττάρων, έτσι ώστε τα γενικά κύτταρα να περάσουν από μια διαδικασία στην οποία γίνονται πολύ εξειδικευμένα για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, επιτρέποντας σε όλα τα μέρη μας να λειτουργήσουν σωστά. 
Νέες εργασίες έχουν δείξει ότι τα πρόδρομα κύτταρα που ειδικεύονται να γίνουν λιποκύτταρα μπορούν να μεταβληθούν ταχέως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, συγκεκριμένα, από δύο μόρια που σχετίζονται με πρόσληψη λιπαρών τροφών και τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με μια μελέτη, χρειάζονται μόνο 24 ώρες για ένα λεγόμενο πρόδρομο λιπώδες κύτταρο* για να επαναπρογραμματίσει την επιγενετική συνταγή του και να μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο λίπους.
Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό λιπαρό οξύ ή την ορμόνη ΤΝΡ-άλφα.
Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα θυμούνται κάθε προηγούμενη έκθεσή τους στις όποιες περιβαλλοντές συνθήκες.
Μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν κατάφερε να προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον επαναπρογραμματισμό των πρόδρομων λιποκυττάρων ή να καθορίσει την ταχύτητα με την οποία προγραμματίζονται τα κύτταρα.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε παλμιτικό άλας μέσω των τροφίμων, ιδίως των τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών , συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και του φοινικέλαιου .
Ο TNF-α είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια...
read more:https://botanologia.gr/ta-kyttara-mas-thymoyntai-tin-anthygieini-diatrofi/

Όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

 
Κόκκινο λάχανο –
Τα φρούτα,
τα λαχανικά και τα λουλούδια 
με μπλε,μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες”

Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών -μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο-
και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την σπουδαιότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:– μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει...
read more:https://botanologia.gr/otan-prokeitai-gia-to-kokkino-lachano-oso-perissotero-toso-kalytera/

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Καρότα σε ένα ρόφημα με ισχυρότατα φυτοθρεπτικά συστατικά

Καρότα – πως να ετοιμάσουμε ένα ισχυρότατο smoothie-ρόφημα , το οποίο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας και μας προφυλάσσει από καρδιοπάθειες , διαβήτη και διάφορους καρκίνους.
Καρότα – και ας ρίξουμε μια σύντομη-σύντομη ματιά στις σημαντικές του ιδιότητες.
Τα καρότα με μια ματιά.
Τα καρότα μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Τα καρότα χτίζουν ισχυρά οστά – το σκελετικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα χτίζουν ισχυρό μυικό σύστημα – άτομα όπως οι αθλητές που έχουν ανάγκη μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν στην καθημερινή τους διατροφή αρκετή ποσότητα καρότων , καθώς αυτά προστατεύουν και ισχυροποιούν τον μυϊκό ιστό.
Τα καρότα χτίζουν υγιές νευρικό σύστημα – το νευρικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρότατη αντικαρκινική δράση , την φαλκαρινόλη* , που έχει τη δύναμη να διεγείρει μηχανισμούς καταπολέμησης του καρκίνου...

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/