Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Σαρδέλες στο φούρνο,με ντομάτα,σπαράγγια και μαϊντανό-ένα υπέροχο φαγητό

Για τις σαρδέλες νομίζω τα λόγια είναι περιττά.
Και ξέρετε ; Οι σαρδέλες πήραν το όνομά τους από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, ένα από τα μέρη που βρέθηκαν σε αφθονία και είναι μέλος της οικογένειας της ρέγγας.
Σήμερα, αυτά τα μικρά ψάρια, τα οποία συνήθως συσκευάζονται σε δοχεία ή σε κονσέρβες, πωλούνται σε όλο τον κόσμο προσφέροντας την νοστιμιά τους και τις περίφημες ιδιότητές τους.
Η ταπεινή σαρδέλα μπορεί να φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από άλλα ψάρια, αλλά η διατροφική της αξίας είναι υψηλότατη.
Είναι ένα από τα πιό υγιεινά και θρεπτικά ψάρια.
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα,
πρωτεΐνες,
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β12 – Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά τον εγκέφαλο και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
βιταμίνη Β6
βιταμίνη D – Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των οστών καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών.
χολίνη
νάτριο.....
read more:https://botanologia.gr/sardeles-sto-foyrno-me-sparaggia-ena-yperocho-kai-ygieinotato-fagito/

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι,ένα αγαπημένο μου φαγητό.

Ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!
Ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!
Διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
– τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
– την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές,μία το πρωί,μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
– τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
– την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
– ενώ το βράδυ “ξύνω” με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό.
Πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου, θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα.
Και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!
Θα χρειαστώ..

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ο Άδωνις το πεύκο,είναι ηλικίας άνω των 1.075 ετών, και ζει στα δάση της Πίνδου

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.
Σχεδόν όλα τα τμήματά του έχουν ισχυρές θεραπευτικέ ιδιότητες.
Οι βελόνες του,το ρετσίνι του, τα κουκουνάρια του,τα φρέσκα κλαράκια του και τα μπουμπούκια του!!!
Θα μιλήσουμε για ένα-ένα από αυτά,για τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους,και ξεκινάμε με τα μπουμπούκια του πεύκου λόγω της άνοιξης.
Ας δούμε γιατί.
Τα μπουμπούκια του πεύκου ήταν από τις πρώτες ιατρικές ύλες,που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη λαϊκή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.
Όπως συμβαίνει και με άλλα ιαματικά βότανα,το μέγιστο όφελος μπορούν να μας το προσφέρουν μόνο σωστά συλλεγμένα μπουμπούκια πεύκου ώστε να έχουν ανέπαφα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αυτό είναι απαραίτητο όταν συλλέγομαι οποιοδήποτε βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ιαμάτων.
       Η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη συλλογή των μπουμπουκιών των πεύκων είναι οι ανοιξιάτικες μέρες μετά το τέλος και της τελευταίας παγωνιάς, όταν τα "μάτια" των μπουμπουκιών είναι λίγο πριν το άνοιγμα!
Κατά κανόνα, αυτό είναι με την αρχή της άνοιξης, αλλά πάντα είναι ανάλογο με τις κλιματολογικές ζώνες,άλλη εποχή βγαίνουν τα μπουμπούκια του πεύκου στην Ελλάδα και άλλη εποχή σε μια βόρεια χώρα της Ευρώπης.....
read more:
https://botanologia.gr/o-adonis-to-peyko-einai-ilikias-1-075-eton-kai-zei-sta-dasi-tis-pindoy/

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το παρασκευάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050,
φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

Leo Buscaglia-Η αγάπη πάντα δημιουργεί, ποτέ δεν καταστρέφει.
Η μελέτη της αγάπης με οδήγησε στη μελέτη της ζωής.
Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στη ζωή και ζωή μέσα στη ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη.
Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας.
Ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό.
Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο.
Leo Buscaglia-o αγαπημένος συγγραφέας που μας  δίδαξε την αγάπη με  αποφασιστικότητα και θέρμη-
Που μας είπε πως "η ωριμότητα δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι περισσότερο μια διαδικασία"
Που επιμένει πως "η αληθινή σχέση αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο σαν συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δύο"
Που μα είπε πως "όταν εμμένουμε στον πόνο, καταλήγουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας"
Που επιμένει "πως δεν αντέχει ν’ ακούει κουβέντες όπως-το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα"-γιατί όπως λέει "έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά,έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή"