Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και σκέφτηκα να θυμηθούμε μιά αγαπημένη συνταγή που ¨δένει" γευστικά
φρέσκα και υγιεινά υλικά της εποχής, όπως τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!

Ένα πιάτο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά,αλλά και στους μεγάλους.
Δεν φοβόμαστε τα φρούτα στις συνταγές μας.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να ανακαλύψει νέες γεύσεις και νέους συνδυασμούς και τα φρούτα είναι μια ανεπανάληπτη πρώτη ύλη για τέτοια γευστικά παιχνίδια.
Τα πολυπρόσωπα φρούτα μας όταν μαγειρεύονται μας αποκαλύπτουν και από ένα πρόσωπο τη φορά,ανάλογα τι άλλο είναι κοντά τους και ποιος ο τρόπος μαγειρέματος.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
-έξι μπουτάκια κοτόπουλου
-τρεις κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο-αν την έχουμε φτιάξει εμείς ακόμα καλύτερα,διότι δεν έχει χημικά πρόσθετα.**
-τρεις κουταλιές της σούπα μουστάρδα πικάντικη
-ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-μισή κουταλιά του γλυκού κουρκούμι
-τέσσερα με πέντε βερίκοκα, ώριμα κομμένα στη μέση
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Και συνεχίζουμε:
Πλένουμε τo κοτόπουλο και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.
Σε ένα ταψάκι αναλόγου μεγέθους βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το λάδι,το κουρκούμι,το αλάτι και το πιπέρι.
Κρατάμε 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψουμε τα βερίκοκα και
με το υπόλοιπο περιλούζουμε τα μπούτια και τα αλείφουμε πολύ καλά, ώστε το μείγμα μας να πάει παντού.
Μόλις ο φούρνος μας είναι έτοιμος ψήνουμε το κοτόπουλό μας για 20 λεπτά.
Εν το μεταξύ σε ένα  μπολ βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα,προσθέτουμε τα βερίκοκα και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφτούν τα βερίκοκα.
Τραβάμε το ταψί μας και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν και το κοτόπουλό μας και τα βερίκοκα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Είναι ελαφρύ, περιέχει τις πρωτεΐνες του,τις  βιταμίνες του,τα ιχνοστοιχεία του και την εξαίσια γεύση του.
Σερβίρεται ζεστό και μπορούμε να το συνοδέψουμε με φρεσκότατη λαχταριστή σαλάτα από τριμμένα:
καρότο,
φρεσκότατο κολοκυθάκι και
μήλο ανακατεμένα με ένα ντρέσινγκ λαδιού μελιού και λεμονιού*,ή με κάποια άλλη σαλάτα άλλη της αρεσκείας μας.

*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω τη συνταγή.
**Προτιμώ τις δικές μου μαρμελάδες για να μην επιβαρύνω το πιάτο μου με ζάχαρη και χημικά.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
Τη συνταγή είχα δει πριν κάποια χρόνια στο kouzinista.gr
και από τότε την κάνω συχνά την άνοιξη,όταν βγαίνουν τα βερίκοκα.
Την έχω κάνει και με άλλα φρούτα,που θα σας την μεταφέρω κάποια άλλη στιγμή.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Αντιοξειδωτικό ξανανιώνει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε έξι εβδομάδες

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ένα νέο αντιοξειδωτικό που στοχεύει ειδικά στις κυτταρικές δυνάμεις ή στα μιτοχόνδρια, παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία τους να ξανανιώνουν 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder-University of Colorado Boulder.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension-Association journal Hypertension – της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας , προσθέτει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων , τα οποία υποδηλώνουν ότι συμπληρώματα διατροφής φαρμακευτικής ποιότητας ή συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Το ενδιαφέρον αναζωογονείται από την ιδέα ότι τα από του στόματος αντιοξειδωτικά , τα οποία έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως αναποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια , θα μπορούσαν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία εάν είναι στοχευμένα , λένε οι συγγραφείς.
“Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος ενός μιτοχονδριακού ειδικού αντιοξειδωτικού στην αγγειακή λειτουργία στους ανθρώπους”, 
read more:https://botanologia.gr/antioxeidotiko-xananionei-ta-aimofora-aggeia-mesa-se-exi-evdomades/

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ένα ευωδιαστό και θεραπευτικό μπάνιο με χαμομήλι

Χαμομήλι – Matricaria chamomilla ή Matricaria recutita
Το χαμομήλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα.
Το χαμομήλι , όπως σίγουρα έχουμε ακούσει οι περισσότεροι , έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για ποικίλες ασθένειες εδώ και αιώνες.
Αναφέρεται επίσης ότι χρησιμοποιείται ευρέως σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου όπως σε πολλές χώρες τις Ευρώπης αλλά και στην Αμερική ειδικά στο Μεξικό.
Οι πρόσφατες μελέτες του χαμομηλιού έδειξαν πιθανά οφέλη στη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και των διαβητικών επιπλοκών , της διαταραχής του άγχους και της κατάθλιψης.
Επίσης έχουν παρατηρηθεί ιδιότητες που έχουν συμβάλλει στην ισορροπία της χοληστερόλης , αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές.
Το χαμομήλι κατέδειξε επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης της σωστής λειτουργίας του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ασθενείς με χρόνια αϋπνία.
Τα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού περιέχουν πολλά τερπενοειδή και..

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου και μέλι

Ρυζόγαλο : Και ποιος από εμάς δεν γνωρίζει το θεσπέσιο αυτό επιδόρπιο;
Ένα γευστικότατο και ενδιάμεσο γεύμα για μικρούς και μεγάλους που οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας το γευτήκαμε από τα χέρια κάποιας γιαγιάς.
Ας το ετοιμάσουμε με μια συνταγή με γλυκιά και γαργαλιστική γεύση.
Ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου , ρύζι μπασμάτι ή γλασέ και μέλι.
Και θα χρειαστούμε
– 1l γάλα αμυγδάλου
– μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ , μπασμάτι ή αρμπόριο περίπου 100gr
-2 με 3 σταγόνες φυσικό εκχύλισμα βανίλιας 
-μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϊλάνης για το σερβίρισμα
-δύο κουταλιές της σούπας μέλι – ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το δικό μας ρυζόγαλο
Και:
Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά , εκτός από την κανέλα και το μέλι , σε μια κατσαρόλα , την οποία τοποθετούμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και...
read more:https://botanologia.gr/veloydino-ryzogalo-me-gala-apo-amygdala-kai-meli/

Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική πριν από την εγκυμοσύνη όπως και κατά τη διάρκεια της.
Οι γυναίκες που τρώνε πολλά γρήγορα φαγητά, φαστ φουντ, και πολύ λίγα φρούτα χρειάζονται πολύ χρόνο για να μείνουν έγκυες και είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Αντίθετα οι γυναίκες που η καθημερινή τους διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και ειδικά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Human Reproduction, Ανθρώπινη αναπαραγωγή,
Στη μελέτη ρωτήθηκαν 5.598 γυναίκες σχετικά με τη διατροφή τους.
Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν γεννήσει στο παρελθόν και κατάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Μεταξύ των γυναικών της μελέτης, οι 468 (8%) χαρακτηρίστηκαν ως στείρες, αυτές που χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν και οι 2.204 (39%) γόνιμες, αυτές που συνέλαβαν μέσα σε ένα μήνα.
Burgers, πίτσα και τηγανητό κοτόπουλο ενέχουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προγεννητικής επίσκεψης κάθε γυναίκας – που συνέβη μεταξύ της 14ης και της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης – οι μαίες συνέλεξαν πληροφορίες.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφής στην υπογονιμότητα...

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Βότανα και τρόποι χρήσης:Πως παρασκευάζουμε σιρόπια με βάμματα βοτάνων

Σιρόπια με βάμματα βοτάνων
Εκτός από τα σιρόπια με αφεψήματα και εγχύματα βοτάνων μπορούμε να παρασκευάσουμε και σιρόπια από βάμματα βοτάνων
Ας δούμε πως:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε – δεν βράζουμε , απλά ζεσταίνουμε – 500 gr μελιού με 250 ml νερού καιανακατεύουμε σιγανά-σιγανά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και το μείγμα μας να πάρει την υφή του σιροπιού – να γίνει ελαφρά παχύρρευστο.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει , ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το βάμμα του βοτάνου που έχουμε επιλέξει
Η αναλογία πρέπει να είναι τρία μέρη σιροπιού και ένα μέρος βάμματοςΜόλις τελειώσουμε την διαδικασία , προχωράμε στην εμφιάλωση όπως αναφέρω στο άρθρο «Βότανα και τρόποι χρήσεις : Σιρόπια»
Τα σιρόπια είναι μιά παραδοσιακή μέθοδος χρησιμοποίησης των εγχυμάτων,των αφεψημάτων ή κάποιου βάμματος βοτάνου , πιο εύγευστο , ιδανικά για τα παιδιά μας ή γιαένα πολύ πικρό βότανο.
Ένα σιρόπι βοτάνων μας προσφέρει τη δύναμη του βοτάνου πολλαπλασιασμένη.
Οι γλυκαντικές ουσίες εκτός του ότι....