Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Μια συλλογή από γιατροσόφια διάφορων περιοχών της χώρας μας!

Μια συλλογή από γιατροσόφια της Ελλάδας.
τους μακρινούς εκείνους καιρούς οι πρακτικοί, 
οι μαίες και κάθε γυναίκα στα χωριά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους συνήθως αφιλοκερδώς, για την αποκατάσταση της υγείας των ανθρώπων του τόπου τους!
Τα υλικά τους ήταν υλικά που τους παρείχε η φύση, όπως βότανα, 
φρούτα, 
λαχανικά, 
καρποί,
μπαχαρικά που είχαν ετοιμάσει από φύλλα,
σπόρους και καρπούς, 
θειάφι, 
ασβέστη,
μέλι, 
αυγά, 
κρασί, 
ρακή,
πετιμέζι, 
λάδι...
Αν και έχουν περάσει αιώνες από τότε, οι γνώσεις έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα, γραμμένες στη μνήμη των ανθρώπων, αλλά και μέσω της γραφτής και προφορικής μετάδοσης.
και ναι-ναι, είναι πανέμορφο το ταξίδι της γνώσης από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη,
από γιαγιά σε εγγονή!!!
Ας παρακολουθήσουμε κάποιες από αυτές τις γνώσεις που έχουν φτάσει μέχρι εμάς σήμερα!
για μυοσκελετικά
1. διαστρέμματα
- κομπρέσες με βάλσαμο 
- κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού
2. κράμπες
- κομπρέσα με έγχυμα φασκόμηλου.
3. μυϊκοί πόνοι
-. επάληψη με λάδι ευκάλυπτου
-. επάληψη και μασάζ με βαλσαμέλαιο
4. πόνοι στην πλάτη
-. επάληψη με λάδι που παρασκεύαζαν από καυτερή κόκκινη πιπεριά
-. επάληψη και μασάζ με λάδι χαμόμηλου
-. επάληψη και μασάζ με βαλσαμέλαιο
-. επάληψη με λάδι ευκάλυπτου
5. πόνοι στη μέση
-. επάληψη με λάδι που παρασκεύαζαν από καυτερή κόκκινη πιπεριά
-. επάληψη και μασάζ με λάδι χαμόμηλου
-. επάληψη και μασάζ με βαλσαμέλαιο
-. επάληψη με λάδι ευκάλυπτου
6. πρησμένα πόδια
-. ποδόλουτρο με ζεστό νερό και έλαιο δεντρολίβανου.

για νευρικά και σχετιζόμενα με το άγχος προβλήματα
1. άγχος
-. ρόφημα βαλεριάνας ή μελισσόχορτου.
2. αϋπνίες
-. ροφήματα τίλιου ή χαμομηλιού με μια κουταλιά μέλι!
-. ροφήματα από ρίζα βαλεριάνας - αφέψημα
-. ρόφημα από πέταλα αγριοτριαντάφυλλου ή παπαρούνας. 
3. ημικρανίες
- Αφέψημα ή κομπρέσα με μέντα, χαμομήλι ή λεβάντα.
4. κόπωση
-. ρόφημα μελισσόχορτου ή δεντρολίβανου!
-. ένα κρεμμύδι στουμπισμένο με λεμόνι και λάδι με το υπόλοιπο γέμα
-. ρόφημα μαϊντανού - έγχυμα
5. πονόδοντος
-. πλύσεις και κομπρέσες με λεβάντα και χαμομήλι.
-. πλύσεις με ρόφημα/έγχυμα φασκόμηλου 3-4 φορές την ημέρα.
-. πλύσεις με ρακή ή τσίπουρο
-. σταλάζανε σταγόνες ριγανόλαδου πάνω στο πονεμένο δόντι
-. σταλάζανε σταγόνα γαρυφαλέλαιου πάνω στο πονεμένο δόντι
6. πονοκέφαλος
-. τοπικές εντριβές με βαλσαμέλαιο
-. ρόφημα/αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιού
-. τοπικές εντριβές με χυμό μαϊντανού!
-. επιθέματα από φρέσκα φύλλα λάχανου στο μέτωπο
για διαταραχές του πεπτικού
1. δηλητηρίαση
-. χυμός λεμονιού
2. διάρροια
-. ρόφημα/έγχυμα ρίγανης
-. ρόφημα/αφέψημα από κράνα ή καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς ή φλούδα ροδιάς.
-.ροφήμα/έγχυμα βαλσαμόχορτου.
-. ρόφημα/αφέψημα από ρίζα σέλινου.
3. δυσκοιλιότητα
-. ρόφημα/αφέψημα ap;o ρίζα σκάρφης. 
-. μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε πρωί!
-. κορφές βασιλικού πολτοποιημένες με λάδι σε μορφή σαλάτας!
-. δαμάσκηνα και βρασμένα κρεμμύδια
4. δυσπεψία
-. ρόφημα/έγχυμα χαμομηλιού, 
-. ρόφημα/έγχυμα φασκόμηλου ή 
-. ρόφημα/έγχυμα μελισσοβότανου 
5. εμετοί
-. χυμός λεμονιού
6. ναυτία
-. ναυτία ταξιδιού ρόφημα/έγχυμα μέντας ή βασιλικού

για δερματικά προβλήματα

1. αιμορραγία
-. βαλασαμέλαιο!
2. αποστήματα
-. ρόφημα/έγχυμα μολόχας
3. άφθες
-. πλύσεις με χυμό καρότων - τρίβουμε τα καρότα και σουρώνουμε το χυμό!!!
4. βλεφαρίτιδα, πόνοι στα μάτια
-. κομπρέσα με χυμό μαϊντανού
-. κομπρέσες με ρόφημα/έγχυμα χαμομηλιού
-. κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα λάχανου!
5. εγκαύματα
-. μια φέτα πατάτα στο προσβληθέν σημείο
-. επάλειψη με μαρέγκα ασπραδιού
-. κατάπλασμα με πολτό κολοκύθας!
-. επίθεμα με φρέσκα φύλλα μαρουλιού
-. επάλειψη με πολτοποιημένα με λάδι φύλλα μολόχας!
6. εκζέματα
-. πλύσεις με ζωμό βρασμένων φρέσκων κρεμμυδιών
-. επάλειψη με χυμό στουμπισμένου σκόρδου!
7. μώλωπες
-. επιθέματα με κοπανισμένα φύλλα σέλινου!
-. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στουμπισμένο κατάπλασμα!
8. τσίμπημα τσουκνίδας
-. τρίβουμε το πονεμένο μέρος με φύλλα μολόχα
9. τσιμπήματα εντόμων
-. εντριβή του σημείου με κρεμμύδι ή σκόρδο.
-. εντριβή του σημείου με φύλλα πράσου, μαϊντανού, μέντας, λάχανου ή λεβάντας.
10. χιονίστρες
-. πλύσεις χεριών ή ποδιών με αφέψημα από βελανίδια!!!
Σημείωση: Όλες οι παραπάνω αναφορές έχουν μεταδοθεί από στόμα σε στόμα και κάποια από αυτά δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά στην προφορική παράδοση.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου thalia-botanologia.blogspot.gr

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο

                    
Βάμμα με αγριοράδικο ή αλλιώς ταραξάκο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου  θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο, το οποίο να σφραγίζει και το γεμίζουμε με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακί- σε
αναλογία 1:8 – ένα μέρος του βοτάνου προς οκτώ μέρη του υγρού
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου...

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Βότανα που προάγουν την υγεία μας μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #2

Στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. έλεγα πως “το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά , όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε ,
ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς , με δική μας  πρωτοβουλία ,
φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του ,
είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας,ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα” και συνεχίζω:
Η φύση μας έχει προμηθεύσει πολλά – πολλά βότανα τα οποία προάγουν την υγεία μας.
Για να επιλέξουμε το κατάλληλο βότανο για κάποια ανισορροπία του οργανισμού μας πρέπει να γνωρίζουμε την χρήση και τις ιδιότητές του καθώς και τις κατάλληλες τεχνικές για την χρήση τους.
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mas-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/

Η αποστειρωμένη-απαλλαγμένη από τα μικρόβια- σύγχρονη ζωή συνδέεται με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας

Η σύγχρονη ζωή μας απαλλαγμένη από τα μικρόβια είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στα παιδιά, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και η επακόλουθη δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.
Χωρίς επαρκή ανοσία, ένα παιδί που απλώς θα κολλούσε τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του,υπόαρχει κίνδυνος,να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου....
read more:https://botanologia.gr/i-aposteiromeni-apo-ta-mikrovia-sygchroni-zoi-syndeetai-me-tin-ekdilosi-paidikis-leychaimias/

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και μυρωδικά

Ένα γευστικότατο και πρωτότυπο μεζεδάκι για όλες τις ώρες που ζητάμε κάτι γευστικό και απλό ή για το δεκατιανό μας.
Και επειδή είναι η εποχή των μυρωδικών και των λαχανικών θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε – για αυτό ας ετοιμάσουμε γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα και μυρωδικά
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και ανθότυρο
Υλικά συνταγής
- 10 με 12 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης*
- 150gr φέτα και 100gr ανθότυρο
- δύο με τρεις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα τους
- ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
- ένα με δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα φρέσκο σκόρδο με τα φύλλα του ψιλοκομμένο
- δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
read more:https://botanologia.gr/piperies-florinis-gemistes-me-tyri-feta-kai-myrodika/

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα, σε μια εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.
Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες, γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την διατροφική τους ξία.
Πολλές από αυτές τις συνταγές έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα, τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες.
Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών κολοκυθοανθούς, τους αρσενικούς και τους θηλυκούς...