Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Καλοκαιρινά λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες

Καλοκαιρινά λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες
Όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, καθώς μας χαρίζουν τις σημαντικές και άκρως πολύτιμες βιταμίνες τους,
τα μέταλλά τους και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και λίγους υδατάνθρακες.
Κάποια από αυτά όμως, όπως π.χ τα μπιζέλια,
το καλαμπόκι,
οι πατάτες, έχουν σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Εάν λοιπόν θέλουμε να γνωρίζουμε πια από τα καλοκαιρινά λαχανικά έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες ας τα γνωρίσουμε ονομαστικά.
Και είναι:
Μαρούλι: Ένα φλιτζάνι 100gr μαρούλι περιέχουν 2,9gr υδατάνθρακες,από αυτά τα 1,3gr φυτικές ίνες
Κολοκυθάκια: Ένα φλιτζάνι 100gr κολοκυθάκια  περιέχουν 3,1 gr υδατάνθρακες,από αυτά 1gr φυτικές ίνες...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-kalokairina-lachanika-me-toys-ligoteroys-ydatanthrakes/

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Φρουτοσαλάτες με γιαούρτη, μέλι και τζίντζερ για τις μεγάλες ζέστες

Φρουτοσαλάτες
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, μέλι, τζίντζερ και λικέρ περγαμόντο
Οι ζέστες εντάθηκαν και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ειδικά διατροφικά.
Ένα θρεπτικό,
δροσιστικό και νόστιμο πιάτο ειδικά για τις μεγάλες ζέστες είναι οι φρουτοσαλάτες.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε σε χρόνο ρεκόρ με ότι φρούτα έχουμε στο ψυγείο μας και με διάφορα μπαχάρια που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
– διάφορα φρούτα εποχής πολύ καλά πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες ή φέτες ή δυνατόν με τη φλούδα τους, όπως π.χ τα βερίκοκα
– τέσσερις κουταλιές της σούπας παραδοσιακή στραγγιστή γιαούρτη* ή ότι γιαούρτη έχουμε
– μια κουταλιά της σούπας μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντερ
– δύο κουταλιές της σούπας βάμμα θυμάρι ή φασκόμηλο ή λικέρ περγαμόντο**
Και...

Πως θα αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές ιώσεις.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας , κατά την περίοδο του χειμώνα , να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα , τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημά , ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης ,ενός κρυολογήματος αλλά και της γρίπης;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα αμυλούχα τρόφιμα , τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών , όπως
η βιταμίνη C και 
η βιταμίνη D – 
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο θετικός της ρόλος στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε σχετικές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος , ο οποίος....
read more:https://botanologia.gr/idaniki-diatrofi-gia-na-apofygoyme-gripi-kryologima-kai-epochikes-ioseis/

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Σαρδέλες στο φούρνο,με ντομάτα,σπαράγγια και μαϊντανό-ένα υπέροχο φαγητό

Για τις σαρδέλες νομίζω τα λόγια είναι περιττά.
Και ξέρετε ; Οι σαρδέλες πήραν το όνομά τους από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, ένα από τα μέρη που βρέθηκαν σε αφθονία και είναι μέλος της οικογένειας της ρέγγας.
Σήμερα, αυτά τα μικρά ψάρια, τα οποία συνήθως συσκευάζονται σε δοχεία ή σε κονσέρβες, πωλούνται σε όλο τον κόσμο προσφέροντας την νοστιμιά τους και τις περίφημες ιδιότητές τους.
Η ταπεινή σαρδέλα μπορεί να φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από άλλα ψάρια, αλλά η διατροφική της αξίας είναι υψηλότατη.
Είναι ένα από τα πιό υγιεινά και θρεπτικά ψάρια.
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα,
πρωτεΐνες,
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β12Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά τον εγκέφαλο και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
βιταμίνη Β6
βιταμίνη DΗ βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των οστών καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών.
χολίνη
νάτριο.....
read more:https://botanologia.gr/sardeles-sto-foyrno-me-sparaggia-ena-yperocho-kai-ygieinotato-fagito/

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Εγκέφαλος -Ισχυρά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εγκεφάλου μας

Εγκέφαλος και βότανα
Ο εγκέφαλός μας αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.
Αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται με άξονες και δενδρίτες, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος και του μυαλού μας.
Τα πάντα περνάνε από τον έλεγχο του εγκεφάλου μας και αν αυτός αρχίζει να έχει προβλήματα τα πάντα στη ζωή μας ανατρέπονται.
Ο Ιπποκράτης έλεγε  πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε  ότι ο εγκέφαλός μας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα πάντα στη ζωή μας,για τις απολαύσεις μας,για τις χαρές μας, για το γέλιο μας,για το κλάμα μας,για τη θλίψη μας,για την απόγνωσή μας,για το θρήνο μας,αλλά και για τη σοφία μας και για τη γνώση μας.
Και καθώς τα χρόνια περνούν ο εγκέφαλός μας χρειάζεται προπόνηση και ενίσχυση ειδικά των νευρωνικών συνδέσεών του.
Η πλαστικότητα και η ικανότητα του εγκεφάλου μας να δημιουργεί νέες συνδέσεις και να ενισχύει τις παλαιές, βελτιώνει τη νοητική μας ικανότητα.
Βέβαια για όλα αυτά ο εγκέφαλός μας χρειάζεται βοήθεια και ο ρόλος της διατροφής και εδώ είναι πολύτιμος.
Πολλές έρευνες και μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι ορισμένα βότανα και...
read more:https://botanologia.gr/egkefalos-ischyra-votana-kai-mpacharika-gia-tin-ygeia-toy-egkefaloy-mas/

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...