Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το αλεύρι από μοσχοσίταρο, και τι μας λέει ο Διοσκουρίδης

Το αλεύρι από μοσχοσίταρο έχει ιδιότητες μαλακτικές…
Το εκ της τήλεως άλευρον δύναμιν έχει μαλακτικήν
Τήλις
τριγωνέλλα
μοσχοσίταρο
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο  συνεχίζει ο αρχαίος σοφός – όταν γίνεται κατάπλασμα βρασμένο και λιωμένο με μελόνερο, κάνει καλό στις φλεγμονές τις εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ αν γίνει κατάπλασμα λιωμένο με σόδα και ξύδι, συστέλλει τη σπλήνα
~. το αφέψημά του γίνεται ατμόλουτρο των γυναικολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε φλεγμονή ή κλείσιμο (μύσιν-στο πρωτότυπο)
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο αναμεμιγμένο με μέλι και αλεύρι ελληνικού κουκιού (ο Διοσκουρίδης αναφέρει και το Αιγυπτιακό ή Ποντιακό κουκί) διαλύει τους δοθιήνες...

read more:https://botanologia.gr/to-aleyri-apo-moschositaro-kai-ti-mas-leei-o-dioskoyridis/

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ραδίκι-ένα νόστιμο χόρτο,ένα σημαντικότατο βότανο

Ραδίκι ,το γνωστό μας αγριοράδικο που έχει το βοτανικό-διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale (L.)
Ένα σημαντικότατο βότανο με πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων και ένα θρεπτικότατο ελαφρύ γεύμα
Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο ,το Taraxacum officinale , είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο,δυστυχώς, και πάρα πολλές φορές το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και παρόλο που το θαυμάσιο αυτό ραδίκι, χρόνια τώρα,κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας,χρησιμοποιείται ως τρόφιμο,αλλά και σαν ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Ας δούμε λίγο τα ροφήματα αγριοράδικου.
Όταν μιλάμε για ροφήματα από αγριοράδικο , μιλάμε για δύο διαφορετικά τσάγια: ένα έγχυμα από τα φύλλα και ένα αφέψημα από τη ρίζα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε όλα τα οφέλη είναι ακριβώς αυτό...
read more:https://botanologia.gr/radiki-ena-nostimotato-chortariko-ena-simantikotato-votano/

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.

Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας
Σε προηγούμενο αρθρο μου παρακολουθήσαμε το αμυγδαλέλαιο.
Είδαμε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και πως κατευνάζει τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στο πρόσωπό μας ,
στα χείλη μας και στα μαλλιά μας.
Στο σημερινό μου άρθρο θα παρακολουθήσουμε πως και γιατί μπορεί να βοηθήσει τα μάτια μας.
Μια από της ισχυρές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου είναι και οι ισχυρές μαλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Η υφή του είναι λεπτή και λεία , έτσι οι πόροι του δέρματος δεν κλείνουν και απορροφάται πολύ εύκολα.
Είναι ένα λάδι ελαφρύ , εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας.
Με την γήρανση και την καταπόνηση η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας χάνει την φυσική ελαστικότητά της και δημιουργούνται ρυτίδες , μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την...

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Καλοκαιρινά λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες

Καλοκαιρινά λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες
Όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, καθώς μας χαρίζουν τις σημαντικές και άκρως πολύτιμες βιταμίνες τους,
τα μέταλλά τους και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και λίγους υδατάνθρακες.
Κάποια από αυτά όμως, όπως π.χ τα μπιζέλια,
το καλαμπόκι,
οι πατάτες, έχουν σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Εάν λοιπόν θέλουμε να γνωρίζουμε πια από τα καλοκαιρινά λαχανικά έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες ας τα γνωρίσουμε ονομαστικά.
Και είναι:
Μαρούλι: Ένα φλιτζάνι 100gr μαρούλι περιέχουν 2,9gr υδατάνθρακες,από αυτά τα 1,3gr φυτικές ίνες
Κολοκυθάκια: Ένα φλιτζάνι 100gr κολοκυθάκια  περιέχουν 3,1 gr υδατάνθρακες,από αυτά 1gr φυτικές ίνες...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-kalokairina-lachanika-me-toys-ligoteroys-ydatanthrakes/

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Φρουτοσαλάτες με γιαούρτη, μέλι και τζίντζερ για τις μεγάλες ζέστες

Φρουτοσαλάτες
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, μέλι, τζίντζερ και λικέρ περγαμόντο
Οι ζέστες εντάθηκαν και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ειδικά διατροφικά.
Ένα θρεπτικό,
δροσιστικό και νόστιμο πιάτο ειδικά για τις μεγάλες ζέστες είναι οι φρουτοσαλάτες.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε σε χρόνο ρεκόρ με ότι φρούτα έχουμε στο ψυγείο μας και με διάφορα μπαχάρια που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
– διάφορα φρούτα εποχής πολύ καλά πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες ή φέτες ή δυνατόν με τη φλούδα τους, όπως π.χ τα βερίκοκα
– τέσσερις κουταλιές της σούπας παραδοσιακή στραγγιστή γιαούρτη* ή ότι γιαούρτη έχουμε
– μια κουταλιά της σούπας μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντερ
– δύο κουταλιές της σούπας βάμμα θυμάρι ή φασκόμηλο ή λικέρ περγαμόντο**
Και...

Πως θα αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές ιώσεις.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας , κατά την περίοδο του χειμώνα , να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα , τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημά , ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης ,ενός κρυολογήματος αλλά και της γρίπης;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα αμυλούχα τρόφιμα , τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών , όπως
η βιταμίνη C και 
η βιταμίνη D – 
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο θετικός της ρόλος στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε σχετικές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος , ο οποίος....
read more:https://botanologia.gr/idaniki-diatrofi-gia-na-apofygoyme-gripi-kryologima-kai-epochikes-ioseis/