Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο για διαβήτη

 
Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία
Περίπου μία στις επτά περιπτώσεις της νόσου προκλήθηκε άμεσα από τη ρύπανση του αέρα σε όλο τον κόσμο το 2016.
Νέες έρευνες συνδέουν την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Η έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis και το υγειονομικό σύστημα St. Louis Health Affairs (VA).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ziyad Al-Aly  ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στην πορεία.
Στα συμπερασματά τους επεσήμαναν πως η μείωση των ρύπων στον αέρα, ιδίως στις χώρες με σοβαρό πρόβλημα όπως η Ινδία, θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2...
read more:https://botanologia.gr/i-atmosfairiki-rypansi-ayxanei-epikindyna-ton-kindyno-gia-diaviti/

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
αβοκάντο,
γιασεμί, για την υγεία και την ομορφιά του πρόσωπό μας και  μία λοσιόν με αγγούρι, χυμό λεμονιού και ροδόνερο.
Μία μάσκα υγείας και ομορφιάς φτιαγμένη από εμάς , για εμάς.
Ας ξεκινήσουμε – 
– Κόβουμε στη μέση ένα αβοκάντο ώριμο και πολτοποιούμαι το μισό.
– Το αναμιγνύουμε με μία κουταλιά γιαούρτη και με μία κουταλιά μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία παχύρρευστη πάστα.
Στη συνέχεια
– Σταλάζουμε στην πάστα μας μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ανθόνερο γιασεμιού.
– Αφήνουμε την μάσκα μας να μας περιμένει για περίπου πέντε με δέκα λεπτά – όχι περισσότερο – και καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας.
read more:https://botanologia.gr/mia-maska-kai-mia-losion-gia-to-prosopo-mas-me-giaoyrti-meli-avokanto-giasemi/

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ηλιόσποροι - Μια πρώτη γνωριμία,η διατροφική τους αξία και ένα θρεπτικότατο σνακ

Ηλιόσποροι -και το πανέμορφο λουλούδι που μας τους χαρίζει -ο ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο.
Το πανέμορφο λουλούδι που ακολουθεί την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφεται αργά-αργά προς την ανατολή, περιμένοντας την επόμενη αυγή.
Η κίνηση αυτή του ηλίανθου οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, η οποία σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των λουλουδιών όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα πια προς την ανατολή.
Ηλιόσποροι – ας ρίξουμε μια κρυφή ματιά στους θαυμάσιους σπόρους-
Ηλιόσποροι και πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό «πρώτα», το οποίο σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Ανάμεσα στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πλήρους πρωτεΐνης είναι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί
Μεταξύ αυτών οι ηλιόσποροι....
read more:https://botanologia.gr/iliosporoi-mia-proti-gnorimia-i-diatrofiki-toys-axia-kai-ena-threptikotato-snak/

πηγές πληροφόρησης και:
www.eufic.org
*nutritiondata.self.com
www.nutrition.org.uk

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Γαύρος λαδορίγανη με άφθονο σκόρδο

Γαύρος λαδορίγανη ή γαύρος μπουργέτο,μια πανεύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο,υγιεινό φαγητό γεμάτο αρώματα και υγεία.
Ένα φαγητό που μας έρχεται από πολύ παλιά,ένα comfort food-να το πούμε εμείς στη γλώσσα μας νοσταλγικό φαγητό-τόσο απλό αλλά με μεγάλη θερμιδική αξία και με ασυναγώνιστη γεύση
Το μπουργέτο είναι μιά πολύ παλιά συνταγή και τη συναντάμε σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε πάρα πολλές μεσογειακές χώρες.
Έχει πολλές παραλλαγές και διάφορα παραφρασμένα ονόματα,το σημαντικό όμως είναι η υψηλή διατροφική του αξία και η υπέροχη νοστιμιά του.
Ας το χαρούμε.....
read more:https://botanologia.gr/gayros-ladorigani-me-afthono-skordo-i-gayros-mpoyrgeto/

Η σπουδαία κανέλα.

Κανέλα-Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.
Μία καινούργια,σχετικά,δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η κοινή αντίληψη περί των βοτάνων στις μέρες μας δεν είναι και τόσο συμπαθητική.
Πάρα πολλά άτομα ακούγοντας τις λέξεις:
«βότανο»,
«βοτανολογία»,
«βοτανοθεραπεία»,
τις συνδυάζουν με τις λέξεις:
«παραξενιές»,
«ερασιτεχνικά κόλπα»,
«επιπολαιότητα»,
«κομπογιαννιτισμός»,
«προλήψεις»
Οι συνεχόμενες όμως έρευνες και η μεγάλη ικανότητα των βοτάνων να καταπραΰνουν τους....

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και μυρωδικά

Ένα γευστικότατο και πρωτότυπο μεζεδάκι για όλες τις ώρες που ζητάμε κάτι γευστικό και απλό ή για το δεκατιανό μας.
Και επειδή είναι η εποχή των μυρωδικών και των λαχανικών θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε – για αυτό ας ετοιμάσουμε γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα και μυρωδικά
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και ανθότυρο
Υλικά συνταγής
- 10 με 12 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης*
- 150gr φέτα και 100gr ανθότυρο
- δύο με τρεις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα τους
- ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
- ένα με δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα φρέσκο σκόρδο με τα φύλλα του ψιλοκομμένο
- δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
read more:https://botanologia.gr/piperies-florinis-gemistes-me-tyri-feta-kai-myrodika/

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η άρκευθος και ένα serum για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Η άρκευθος είναι γνωστή από την αρχαιότητα καθώς την συναντάμε σε συνταγές-οι αποξηραμένοι καρποί ορισμένων ειδών χρησιμοποιούνται στην Αυστρία και Γερμανία ως καρύκευμα στη μαγειρική-για την παρασκευή ποτών,αλλά και για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων αλλά και σε συνταγές αρωμάτων και καλλυντικών.
Σήμερα η άρκευθος παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του σώματος καθώς μέσω του μασάζ ενεργοποιεί την αιματική και λεμφική κυκλοφορία,έτσι
είναι ιδανικό για την αποσυμφόρηση των οιδημάτων και ισχυρό τονωτικό της φλεβικής κυκλοφορίας.
Ιδανικό ίαμα για «βαριές γάμπες» – τα πρησμένα πόδια από την ορθοστασία αλλά και για το αδυνάτισμα.
Γενικότερα το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι από τα πρώτα αιθέρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας,
των μυϊκών πόνων,
των ρευματισμών και γενικά για την τόνωση του κυκλοφορικού........
Λάδι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Όπως λοιπόν είπαμε το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι από τα πρώτα αιθέρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Εμείς μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα λάδι-serum- με μια πανεύκολη συνταγή  για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους:
Θα χρειαστούμε:
-έλαιο βάσης:
150ml  έλαιο βάσης – τα πιό κατάλληλα είναι το βερυκοκέλαιο,το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού...........